Keleten, délen helyenként felhőszakadást okozó konvekció, akár nem-mezociklonális tuba vagy tornádó

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
vasárnap, július 17, 2016 - 08:00

Érvényes: 2016. 07. 17. 08:00

Összefoglalás:
Egy tőlünk közvetlenül délre kimélyülő ciklon hatására az ország keleti részén várható zivatartevékenység, amely néhány helyen felhőszakadást idézhet elő. A zivatarképződés főként multicellás lehet, de délkeleten egy-egy szupercella sem kizárt, bár ezek inkább látvány szempontjából lehetnek érdekesek. Meg kell említeni, hogy - különösen a déli, délkeleti országrészben - mutatkozik nem-mezociklonális tuba, esetleg tornádó kialakulására esély.  Ugyanakkor a ciklon mozgásából adódó jelentős bizonytalanság miatt 0-s fokozatot érdemel a helyzet.

Részletezve:
Egy ciklon mélyül ki hazánktól délkeletre, amely a mediterrán térség keleti része felől  meleg, nedves levegőt szállít hazánk fölé. Az intenzív advekció hatása konvektív szempontból inkább csak a Dunától keletre fog érződni, mivel néminemű labilitás ott halmozódhat fel, napközben ezen belül is kitüntetten a Tiszántúl térségében (ECMWF-ben 600 J/kg körüli tetőzéssel, a GFS 800 J/kg-ot is megenged). A zivatarokhoz szükséges emelést az erős örvényesség advekciós mező és a felszíni konvergenciák biztosítják. Nem elhanyagolható körülmény, hogy a labilis zóna délkeleten átfedésben lesz az erős szélnyírással (15-25 m/s 0-6 km-en) is, így a létrejövő zivatarok - a multicellásodás mellett - akár szupercellás jelleget is ölthetnek ebben a térség. Bár ez esetben ez inkább látvány szempontjából lehet érdekes, mivel - a felhőszakadást kivéve - ezek a cellák komolyabb heves eseményt kis valószínűséggel produkálhatnak (lásd a veszélyforrásokat alább!). Az erőteljes meleg- és nedvességadvekció az éjszaka első felében is érezteti hatását, így az érdemi konvekció - némileg nyugat felé terjedve - még ekkor is jellemző lehet.

Veszélyforrások:
- felhőszakadás: A 36-40 mm-es kihullható vízmennyiségek párosulva a lassú cellamozgással (ez utóbbi különösen délen lesz jellemző, mivel ott halad el a ciklon középpontja) idézhet elő néhány helyen villámárvizes szituációt. Továbbá a ciklonkarokban haladó konvektív gócok egymást követve helyenként  rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadékot okozhatnak.
- tornádó, tuba: A mezociklonális válfaját nem lehet kizárni, mivel szupercella is benne van a pakliban, és a felhőalap igen alacsonynak várható (néhány száz méter). Nem-mezociklonális tuba, tornádó viszont valamivel esélyesebb, főként a déli-délkeleti országrészben, a ciklon középpontjához közel (erősen örvényes és konvergens mező). Ettől északabbra sem lehet kizárni, itt az északias áramlás (ami egyébként igen erős lesz) hegyek által árnyékolt részein jöhetnek létre tartós összeáramlási zónák, amelyek kedveznek az ilyen örvények létrejöttének.
- nagyobb méretű jég, konvektív eredetű szélvihar: A nedves profil és a mérsékelt labilitás miatt ez a két heves jelenség csak igen kis valószínűséggel jelentkezhet.  

Megjegyzés:
Mivel a ciklon mozgása jelentős bizonytalanságot visz a konvektív feltételek térbeli és időbeli eloszlásába, ezért a mai helyzet egy 0-s fokozatot kap.

Summary: 
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó közepes eséllyel várható - T2
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Nem várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat