Veszteglő ciklonális mező további villámárvizekkel, nem-mezociklonális tubákkal

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
szerda, augusztus 19, 2015 - 08:00

Érvényes: 2015. 08. 19. 08:00

Összefoglalás:

Továbbra is várhatók lassú mozgású zivatarok főként az ország északkeleti, keleti harmadában, amelyekhez gócokban felhőszakadás, villámárvíz társulhat, valamint ebben a térségben az átlagosnál nagyobb esélye van nem-mezociklonális tuba, vagy tornádó kialakulásának is a nappali órákban.

Részletezve:

Magyarország időjárását továbbra is az a sekély ciklonális mező, és a hozzá tartozó okklúziós front határozza meg, ami a tegnapi nap nagy csapadékait okozta. Az örvény középpontjával jelenleg az ország keleti fele fölött tartózkodik, és a következő 24 órában nem is nagyon mozdul. Nagyjából az ország északkeleti, keleti harmadán (a Duna-Tisza közétől keletre és az Északi-középhegységben) várható számottevő labilitás (~ 1000 J/kg) és kiugróan magas kihullható vízmennyiség (40-42 mm) a ciklonra rátekeredő szállítószalag következtében. Ez a körülmény a jelentős emeléssel (ciklonális, konvergens mező, jelentős örvényesség a magasban) együtt kedvező feltételeket teremt az említett régiókban többfelé zápor, zivatar kialakulásához. A szélnyírás az örvény középpontjának közelsége miatt természetesen alacsony lesz (bőven 10 m/s alatt 0-6 km-en), emiatt legfeljebb multicellás szerveződés képzelhető, a szervező erő pedig leginkább a kiterjedt emelés lesz. Utóbbi körülmény miatt nem zárható ki mezoléptékű konvektív rendszer (MKR) létrejötte sem. A zivatartevékenység - némileg visszafogottabban - várhatóan az éjszakai órákban is jellemző lesz.

Veszélyforrások:
- felhőszakadás: a már említett magas kihullható víztartalom és a lassú cellaáthelyeződés következtében jónéhány helyen villámárvíz léphet fel
- nem-mezociklonális tuba, tornádó: a tegnapi naphoz hasonlóan magas a kialakulásuk valószínűsége a nappali órákban - köszönhetően a tartós konvergens mezőnek, a 7-8 fokos 0-2 km-es hőmérsékleti gradiensnek, valamint a 100 J/kg-os alsó 3 km-es CAPE-nek. További segítő tényező lehet a mély örvényes mező leskálázódása a ciklon középpontjában.
- jégeső (2 cm feletti): a mérsékelt labilitás és a nagy nedvesség miatt nem várható
- szélvihar (90 km/h feletti): a kis szélnyírás, és az átnedvesedett profil miatt szintén nem várható

Summary: 
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nagy eséllyel várható - T3
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Nem várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat