Viharvadász beszámolók

Délnyugati vadászat a bow echo árnyékában (2017. jún. 25.)

Ezúttal egy nappal a vadászat előtt kezdtünk szervezkedni, az egyesületünk által vasárnapra kiadott 2-es fokozatú konvektív előrejelzés pedig méginkább felbuzdította a társaságot. Hozzá kell tenni azonban, hogy szupercellákat illetően csupán marginális helyzetnek nézett ki a nap, ettől függetlenül (...és leginkább a jún. 23-i, végül elhalasztott és ez által rossz döntésnek bizonyuló vadászat dacára) nekivágtunk az ország déli, délnyugati területeinek...

Viharvadászat az év egyik legkomolyabb helyzetében

2017. július 24-én, hétfőn kedvező légköri feltételek álltak fenn zivatarok, akár heves zivatarok, így szupercellák kialakulásához. Csapatunk már a hétvége folyamán szerveződni kezdett, végül a Mirk 'Mici' Tamás, Bondor 'Gbond' Gyula, Komjáti 'kkorneel7' Kornél és első viharvadászatát teljesítő meteorológus ismerősünk Tóth Tamás által alkotta viharvadász csapat indult útnak.

Amerikai kaliberű szupercellák délnyugaton

Július 11-én egy kis tanakodás után gyorsan döntöttünk Adazzal, hogy elindulunk vadászni. Nekem személy szerint nem voltak extra elvárásaim a nappal kapcsolatban, mindössze csak vadászni akartam végre (idén először), és látni pár szupercellát. De messze nem gondoltam, hogy az utóbbi évek egyik legnagyobb fogásával térünk haza.
A célterület most délnyugat volt, ahol a paraméterek a legmegfelelőbbnek tűntek - a konvektív analízis szerint a Balatontól délre a labilitás 2000 J/kg környékén mozgott.

Viharvadász hesszelés a Gellért-hegyen

Ma délután eléggé beindult a légkör Budapest környékén. Úgy ítéltem meg, hogy érdemes felmenni a Gellért-hegyre egy kicsit fotózni :) Nem tudom, utoljára mikor láttam a fővárosban ennyi szupercella kezdeményt egy rakáson.
Ez egy spontán viharvadászat volt, csak a mobil volt nálam, így a képek minősége lehetett volna jobb is, illetve ha a cellák után tudtam volna eredni.

A május 23-ai budapesti villámárvízet produkáló zivatarok

Május 23-a egyik legnagyobb időjárási szenzációja - a dunaújvárosi tornádó mellett - minden bizonnyal a budapesti villámárvíz volt.

Ebben a beszámolóban egy rögtönzött, munkahelyi "viharvadászat" történetét írom le, kiegészítve blogisztan kolléga képeivel. Majd egy kis szakmai elemzéssel folytatom, amely a villámárvíz kialakulásának hátterét boncolgatja (tehát ez több szempontból is egy vegyesfelvágott lesz).

Nem mezociklonális tornádó Dunaújváros térségében - részletes összefoglaló

Írásunk a 2017. május 23-án (kedd) délután Dunaújváros térségében kialakult nem mezociklonális eredetű tornádót mutatja be, a jelenséget ábrázoló fotókkal, az okozott károk felmérésével és az eset meteorológiai hátterével.

Nem mezociklonális tornádó Dunaújváros-Perkáta között - előzetes

2017. május 23-án (kedd) délután nem mezociklonális eredetű tornádó alakult ki a Dunaújváros és Perkáta közötti területen, amit Papp Péter, szemfüles képzett viharvadászunk, a ViharVonal csapat oszlopos tagja el is csípett, pár száz méterről dokumentálta végig az eseményeket. A koncentrálódó örvényesség eleinte a talaj közelében vált látványossá, kisebb-nagyobb adagokban szívódott fel a forgó por, majd később a kondenzációs tölcsér is előbújt.

Egyszemélyes alföldi bevetés szupercellákkal

Múlt hét pénteken, 2017.05.12-én, igazi adrenalinbombát kapott a szupercellákra és viharvadászatra kiéhezett szervezetem, mely helyzetet csak fokozta, hogy ezúttal egyedül indultam egy alföldi bevetésre. Devilstorm barátom távol tartózkodott és a Hortobágyról dokumentálta az eseményeket, így maradt a magányos farkas effektus.

Dél-hevesi körtúra szupercellák reményében - "Stormchase by Petőfi style"

Munkám okán 2017.05.12-én Egerbe látogattam. A modell előrejelzések előre vetítették, hogy az észak-alföldi régió területén kiterjedt szupercellás konvekció várható  a kora délutáni óráktól kezdve. Alig vártam, hogy munkámat befejezve Egerből dél felé vehessem az irányt. 15 óra tájban tudtam elindulni, minden gázt beleadva Füzeasabony irányába. Az aktuális radarképek és előrejelzések tükrében a 33-as úton dél felé haladva reális lehetőség nyílott érdemi eredménnyel járó vadászatra.

A 2016-os szezon viharvadász szemmel

Az év végéhez közeledve összegyűjtöttük, hogy mennyire is volt alkalmas viharvadászat és viharmegfigyelés (spotterkedés) szempontjából az idei év. Hamarosan egy komolyabb tanulmány is publikálásra kerül a 2016-os konvektív szezonról, ám addig is egy könnyedebb, de annál látványosabb fényképekkel és radarképekkel teletűzdelt irományt tekinthettek meg.

Még mielőtt belevágnánk a sűrűjébe, néhány a viharvadászatokkal és spotterkedésekkel kapcsolatos adatot közölnénk:

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

Készítette

Viharvadászok Egyesülete

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat