Hidegfront, szupercellák, majd esetleges MKR

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
hétfő, május 12, 2014 - 06:00

Valid: 2014.05.11 06:00 UTC - 2014.05.12 06:00 UTC
Érvényes: 2014.05.11 06:00 UTC - 2014.05.12 06:00 UTC
 
Summary
 
The weather will be mainly influenced by a cold front this day, and a shallow cyclon that intensifies near the front line. The low-level warm advection and the mid-level cold advection produces fine conditions for thunderstorm development. A mid-level jet is approaching with the cold front that increases wind shear. The combination of these factors are favorable for supercellular development. The main threats are large hail and severe wind gusts, and besides the chance of a flash flood there is also a possibility of a mesocyclonic tornado.
 
Összefoglalás
 
Hazánk időjárását vasárnap egy hullámzó frontrendszer hidegfronti ága határozza meg, amely mentén a délutáni órákban egy sekély ciklon is megerősödik. A front előtt beáramló meleg légtömeg és a magasban érkező hideg levegő együttesen kedvező feltételeket teremt zivatarok kialakulásához. A fronttal párhuzamosan hazánk fölé egy jet húzódik, amellyel együtt a szélnyírás is megnő, e két tényező együttesen szupercellák kialakulását vetíti előre. A legnagyobb veszélyforrást a nagyméretű, 2 cm átmérő feletti jégeső jelenti, főként az ország délnyugati felén, de heves szélviharok is előfordulhatnak. Emellett a nagy mennyiségű csapadék lokálisan esetleg hirtelen árvizet is okozhat.
 
Részletezés
 
A labilis légtömegben jelentős (maximum 1000-1500 J/kg) sbCAPE halmozódik fel, a legmagasabb értékek az ország DNY-i felében találhatóak. A nedvesség nagy valószínűséggel elégséges lesz zivatarok kialakulásához, estefelé már a Tiszántúlon is meglesznek hozzá a feltételek.
A 0-6 km-es szélnyírás eléri a 15-25 m/s-t a leglabilisabb területeken, ami kedvező a szupercellákra nézve. A VGP meghaladja a 0.1 értéket is, ami ugyancsak alátámasztja eme konvekciós módot. A jégnövekedési zónában jelentős CAPE várható, egy-egy szupercellában a jégméret akár 3-4 cm is lehet.
Az esti órákban a zivatarok egy nagyobb rendszerré állhatnak össze (MKR), amely nagy területen jelentős csapadékot okozhat. Ezt támasztja alá a magas TI (35-40 fok), a sekély ciklon kimélyülése, és az ezzel együttjáró talajközeli konvergens szélmező. A magassági szélben található divergens területek is erre a kimenetelre utalnak. A rendszer várhatóan K-ÉK felé mozog tovább az éjszaka első felében, és okoz további csapadékot.
 
Az elsődleges fókusz délután a Dunántúl D-i felén, estefelé a Duna-Tisza köze D-i felén van, emellett a reggeli/délelőtti órákban kialakulhatnak emelt konvekciós záporok/zivatarok is az ország NY-i és É-i részén, amelyek valószínűleg még nem járnak heves eseményekkel.
 
A bizonytalanságot jelen esetben a labilitás nagysága (GFS vs. ECMWF modell), valamint a kezdetben még emelt konvekciós ill. a későbbi, délutáni zivatarcellák/rendszerek egymásra hatása jelenti. Akár 2-3 különálló rendszer kialakulása is lehetséges, ami kissé bonyolítja a helyzetet - a modellek hektikusan változó konvergens zónákat/vonalakat vízionálnak.
 
Veszélyforrások
 
- nagyméretű jégeső (2 cm felett): elsősorban a Dunántúl D-i felén és a Duna-Tisza köze D-i felén
- felhőszakadás: ha a terepviszonyok megfelelőek, a nagy kiterjedésű zivatarrendszerek átvonulásuk során esetleg villámárvizet is okozhatnak (20-30 mm csapadék rövid idő alatt)
- szélvihar: bár jelentősebb kiszáradás nem várható, a lekeveréssel számolva akár szupercellás konvekcióhoz köthetően, akár már összeolvadt cellákból álló zivatarrendszer esetében felléphetnek heves szélviharok
- tornádó: izolált szupercellában van legnagyobb esély mezociklonális tornádóra (közepes valószínűséggel), legesélyesebb a Dunántúl déli felén, ill. a front érkezésével a megnövekvő alacsony szintű nedvesség, szélnyírás mellett
 
Készítette: Bondor "GBond" Gyula
 

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó közepes eséllyel várható - T2
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat