Lassan mozgó, gyengülő ciklon

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
szombat, május 17, 2014 - 08:00

Valid: 2014.05.16 06:00 UTC - 2014.05.17 06:00 UTC
Érvényes: 2014.05.16 06:00 UTC - 2014.05.17 06:00 UTC
 
Summary
 
The weather will be mainly influenced by a weakening cyclone this day. A moderately unstable airmass will be advected over the northern part of the country, that allows thunderstorm development. The main threats are the non-mesocyclonic funnel cloud/tornado and heavy rain/flash flood with low probability.
 
Összefoglalás
 
Időjárásunkat még mindig egy lassan mozgó, immáron gyengülő ciklon határozza meg, aminek tőlünk keletre található a központja. Az ország É-i része felé napközben egy labilisabb légtömeg csúszik be, amelyben kialakulhatnak már gyenge zivatarok is. Az áramlási viszonyok lehetővé teszik nem-mezociklonális tubák létrejöttét, amelyek akár a földig is leérhetnek. Kis eséllyel villámárvíz is kialakulhat, megfelelő terepviszonyok esetén. A bizonytalanságok miatt a 0-ás fokozat kiadását tartottam indokoltnak.
 
Részletezés
 
A labilitás nem lesz valami magas (CAPE: max 500 J/kg), de ez elegendő lehet zivatarok kialakulásához. Ennek egy jelentős része az alsó 3 km-en fog realizálódni, és ehhez társul egy szinte egy helyben maradó konvergenciazóna is.
A szélnyírás nagysága várhatóan nem kedvez szupercellák létrejöttének, de multicellás konvekció már nagyobb eséllyel jöhet létre.
Ezen tényezőket összevetve, a nem-mezociklonális tubáknak/tornádóknak az átlagosnál nagyobb a valószínűsége.
A bizonytalanságot most is a labilitás nagysága jelenti, tegnap még kicsit magasabb értékeket jelzett előre a GFS modell. A másik kérdéses dolog, hogy a konvekció tengelye mennyire fog becsúszni az ország területére, megvan annak is az esélye, hogy annak nagy része Szlovákia felett marad.
 
Veszélyforrások
 
- nem mezociklonális tornádó: főleg az É-i középhegység környezetében, és a főváros térségében
- felhőszakadás: Ha a terepviszonyok megfelelőek, a közel azonos helyen kialakuló, konvergenciavonallal párhuzamosan mozgó cellák okozhatnak villámárvizet lokálisan, leginkább a középhegységeink területén
 
Készítette: Bondor "GBond" Gyula

Summary: 
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó közepes eséllyel várható - T2
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Nem várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Nem várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat