Újra Sörvényes Wörkshop május 27-én

Martfű

A középső és a keleti országrészben sorra pattantak ki a zivatarok, pont az események középpontjában voltam, először egy izmos squall line tartott felém, még kora délután, de pont előttem futott ki. Az láncolat elvonulta után, egyből pattantak ki az újabb zivatarok Cegléd térségében, az egyik izmosabb zivatar felém is vette az irányt, szép peremfelhőt felvonultatva. Az utolsó, 3. hullám a késő délutáni órákban érkezett már, de ez egy elkerülő cella volt, de azért fotózható távolságon belül.Budapest

Szokás szerint mikor látom a radaron, hogy robbanékony a légkör fölmegyek az egykori Királyi Palota árkádjai alá. Amikor megérkeztem a daruk között dél illetve délkelet felé már jól látszódtak a méretes zivatarfelhők. Mikor átmentem a Palota dunai oldalára láttam, hogy ezen az oldalon kell maradnom, ha izgalmas látványosságokat akarok videózni. Látszódott a felhőkből, hogy előttem fog kiépülni az az MKR, amely Budapestnek főleg északi felében komoly áradásokat okozott. Röviden, amit láttam: MKR kiépülése, erős kifutó szél, intenzív forgás, zöldes enyhén szoknyásodó csapadékzónák, nedves levegő beszívása. A nagy esemény végén villámokat is sikerült videóznom (nem csak a fényüket) és eléggé elnagyolt mammák is voltak az üllőn. UI.: A videó eléggé hosszú (1 óra 46 perces).


Mini-LP szupercellák Vas megye szívében

Észlelés - 2017.05.24 20:06

Zivipötty
Képzett viharvadász

Május 24-én hidegfront érkezett, és bár ez nem produkált érdemleges eseményt (egy látványos kifutófelhőt leszámítva), mögötte a Kőszegi-hegységtől húzódóen egy kisebb konvergencia maradt Vas megye középső részén. E mentén kisebb záporok alakultak ki 5 óra után, amik közül az ekkorra már megérkező nyírás hatására (legalább) kettő be is forgott. A gócokat nyugat felől figyeltem Egyházasrádóc-Nemesrempehollós-Egyházashollós térségéból, így jó rálátásom volt rájuk. Szépen látszottak a struktúrális jegyek, főleg a tartós, megdőlt feláramlási torony, a második, kicsit közelebb elvonuló cellánál pedig a csapadékmentes feláramlási alap is.
A képeken sorrendben az első cella, illetve a második cella, majd ugyan ez közelebb, de már gyengülőben látható.

 


Beígért peremfelhő

Észlelés - 2017.05.24 15:04

Villámárk
Kiskundorozsma

Szeged ma sem maradt ki a 'jóból'. A hidegfront elég látványos volt ahhoz, hogy útnak induljak fotózni. Ez megint az az eset volt, hogy a vihar jött házhoz; túl sokat nem kellett mozognom, bringával 5 percen belül jó helyen voltam. A zivatarlánc üllője és az alatta elnyíródó fractusos-cumulusos kavalkád önmagában is jól nézett ki, de a rendszer peremfelhője vitte a prímet. Sokáig volt időm gyönyörködni benne, de aztán jött egy Fenti sugallat, hogy menekülőre kéne fogni... be is jött a dolog, két percen belül kialakult a fejem felett egy intenzív zápor. Maga a rendszer már gyengült felettem, ennek ellenére rendes kifutószelet, felhőszakadást, és sok CG-villámot produkált.xy Végeredmény: pacallá ázva, fázva, de elégedettséggel eltöltve magam mögött hagyott vadászat! :)


Szegedi zivatarcella

Helyzetkép - 2017.05.24 15:02
pepe024
Egyesületi tag
Szeged

Érkező zivatar Szeged északnyugati részén. 2017. 05. 24. 14:00


Szupercella; Fót, 2017.05.12 kora délután| Meeting helyett szupercella

Észlelés - 2017.05.21 21:56
Marko
Képzett viharvadász
Fót

2017 május 12-én, Fót-Sikátorpuszta.

Ezen a napon 13 és 14 óra között egy meetingen való részvétel helyett öntörvényűen egy szupercella születését néztem végig.

a megadott idősávban fejlődött ki egy a tőlem északra elhelyezkedő nyugat-kelet irányú konvergencia mentén több intenzív konvektív csapadékgóc, amelyből az egyik szupercellás ismertetőjeleket kezdett felvonultatni, kb a Szentendrei-sziget felett jelent meg a kezdetleges falfelhő, majd egy jól definiált RFD. Ez követően határozott erősödés volt megfigyelhető a cella csapadékmezejében, függönyszerű csapadékkal.

A RFD csapadékzónája a közelben vonult el, robajjal, kisebb légzuhataggal, amely porvihart produkált.

A radarképen végigkövetve, kb ebben az időtartamban tér ki a cella az áramlási irányhoz képest jobbra és vonult K-DK irányba, később Ákosék is megörökítették a Jászságban.


Szupercellás péntek

Észlelés - 2017.05.18 20:25

KewinSc
Szentendre

A várakozásoknak megfelelően a délután folyamán aktivizálta magát a légkör, először csak egy legyengült zivatar üllőjéből esegetett, ekkor még nem voltam otthon, de ekkor is Szentendrén tartózkodtam. Aztán mire indultam haza láttam a radaron, hogy nyugatra elkezdett "fortyogni" a légkör és újabb és újabb zivatarok pattantak ki. Mire hazaértem egy gyönyörű felhőalap terült el pont a fejem fölött és pár perc múlva be is indult az akció. Lokális zápor tört ki és már-már felhőszakadás szerű intenzitással esett. Nem sokkal ezután tőlem pár km-re délre össze is állt egy tömb, ami Gödöllőnél már szupercellás jegyeket vett fel és ez volt az a cella amit a Szupercella Viharvadász csapata le is vadászott sikeresen. Ezután a nap kisütött, 14:45 körül jártunk, energia volt még bőven és be is indult a konvekció. Ez már egyértelműen szupercellás jegyeket öltött, végig kísértem a fejlődését és az első szupercella éppen a fejem felett durrant be, 10-15 villámmal, melyek közül 1-1 lecsapó is volt. Néhány percen belül nyugat felől komoly esőfüggönnyel néztem szemet, mely fokozatosan "tarolta le" a szomszéd házakat, majd elért hozzám is. Ez már bizony jégesőt is produkált, illetve a látótávolság is jelentősen lecsökkent. A jégszemek ekkor még csak inkább borsó nagyságúak voltak. Ezzel párhuzamosan pár km-re nyugatra már izzani készült a következő, immáron egy fejlettebb szupercella, mely 20 percen belül meg is érkezett. A struktúrája nagyon érdekes volt, a farokfelhő teljesen beforgott fölém, majd húzta maga után a csapadékmezőt is. Félelmetes színek voltak, miközben folyamatosan lecsapózott. Ez a cella is akárcsak testvére jégesővel és heves záporral jött ám a jégszemek között már cseresznye nagyságúak is voltak. Szerencsére komolyabb kárt nem okozott, néhány ágat tört le, illetve pár levelet tépázott meg a jég. A cella felettem ki is tombolta magát, így elkezdett gyengülni, ekkor azonban a kiszáradás miatt elkezdett burst-ös (légzuhatagos) jegyeket felvenni, feltámadt a szél és egymást követték az esőfüggönyök. A szupercella feloszlott, mintha csak nekem szánták volna, itt tombolta ki magát. 15.1 mm csapadékot hagyott maga után a 2 cella. Este újabb, ám ezúttal egy LP szupercellára lettem figyelmes, mely már szinte alig produkált villámtevékenységet. Az éjszaka folyamán több alkalommal is záporok, zivatarok vonultak át felettem, iszonyatos csapadékintenzitással. Reggelre újabb 8 mm csapadék esett. Délelőtt már csak egy záporra futotta, mely 2.5 mm esőt hagyott maga után, így a 24 órás csapadék mindennel eggyütt elérte a 32 mm-t. Sikeres és eseménydús nap volt az a péntek, amit sosem felejtek el :)


Szupercellás péntek (május 12.)

Viharvadászat - 2017.05.17 19:15

Martfumeteo
Tiszaföldvár

Picit megkésve írok ugyan és a képek sem a megszokott minőségűek amiket most hoztam nektek, mivel sajnos nem volt nálam a gépem. Pontosan tudtam a szupercellás esélyeket, így telefonnal vadásztam, de a látvány így is magáért beszél. Szépséges szupercellát fogtam.


Jégeső a Tisztviselőtelepen (Budapest) 2017.05.13-án

Észlelés - 2017.05.14 20:59

squallline

Budapest VIII. kerület

Amikor kinéztem a kertbe egyszer csak erős széllökések jöttek és halk morajlásszerű dörgések hallatszódtak. A dörgések hamar felerősödtek. Aztán nagy cseppekben felhőszakadásszerűen elkezdett esni az eső, majd hamarosan 0,5 cm körüli jegek kezdtek hullani. Egy idő után a zivatartevékenység megszűnt. Később a csapadék intenzitása is lecsökkent. Az esemény közben végig sütött a nap, de szivárványt nem láttam. Jól lehetett látni a környéken ólálkodó többi zivatarfelhőt is. A jégesőről készítettem egy videót, a környéken lévő többi zivatarfelhőről pedig fotók készültek.


Szegedi Szörny(ek) Reloaded

Észlelés - 2017.05.13 20:17

Villámárk
Kiskundorozsma

A mai nap nem túl vaskos paramétereinek ellenére olyan konvektív események történtek Szeged környékén (is), hogy ne tovább. Kezdődött a délelőtti nem mezociklonális (vélhetően) tubával (ez erősen kérdőjeles, látványra simán rá lehetett fogni, hogy felhőtölcsérről van szó), folytatódott egy délutáni kiadós felhőszakadással, este pedig egy naplemente körül történő multicellás klaszter fejlődésével, majd egy kifutófront igazi 'Világvége-látványával'. A leginkább emlékezetes momentum a gustfront által adódott. Figyeltem a távoli multicellák fejlődését, majd egyszer csak egy éles, a multicelláktól függetlenül, és azoknál gyorsabban mozgó peremfelhő jelent meg. Aztán elszabadult a pokol... a kaotikus égkép egészen letaglózott! A kifutófront konkrétan felettem haladt el, gyönyörű, kissé zavaros mammatus felhőkkel, a feláramlás alapján vadul táncoló fractusokkal, majd ugyanezen front hátoldalára kerültem, ami megint csak szemet gyönyörködtető volt. A pláne az egészben az volt, hogy ki sem kellett a kertből mozdulnom - minden házhoz jött. Rengeteg fotó készült, sajnos csak hármat tudok itt megosztani, de igyekszem kiválogatni a leglátványosabb képeket. Ez a szezon eddig nagyon 'TOP', reméljük ilyen is marad - károkozás nélkül.


Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h
Budapest
Debrecen
Eger
Győr
Kecskemét
Pécs
Siófok
Sopron
Szeged
Szolnok

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 1 felhasználó és 9 vendég van a webhelyen.

Aktív felhasználók

  • pcpilot23

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu