Egy villámárvíz-veszélyes helyzet

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
hétfő, július 28, 2014 - 08:00

Valid: 2014.07.27 06:00 UTC - 2014.07.28 06:00 UTC
Érvényes: 2014.07.27 06:00 UTC - 2014.07.28 06:00 UTC
 
Összefoglalás, áttekintés
 
Időjárásunkat főként a hazánk fölé áramló meleg, nedves levegő, és a közelünkben elhaladó gyenge magassági ciklon határozza meg. A kettő együtt ideális feltételeket biztosít zivatarok kialakulásához.
A magas nedvességtartalmú levegő és az áramlási viszonyok lehetővé teszik lokálisan nagy mennyiségű csapadék lezúdulását, villámárvizek kialakulását, az elmúlt napokhoz képest nagyobb eséllyel.
 
Summary
 
The weather will be influenced by a warm and moist airmass that is advecting over the country and a closing weak upper cyclone this day. These conditions are favorable for thunderstorm development. The main threat is the heavy rain/flash flood. Other severe events are not expected.

 
Részletezés
 
A mai napon a labilitásban nem lesz hiány, a CAPE index 1000 és 2000 J/kg között változik az ország területén, a GFS és az ECMWF modell kicsit más eloszlásban, de hasonló értékeket vízionál. Ugyan egy magassági örvény halad tőlünk délre, de nem okoz nagy szélnyírást az alsó 6 km-es rétegben (5 m/s alatt marad). A szupercellás konvekciót szinte ki is lehet zárni, multicellás zivatarok viszont kialakulhatnak az egész ország területén.
A mai nap főszereplői a konvergenciazónák lesznek, sok minden függ az elhelyezkedésüktől. Az egyik ilyen vonal (hozzávetőlegesen Baja-Győr az előrejelzés írásának pillanatában) is termeli a zivatarokat. Várhatóan ez a vonal kelet felé terjed majd a nap folyamán, és emellett újabb hasonló irányú vonal is kialakulhat, a délután derekán az ország É/ÉK-i részén.  A modellek alapján estefelé egy MKR sem zárható ki, amely az ország déli felét áztatná csapadékkal. Tehát meglehetősen bonyolult képet fest a zivatarok térbeli eloszlása, de annyi bizonyos, hogy az este közeledtével egyre nagyobb területeken várható zivatar.
Az egymás után egy pont felett áthaladó, a konvergenciavonallal párhuzamosan képződő zivatarcellák nagy mennyiségű csapadékot adhatnak egy pont felett, hiszen a kihullható vízmennyiség eléri a 40 mm-et is, sőt meg is haladja azt az ország déli felén.
A viszonylag nagy alacsonyszintű labilitás, a nagy nedvesség és a konvergenciák megléte arra utalnak, hogy nem-mezociklonális tubák/tornádók az átlagosnál nagyobb a valószínűséggel alakulhatnak ki. Ezekre legnagyobb esély az ország déli felén van, de máshol sem zárható ki.
 
Veszélyforrások

  • villámárvíz: főleg a Dunántúl déli részén valószínű, valamint az Északi-középhegység területén, de szerencsétlen esetben alföldi városokban sem zárható ki
  • nem mezociklonális tornádó: főleg az ország déli felén
  • jégeső: 1-2 cm átmérőjű jég lehetséges, ennél nagyobb nem valószínű a nedves légprofil és az alacsony szélnyírás miatt
  • szélvihar: főleg a Tiszántúlon alakulhat ki lokálisan, de várhatóan a szél erőssége nem éri el a 90 km/h-át

Megjegyzés

Az 1-es fokozat főként a villámárvíz lehetősége miatt került kiadásra. Más heves eseménynek kicsi a valószínűsége.

Készítette: Bondor "GBond" Gyula

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó közepes eséllyel várható - T2
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Nem várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat