Viharvadászat a Balatonnál

A szerdai napon várható heves események, és a 2-es fokozatú előrejelzés miatt sem volt kérdés, hogy újra elindul vadászni az Adaz-Gbond csapat. Most Kaposvárt és környékét vettük célba - előzetesen ezt a területet jelöltem meg, mint legjobb szupercella-képződési pont.
Itt el is töltöttünk várakozással kb. egy órát. Bár látszódott némi labilitás, az Ac felhőzet csak nem akart "bedurranni" a learatott búzatábla felett.

 
Bonyolította kissé a helyzetet, hogy váratlan módon déli irányából is közeledett egy zivatar, ami a bosnyák-horvát határon alakult ki. Egyre türelmetlenebbek lettünk, így egy távoli gomolytorony hatására végül elindultunk nyugat felé, a Szlovéniából érkező szupercella irányába. Tehát az időjárás kissé megtréfált minket (mint utólag kiderült, az említett kaposvári térségben este 8-ig kellett volna várni 1-2 cella kialakulására)
 
Zalakomár határában értük el a szupercellát:
 

 

Még ezután nekiindultunk, hogy megelőzzük a cellát, ami nem volt egyszerű, hiszen az hozzávetőlegesen 100-120 km/h sebességgel haladt, és már meg is előzött minket. Zamárdiig száguldottunk abból a célból, hogy majd ott megpróbálunk pár képet csinálni erről a fenevadról a Balaton-parton.
Út közben egy érdekes fractusra lettünk figyelmesek:

 
A parti fotózás szempontjából nem jártunk sikerrel, mert mire odakeveredtünk, már teljesen elért minket a szélvihar és a csapadék is. De az elképzelés jó volt, mint később kiderült :)
Csak egy videóból kivágott képre futotta Zamárdi előtt, mikor még éppen előtte voltunk:
 

 

 
Ezzel körülbelül egy időben Kardos Ildikó ezt a fantasztikus képet lőtte Zamárdiból:

(© Kardos Ildikó / 2016)

A településen még várakoztunk egy kicsit, hogy a felhőszakadás alábbhagyjon - mivel egy tobzódó MKR alakult ki a Balatontól délre (ami a környéken összesen 50-100 mm esőt produkált pár óra alatt).
 
Összefoglalva, a várakozásoktól némileg eltérően alakultak az események, mégis izgalmas és tanulságos viharvadászatot tudhatunk magunk mögött. És láttuk a nap legpusztítóbb szupercelláját is, ami a Balaton-felvidéken számos szél és jégkárt (3-5 cm-es jégszemek) okozott.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat