Sörvényes Wörkshop - szept. 22., szombat

 

Egyházasrádóc

Újabb szupercella, ezúttal itthon

A tegnapi szombathelyi szupercella után ezúttal nyugat-délnyugat felől, Szlovénia irányából próbálkoztak újabb példányok. Egy gyengébb, szétesőben lévő már délelőtt elvonult tőlünk északra, majd délután egy igen pofás cella érkezett. Ennek java végül tőlünk délre vonult el, de így is gyönyörű volt, erősen megcsavart struktúrával rendelkezett. Illetve tőle délre egy másik szupercella is lehetett (az első képen a fa mögött), mivel láthatóan két külön feláramlási torony volt, illetve amíg a közelebbi nem takarta el azt, a távolban egy másik falfelhő is látszott.

Mini-szupercellás próbálkozás

2016. július 6-án fél 3 körül dél felé alakult ki ez a kis gócocska, mely ha csak rövid időre (15-20 percig) is, de jól láthatóan szupercellás jelleget öltött, a végére szépen megcsavarodott az egész feláramlási tornya. A cellából gyenge csapadék is hullott, ami főleg az 1. képen látszik (középtől kissé jobbra, a bal oldali, markánsabb csapadéksáv egy másik cellához tartozott). A környéken végül ez lett az egyetlen szupercellás jellegű próbálkozás, később már inkább multicellásként, kisebb tömbökben alakultak ki a záporok, zivatarok.

Szupercellának látszó zivatar a nyugati határon

Tegnap (június 14-én) délután, Ausztria felől egy kisebb zivatarrendszer érte el a térséget. A rendszer első hulláma tőlünk északnyugatra alakult ki, szép peremfelhővel, mely később a gócok gyengülésével kifutófelhővé alakult. Majd tőlünk nyugatra is kialakult egy góc a rendszer déli végén, mely elég sokáig izolált maradt, és amint megközelítette Egyházasrádócot, rövid időre szupercellás jelleget öltött. A déli oldalán egy csapadékmentes feláramlási alap fejlődött ki, mely a csapadék felől (jobbról) szívta magába az alacsonyszintű felhőzetet.

Perem- és kifutófelhős konvergencia-zóna

2016. június 5-én délután kelet felől egy konvergencia-zóna érte el Egyházasrádóc térségét. Előtte dél felé már volt zivatar, és ahogy erre ráfutott a konvergencia, szép hosszú peremfelhő alakult ki messze délkelet felé. A jobb láthaóság kedvéért kicsit elébicikliztem, és Egyházashollósról fotóztam (1. kép). A peremfelhő mögött gyakran "pulzáló" lecsapók voltak, olykor 3-4-szer is villantak, így maga a villámcsatorna jó sokáig látszott. Kicsit később hozzánk kifutófelhővel érkezett a konvergencia (2-3. kép), igaz a zivatarok tőlünk keletre maradtak, nálunk már nem hullott csapadék.

Emelt konvekciós szupercella Vas megye nyugati határán

2016. április 8-án kora délelőtt egy emelt konvekciós zivatartömb érkezett dél-délkelet felől Vas megyébe. Ebben egy beágyazott szupercella is kifejlődött, ami az áramlásból kitérve egyenesen É felé haladt, Szentgotthárd környékétől Rohonc környékéig. Bár tőlünk viszonylag messze vonult, így is kitűnően megfigyelhető volt a lencseszerű feláramlási alapja, amihez igen látványos, örvényekkel és hullámokkal tarkított felhőzet kapcsolódott. A zivatart aktív villámtevékenység jellemezte, néhány szép lecsapót is lehetett látni.

Szupercella-kettéválás Vas megye délkeleti részén

Az MNSZ mentén szeptember 19-én délelőtt, délben bedurranó szupercellás zivatarok közül  a második, mely 11 óra után haladt el Egyházasrádóctól délkeletre, ketté is vált. Amikor közeledett, a távolban még lehetett látni a jobb oldali tagját is, melyhez egy kisebb falfelhő-szerű felhődarabka kapcoslódott, de ezt később eltakarta a csapadék. Közelebb érve viszont kialakult a bal oldali tagja, mely látványos, "tányéros" feláramlsi alapot fejlesztett ki, kis falfelhővel. A jobb oldali mellett ez is hosszan megmaradt, fél 1 körül már elérte Győrt.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

Készítette

Viharvadászok Egyesülete

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat