Viharvadász beszámolók

Hirtelen felindulásból elkövetett viharvadászat az Őrségben 2018. július 14-én

A munka miatt kényszerűen kihagyott június 12-ei viharvadászatot követően hosszú ideig kellett várnom, mire újabb szupercella-esélyek következtek, hiszen ahogy a konvektív szezon addigi részét, úgy az azt követőt is inkább a gyenge szélnyírású napok, helyi zivatarok uralták. A várva várt időpont július 14-én következett be, mivel ekkor a nyugati határvidékre már szupercellákhoz is elégséges, 15-17 m/s-os szélnyírás "lógott be" nyugatról. Ehhez pedig megfelelő labilitás, konvergencia, illetve még épp elegendő nedvesség is társult. Így minden adott volt egy jó helyzethez, és a Camping biciklit kicsit félretéve egy sikeres viharvadászatot bonyolítottam le az Őrségben.

Embertelen szupercellák tobzódása a Dunántúlon

A modellek jún. 12-ére az idei év eddigi legkomolyabb helyzetét jelezték előre. A paraméterek szupercellák kialakulását vetítették előre, gyakorlatilag minden légköri feltétel adott volt ehhez. Szerencsére ez a forgatókönyv tényleg meg is valósult, hiszen számtalan szupercella (összesen körülbelül 10 darab) alakult ki ezen a napon. Ezek közül több cella páratlan struktúrával rendelkezett, viharvadász csapatunk (más csapatokkal és észlelőkkel együtt) kis túlzással olyan képeket és videókat készített, mintha az USA-ban viharvadásztunk volna.

Délnyugati vadászat a bow echo árnyékában (2017. jún. 25.)

Ezúttal egy nappal a vadászat előtt kezdtünk szervezkedni, az egyesületünk által vasárnapra kiadott 2-es fokozatú konvektív előrejelzés pedig méginkább felbuzdította a társaságot. Hozzá kell tenni azonban, hogy szupercellákat illetően csupán marginális helyzetnek nézett ki a nap, ettől függetlenül (...és leginkább a jún. 23-i, végül elhalasztott és ez által rossz döntésnek bizonyuló vadászat dacára) nekivágtunk az ország déli, délnyugati területeinek...

Viharvadászat az év egyik legkomolyabb helyzetében

2017. július 24-én, hétfőn kedvező légköri feltételek álltak fenn zivatarok, akár heves zivatarok, így szupercellák kialakulásához. Csapatunk már a hétvége folyamán szerveződni kezdett, végül a Mirk 'Mici' Tamás, Bondor 'Gbond' Gyula, Komjáti 'kkorneel7' Kornél és első viharvadászatát teljesítő meteorológus ismerősünk Tóth Tamás által alkotta viharvadász csapat indult útnak.

Amerikai kaliberű szupercellák délnyugaton

Július 11-én egy kis tanakodás után gyorsan döntöttünk Adazzal, hogy elindulunk vadászni. Nekem személy szerint nem voltak extra elvárásaim a nappal kapcsolatban, mindössze csak vadászni akartam végre (idén először), és látni pár szupercellát. De messze nem gondoltam, hogy az utóbbi évek egyik legnagyobb fogásával térünk haza.
A célterület most délnyugat volt, ahol a paraméterek a legmegfelelőbbnek tűntek - a konvektív analízis szerint a Balatontól délre a labilitás 2000 J/kg környékén mozgott.

Viharvadász hesszelés a Gellért-hegyen

Ma délután eléggé beindult a légkör Budapest környékén. Úgy ítéltem meg, hogy érdemes felmenni a Gellért-hegyre egy kicsit fotózni :) Nem tudom, utoljára mikor láttam a fővárosban ennyi szupercella kezdeményt egy rakáson.
Ez egy spontán viharvadászat volt, csak a mobil volt nálam, így a képek minősége lehetett volna jobb is, illetve ha a cellák után tudtam volna eredni.

A május 23-ai budapesti villámárvízet produkáló zivatarok

Május 23-a egyik legnagyobb időjárási szenzációja - a dunaújvárosi tornádó mellett - minden bizonnyal a budapesti villámárvíz volt.

Ebben a beszámolóban egy rögtönzött, munkahelyi "viharvadászat" történetét írom le, kiegészítve blogisztan kolléga képeivel. Majd egy kis szakmai elemzéssel folytatom, amely a villámárvíz kialakulásának hátterét boncolgatja (tehát ez több szempontból is egy vegyesfelvágott lesz).

Nem mezociklonális tornádó Dunaújváros térségében - részletes összefoglaló

Írásunk a 2017. május 23-án (kedd) délután Dunaújváros térségében kialakult nem mezociklonális eredetű tornádót mutatja be, a jelenséget ábrázoló fotókkal, az okozott károk felmérésével és az eset meteorológiai hátterével.

Nem mezociklonális tornádó Dunaújváros-Perkáta között - előzetes

2017. május 23-án (kedd) délután nem mezociklonális eredetű tornádó alakult ki a Dunaújváros és Perkáta közötti területen, amit Papp Péter, szemfüles képzett viharvadászunk, a ViharVonal csapat oszlopos tagja el is csípett, pár száz méterről dokumentálta végig az eseményeket. A koncentrálódó örvényesség eleinte a talaj közelében vált látványossá, kisebb-nagyobb adagokban szívódott fel a forgó por, majd később a kondenzációs tölcsér is előbújt.

Egyszemélyes alföldi bevetés szupercellákkal

Múlt hét pénteken, 2017.05.12-én, igazi adrenalinbombát kapott a szupercellákra és viharvadászatra kiéhezett szervezetem, mely helyzetet csak fokozta, hogy ezúttal egyedül indultam egy alföldi bevetésre. Devilstorm barátom távol tartózkodott és a Hortobágyról dokumentálta az eseményeket, így maradt a magányos farkas effektus.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat