Holnap északkeleten esetleges miniszupercellák, valamint nem-mezós tornádó - szokatlan körülmények között

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
csütörtök, május 15, 2014 - 08:00

Összefoglalás:


A keleti, északkeleti országrészben a holnap délutáni órákban esetlegesen kialakulhatnak miniszupercellák, amelyek várhatóan heves eseményt nem okoznak majd. Kis esélye van továbbá gyengébb nem-mezociklonális tornádónak (valamint tubák) a Tiszántúlon. A helyzetet igen bizonytalanná teszi néhány szokatlan körülmény.  

Részletezve:

Egy ciklon kimélyülése kezdõdik tõlünk délre az elõttünk álló idõszakban. A genezist a magasban egy instabil baroklin hullám támogatja, amely fokozatosan hazánk fölé helyezõdik. A fejlõdõ hullám elõoldalán intenzív meleg nedves szállítószalag épül ki a nap folyamán, amely keleties irányból húzódik rá az országra. A modellek várakozásai szerint a markáns alsószintû nedvesség és hõtranszport az ország északkeleti részén generálhat néminemû labilitást (GFS 6-800 J/kg, ECMWF szerényebb 2-300 J/kg), ami ugyanakkor a légkör alsóbb rétegein oszlik el (a magassági melegeadvekció lezárást idéz elõ 5-600 hPa környékén), mindez kövérkésebb CAPE-t és erõteljesebb feláramlásokat eredményez. A ciklon fejlõdésével összefüggésben kialakuló torlódó áramlás egy északkelet-délies irányú alacsonyszintû konvergenciát alakít ki a keleti, északkeleti régióban, ami hatásos emelõmechanizmusként szolgálhat a zivatarok kialakulásához. Az alsó pár kilométeren viszont a hodográf nagyon erõsen fog fordulni a magassággal, így nem lehet kizárni, hogy a kialakuló zivatarok miniszupercellává fejlõdnek. Ami nem mindennapi furcsaságot jelent a körülményekben, az az, hogy a ciklon mélyülése miatt a szél alacsonyszinteken markánsabbnak várható, mint a magasabb rétegekben. Kérdés, hogy ennek ellenére a markáns fordulást hogyan lesznek képesek hasznosítani a zivatarok. A helyzet komplexitását fokozza, hogy a konvergencia mentén igen erõsnek mutatkozik a nem-mezociklonális tornádó paraméter, ráadásul a CAPE 0-3 km-es szekciója valamint a nagy alacsonyszintû hõmérsékleti gradiens is megágyaznak a nem-mezociklonális tubák, kis valószínûséggel gyengébb tornádók kialakulásának. Nagy kérdés azonban, hogy az eléggé erõs felszíni szél mennyire gátolja meg ezek kialakulását, bár a modellek a torlódó áramlás keleti régiójára szélárnyékot várnak, ami viszont segítheti az örvényképzõdést.

Veszélyforrások:
A heves események között mindösszesen a tornádót említhetjük meg, bár kialakulásának valószínûsége kicsi (de nem elhanyagolható). A szerényebb labilitás, az alacsony felhõtetõk valamint a kiszáradás hiánya miatt az esetlegesen kialakuló miniszupercellák heves eseményeket várhatóan nem produkálnak majd, ellenben az alacsony 0 fokos nedves hõmérséklet miatt sûrû, aprószemû jég elõfordulhat.  

Írta: kaLman

Summary: 

<strong>Summary:</strong><br />
We have issued Category 0 for tomorrow because there is a chance that minisupercells form tomorrow afternoon in the northeastern part of Hungary. These cells, however, will not likely produce severe events. Moreover, along a convergence we cannot exclude the development of small non-mesocyclonic tornados or funnel clouds. However, the outcome of the situation is very doubtful due to several unusual conditions.

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Villám árvíz?: 
Nem várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat