Tornádóvadászat az USA-ban 2017 - napló & chat

Multi és egy balos hibrid próbálkozás Miskolcon

Észlelés - 2017.07.24 07:10

devilstorm21
Admin

Multicellás zivatar egy mérsékelt légzuhataggal és brutális felhőszakadással. Később egy balos hibrid szupercellás próbálkozás is volt...


Szupercella Vas megyében

Észlelés - 2017.07.22 18:56

Zivipötty
Képzett viharvadász
Szombathely

Július 22-e előzetesen nem nézett ki túl ígéretesnek, hiszen korábban a GFS nagyrészt 10 m/s körüli nyírást mutatott csak, így inkább multicellás konvekció volt valószínűsíthető. Viszont az aznapi 06Z-s és 12Z-s GFS futás már nagyobb. 13-14 m/s-os nyírással számolt Vas megye középső részére, így utólag már nem volt annyira meglepő, hogy itt létre tudott jönni egy szupercella 5 óra után, ami kb. 1 órán keresztül életben is maradt. A góc klasszikus struktúrával rendelkezett, eleinte szép hosszú szárnyfelhőtornyok kapcsolódtak hozzá, és én otthonról pont jó szögből láttam rá. Szombathely térségében borsó-meggy nagyságú jégesőt is jelentettek belőle. Később majd hozok róla részletesebb bejegyzést, de inkább megvárom a következő napokat.. :)


Egy éjszaka alatt 1 squall-line és 3 szupercella 2017.07.10-11-én

Viharvadászat - 2017.07.18 10:17

squallline

Budapest I. kerület

2017.07.10-én éjszaka fél tíz körül értem fel a vadászterületemre. Ekkor az éjszakai műsort kezdő squall-line már szaporán villámlott a távolban. Közelebb érve a villámok időnként jól megvilágították a látványos peremfelhőjét. Lecsapó alig volt belőle. Amikor elvonult akkor ÉK felé láttam 1-2 lecsapót. https://youtu.be/iNiu0HcTDps A második felvonás még 10-én történt és két szupercella között voltam. Ekkor is a felhővillámok domináltak, de már jóval több lecsapó volt. https://youtu.be/CLF14Qi0XdM A 3. felvonás már 11-én kora hajnalban érkezett meg. Ez volt az utolsó és a leghevesebb esemény. A zivatar elején erős lecsapózás volt, némelyik eléggé közel - a Vigadó tér és tágabb környezetében - csapott be. A zivatar végén heves nedves légzuhatag csapott le. Amikor elvonult a villámok időnként jól megvilágították a szoknyás csapadékzónát. https://youtu.be/fDv63mUSi6MTörökszentmiklós

Alföldi expressz, avagy klasszikus szupercella a Dél-Alföldön! Legelső blogom szeretném egy klasszikus szupercellával indítani! 2017. május 12-én sem kellett messzire menni, ugyanis Törökszentmiklós külterületére esett a Vihartura... A déli harangszó után a Dunától keletre sorjában robbantak be a zivatarcellák és DNY - ÉK irányba haladtak tovább. 16 óra környékén épp egy multicellás zivatart fotóztam a nyári tájban, mikor fél óra múlva a cella mögött egy furcsaságot vettem észre a távolban! A furcsaság az volt hogy nyugati irányba nézve kb. Cegléd irányában egy cella gustfrontját építgette és jobbra kitért és Békés felé haladt! A Tisza vonalához érve a cella egész struktúrája szépen látszódott, igazi amerikai stílus! A cella teljes kifejlődésénél az RFD (hátoldali leáramlás) illete a hódfarok is kifejlődött! Kissebb heves eseményeket, azaz intenzív villámtevékenységet és felhőszakadást produkált estére! Röviden ennyi.... Kívánok a jövőben minden viharimádóknak hasonló szép struktúrájú cellákat!
https://youtu.be/ZIJjE3KAih4


Villámok éjszakája

Észlelés - 2017.07.15 13:05
Szöllősi Tamás
Érd

2017.07.10-én a távolban DNy-on egy igen fejlett cella üllőjét figyeltem. Akkor még nem számítottam rá, hogy ez lesz az év legvillámosabb éjjele. Ahogy közeledett a cella nyilvánvalóvá vált, hogy heves villámtevékenység, felhőszakadás és egy jól fejlett falfelhő jellemzi. Az érkezése előtt az előterében már kirobbant egy másik cella is Ék-i irányban és ebből is volt néhány lecsapó, de inkább felhő villámok voltak a jellemzők benne. A cella áthaladásakor először csak felhőszakadás, majd jég is esett cseresznye mag méretben. Ezután érkezett egy második multicellás rendszer is. Ebben már sokkal több volt a lecsapó villám, de csak mérsékelt esőt okozott. Ezután még egy heves zivatar érkezett kettő közeli 100-1500 m-re lecsapó villám is volt és számos felhő és felhő-föld villám. Ezután volt még egy kisebb zivatar a távolban, de ez már csak néhány felhő villámot hozott létre.Budapest I. kerület

A Buda Várba felérvén nyíródó gomolyfelhőket lehetett látni. Némelyik példány szép falfelhőt is növesztett. Kicsit később mini-szupercellákká nőttek. Némelyikből rövid zápor volt. Zivatartevékenységet nem észleltem, de a Blitzortung.org szerint volt bennük elektromosság. Amikor valamelyik mini-szupercella üllőjének hátsó részéből látszódott valamennyi akkor mammákat is lehetett látni. Az utolsó zápor után volt szivárvány is.


Szupercellás szösszenet

Észlelés - 2017.07.14 17:05

Sprinterx2

Pereszteg

Megfizethetetlen érzés, amikor a szabadságon lévő viharvadászt nem hagyja nyugodtan pihenni a légkör és kitermel egy könnyed peremfelhős szupercellát.


Szupercella Somogyszobnál

Viharvadászat - 2017.07.11 22:16

Miki17
Somogyszob

Képek magukért beszélnek..


Szupercella Háromfánál

Viharvadászat - 2017.07.11 22:13

Miki17
Háromfa

Háromfa környékén minden 2. fát kettétörte a szupercella, 100 km/h-s löketek egészen biztosan voltak. Továbbá 1-2 centis jégszemek is hullottak.


Balos szupercella a távolban

Észlelés - 2017.07.11 08:05

devilstorm21
Admin

Debrecen-Józsa határából a Tisza-tó környékén garazdálkodó s nem túl hosszú életű balra haladó szupercellát sikerült dokumentálnom kb. 90 km távolságból.


Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h
Budapest
Debrecen
Eger
Győr
Kecskemét
Pécs
Siófok
Sopron
Szeged
Szolnok

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 3 felhasználó és 59 vendég van a webhelyen.

Aktív felhasználók

  • adaz
  • davidi87
  • Petyus860128

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu