Balatoni HP szupercella

2016.07.13. az előrejelzések szerint viharvadászatra alkalmas napnak ígérkezett, ezért munka után a már kialakult cellák után eredtünk. Molnár Storman Ákost épp betemette a munka, és az ingerküszöbét is túl magasra emelték az USA-ban látott tornádók, ezért csak telefonon vett részt a viharvadászatban. Navigátorként Lőrincz Ákos volt a segítőm. Ő kezelte a fényképezőt, nézte a radart, míg én fogtam a kormányt, és nyomtam a gázt.

 
18:00 után indultunk Martonvásárról. A Balatontól északra lévő cella nagyon szépen mutatott a radaron, de nem bíztunk benne, hogy sokáig életben marad, ezért elindultunk DNY felé. A határt épp átlépő cellákat vettük célba.


 
19:20-ra értünk Balatonszentgyörgy közelébe. Lehajtottunk a pályáról, de csak 2 percünk maradt a cellában gyönyörködni. Megérkezett a kifutószéllel kísért csapadék..

  

 

Rövid tanakodás után a cella után eredtünk, és megpróbáltunk elé kerülni. Út közben láttunk egy érdekes jelenséget. A cella csapadékából egy falfelhőre hasonlító képződmény szívta fel a párás levegőt. Talán a flanking line-on épülgető egyik cella hozta  lére. A szupercella ettől balra volt. Zamárdinál egy rövid szakaszon a cella felé fordult az út. Remek látvány volt a cella, és mivel sötétedett, ezért a villámok is egyre jobban megvilágították a struktúrát.

  
 

 
Siófok után sikerült lehagynunk a cellát, de D felől megérkezett az újabb csapadék, így Budapestig majdnem végig csapadékban autóztunk. A velencei pihenőnél meg tudtunk állni néhány percre villámot fotózni, de egy közeli lecsapó pár perc után jelezte, hogy ideje továbbálnunk.
 
Az első cella végül még sokáig életben maradt, sőt Pilisvörösváron, a lakhelyemen is áthaladt :)

Az útról készítettünk fedélzeti kamerás felvételt, összevágtam a látványosabb részeket: VIDEÓ

A fotókat Lőrincz Ákos  készítette, illetve a fedélzeti kamera képeiből loptam ki néhányat.
 

Időpont: 
csütörtök, július 14, 2016
Bejárt útvonal: 
Martonvásár - Balatonszentgyörgy - Siófok - Velence - Budapest
Megfigyelt jelenségek: 
Zivatar felhő
Szupercella
Szélvihar
Fotók: 
Video url-ek: 
https://www.youtube.com/watch?v=mWRAv93UuFk
Használtad a Stormpanelt?: 
Igen, rögzítettem az útvonalam a Stormpanellel

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

Készítette

Viharvadászok Egyesülete

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat