További szupercella-esélyek északkeleten és délnyugaton, néhol heves eseményekkel

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
szombat, július 8, 2017 - 23:59

Valid: 2017-07-08 10:00 UTC - 2017-07-08 22:00 UTC
Érvényes: 2017-07-08 10:00 UTC - 2017-07-08 22:00 UTC

Összegzés:
 
Ma délután, kora este ismét lehetőség nyílik zivatarok, szupercellák kialakulására, elsősorban az ország északkeleti és nyugati-délnyugati területén. Bár ezúttal viszonylag kicsi lehet a zivatarok területi lefedettsége (északkeleten elszórtan, délnyugaton helyenként vagy néhol várhatóak), az előző napokhoz képest szinte változatlan légköri alapfelállás ismét megában hordozza heves események (szélvihar, nagy méretű jég) kialakulását is, ezért az 1-es fokozat kiadása indokolt.

Részletezve:

Időjárásunkat továbbra is a térségünkben elhelyezkedő, hullámzó gyenge frontálzóna alakítja. Éjjel ennek hidegfronti szakasza érintett minket, így északnyugatira fordult a szél, de egyéb számottevő változás nem következett be. Ennek köszönhetően a hőmérsékleti és a nedvességi viszonyok is hasonlóan alakulnak az előző napokéhoz. Alacsonyszinten továbbra is meglehetősen száraznak ígérkezik a légkör, a magasabb légrétegekben viszont elegendő nedvesség áll rendelkezésre, melyet mutat a viszonylag magas, az ország nagyobb részén 30 °C feletti, az északkeleti és a nyugati-délnyugati határvidéken 35 °C feletti Thompson-index is. Egyedül a középső megyékben várható jelentősebb kiszáradás, ráadásul ezeken a tájakon a szokásos északnyugati áramlásos divergencia is jelentkezik majd, így itt legfeljebb elvétve fordulhat elő zápor, zivatar. Az egyetlen változást az jelenti, hogy az előző napokhoz képest valamelyest kevesebb felhasználható potenciális energia (CAPE) várható, különösen nyugaton, de északkeleten is csak 500-1000 J/kg közötti SBCAPE valószínű a GFS alapján.

A zivatarok esélye ennek megfelelően az északkeleti országrészben, illetve a Dunántúl nyugati, délnyugati felén lesz a legmagasabb, ezen belül is az előbbi térségben számíthatunk nagyobb számban zivatarokra. Egyrészt itt várható a legtöbb nedvesség az alsó 3 km-es légrétegben, másrészt egy markáns és tartós nedvesség-konvergencia is segítheti majd a konvektív cellák kialakulását. A 15-20 m/s-os szélnyírásnak köszönhetően főként szupercellás konvekció várható, mely a száraz alsó légréteg miatt okozhat 90 km/h körüli kifutószelet. A 0 fokos nedves hőmérséklet szintje ezúttal is viszonylag magasan helyezkedik majd el, és bizonytalan, hogy mekkora labilitás fog rendelkezésre állni e felett, az erősebb cellákban ezúttal sem lehet kizárni 2-3 cm-t elérő jégméretet.

A nyugati, délnyugati országrészben – a bevezetőben is említettek alapján – kevesebb helyen valószínű zivatar, mert bár az Alpok szokásos orografikus konvergencia-zónája ezúttal is érinti a térséget, az nem ígérkezik tartósnak (illetve előfordulhat, hogy eleve Ausztria keleti felén lesz az erősebb része), és a légkör is szárazabb lesz, mint északkeleten. Emellett itt kérdéses az is, hogy lesz-e elegendő labilitás az országon belül, mivel e tekintetben mind a GFS, mind az ECMWF elég visszafogott: a dél-osztrák, szlovén és horvát területekre várnak csak érdemleges labilitást. Ennek megfelelően csapadékot sem igazán adnak erre a térségre (bár a GFS számol záporokkal, zivatarokkal a kora esti órákban), viszont a WRF, az AROME, az ALARO és az UM mutat kisebb gócokat erre a területre is. Ezek alapján nem kizárt, hogy a GFS és az ECMWF is alábecsli kissé a délutánra várt 12-15 fok körüli harmatpontot, főleg a jelenlegi 16-19 fokos értékek tükrében. Mindent összevetve Alpokból azért ezúttal is besodródhatnak majd – főleg LP – szupercellák (melyek a szárazabb környezetben viszonylag gyorsan széteshetnek), illetve az esetleges konvergens területeken akár helyben is kialakulhat egy-egy góc az országon belül. Ezek fő veszélyforrása szintén a nagyobb jég és a szélvihar lehet. Érdekességként megemlítendő, hogy elsősorban nyugaton, de valamelyest északkeleten is a viszonylag egyenes hodográfok ezúttal is támogatják az anticiklonálisan forgó szupercellák létrejöttét, ahogy erre az előző napokban már számos példa volt.

A zivatarok a késő esti órákra mindenütt megszűnnek majd.

Veszélyes jelenségek:

  • Szélvihar: A jelentős alacsonyszintű kiszáradás miatt az erősebb szupercellákat, illetve azok esetleges légzuhatagait kísérheti 90 km/h-t elérő vagy kevéssel meghaladó széllökés.
  • Jégeső: Szintén szupercellákban előfordulhat 2-3 cm-es jégátmérő.
  • Felhőszakadás/villámárvíz: Bár az északkeleti tartós konvergencia produkálhat nagyobb csapadékösszegeket azokon a helyeken, ahol több cella is átvonul egymás után, a gyors cellaáthelyeződés és a száraz alsó légrétegek miatt felhőszakadás nem várható, és villámárvíznek is igen csekély az esélye.
  • Tuba/tornádó: Szintén a tartós konvergencia, illetve a kisebb örvényességi mezők jelenléte miatt északkeleten előfordulhatnának nem-mezociklonális tubák, a magas felhőalap viszont nem igazán támogatja őket.
     
Summary: 
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Nem várható
MKR?: 
Nem várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat