Az ország északkeleti csücskében még érdemi konvekció

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
csütörtök, június 8, 2017 - 08:00

Összegzés: A tegnapi nap heves eseményeit okozó hidegfront ma a keleti országhatár közelében lelassul, és hullámot vet, emiatt ott még lehet érdemi konvekcióra számítani (elsősorban az északkeleti csücsökben). Elsõsorban multicellás, de akár szupercellás konvekció is kialakulhat említett területeken, amelyekhez kapcsolódóan a legjelentõsebb veszélyforrás a felhőszakadás (villámárvíz). A jelenségek térbeli korlátozottságát és előrejelzések bizonytalanságát figyelembe véve egy !-es fokozat kiadása indokolt.

Részletezés: Egy hosszúhullámú teknõ és a hozzá tartozó hidegfront, amely hazánk idõjárását döntõen befolyásolta a tegnapi nap folyamán, szépen fokozatosan elhagyja az országot, azonban a keleti országrészben, az országhatár közelében egy hullámvetés következtében továbbra is megfelelõ táptalajt biztosít zivatarok képzõdéséhez. Az ország leglabilisabb területei is értelemszerûen itt lesznek, a mai 00-s GFS a tegnapihoz képest már csökkentett a labilitáson (500-600 J/kg SBCAPE), a  tegnap déli ECMWF még 1000-1500 J/kg körüli, felszíni eredetű hasznosítható konvektív potenciális energiával számol. Mindez kiegészülve az alacsony szinten elhelyezkedõ markáns nedves konvergenciavonallal (ami maga a front), az elégséges relatív nedvességi értékekkel, valamint  0-6 km-en 15-20 m/s-os 0-6 km-es szélnyírással  lehetővé teszi multicellás, sőt, egy-egy helyen szupercellás konvekció kialakulását is. Utóbbi fennmaradását a 100-150 m2/s2-os 0-3 km-es helikalitási értékek is segítik.

Veszélyforrások:
Felhõszakadás: elsõdleges veszélyforrás a magas kihullható cspadékemennyiség miatt (>36 mm), amely helyenként lokális villámárvizeket okozhat.
Szélvihar: Várhatóan a heves kategóriát nem éri el a gyenge kiszáradás miatt.
Jégesõ: A közepesen nagy labilitás a 15-20 m/s-os szélnyírással párosulva 1 cm körüli jégszemeket okozhat (de várhatóan 2 cm alattiakat).
Tornádó: Szupercellás konvekcióban nem lehet kizárni mezociklonális tornádó létrejöttét, mint ahogy konvergencia mentén nem-mezociklonális társát sem, de összeségében kicsi az esélyük.

kkornel & kalman

Summary: 
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Nem várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat