Ciklogenezis MNSZ-el, MKR-el és szupercellák lehetőségével, felhőszakadásokkal fűszerezve

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
hétfő, június 20, 2016 - 06:11
Összegzés
 
Mai nap folyamán ciklogenetikus folyamatok záróakkordjaként , sekély ciklon alakul ki hazánk felett és fog vonulni, délről északi irányba az  esti órákban. Főleg az ország keleti felében –a ciklon melegszektorában-  a megfelelő szélnyírás miatt várhatóan heves események, kis eséllyel akár szignifikáns heves események is kialakulhatnak. Az alapvetően emelt konvekciós, és késő délutánra / estére időzített időjárási helyzet csökkenti azonban ez utóbbiak lehetőségét. De mivel teljesen kizárni nem lehet, így az igen változó labilitási paramétereket is figyelembe véve, gyenge 2-es fokozat kiadása indokolt lehet, azzal a megjegyzéssel, hogy a zivatarokat kísérő jelenségek az 1-es fokozat határain belül is maradhatnak.

Részletezve
 
Hazánk továbbra is a tőlünk nyugatra lévő hosszúhullámú teknő előterében, komoly Jet-stream alatti régióban helyezkedik el, aminek okán a heves zivatarok egyik alapfeltétele, a magas szélnyírás azonnal biztosított . A péntek délutáni komoly (döntően szupercellás) zivatarokat okozó hidegfront egy ideje melegfrontként vetette meg lábát hazánk felett, de a nyugati teknőről leszakadó, és tőlünk délre vonuló hideg légtömeg miatt, ciklon generálódik rajta, mely nagyjából az országunk felett fog végbemenni. Az említett teknő előterében markáns MNSZ is analizálható, melynek északi ága kifejezetté válik a keleti megyéinkben a ciklonképződéssel összhangban. A folyamatok elegendő emelőhatást biztosítanak (markáns konvergencia alsó szinteken, komoly pozitív örvényességi zónák áthaladása, valamint estefelé már erős jet-divergencia is), és az említett tényezők mindent egybevetve támogatják jól szerveződött MKR(-ek) lehetőségét is, melyek előterében szupercellás, később beágyazott szupercellás konvekció is támogatott a jelentős szélnyírás miatt. A 40mm-t is elérő kihullható nedvesség miatt akár MKK is benne lehetne a pakliban, de az emelési tényezők inkább több rendszert valószínűsítenek egymáshoz közel haladva.A szélnyírás 0-3 km-en is nagyon magas értéket vesz fel, így esély van  bow-echós zivatarláncra is. Ha ez utóbbi megvalósul, akkor várhatóan a hevesebb szcenárió fog megvalósulni, és a 2-es fokozat elsősorban ezen lehetőség miatt lett kiadva.
 
A nappali órák nagy részében az alsó szintek jelentős száraz volta miatt, érdemi konvekció nem nagyon fog tudni kialakulni, esetleg az ország D-Dny-i felén lehet erre némiképp esély, de vélhetően, ha ez be isk következik, heves eseményeket még nem okoz majd.

A helyzet egyik bizonytalanságát a ciklon pontos helyzete adja, mivel ha nyugatabbra vonulna el, akkor az ország nagyobb része kerülne az előoldalra, így nagyobb terület fölé áramolna labilis légtömeg és nagyobb területen kéne számítani zivatarra, akár hevesebb zivatarra, de előfordulhat, hogy igazán heves esményeket okozó konvekció csak a Tiszántúlon és keleti országhatáron kívül alakulnak ki.

Veszélyforrások
 
-          Felhőszakadás, villámárvíz: Fokozott veszély jelen helyzetben, ami lokálisan akár 30-40 mm feletti, rövid idő alatt lezúduló csapadékot jelenthet, ezzel villámárvizet okozva.
 
-          Szélvihar: az estére benedvesedő nedves légkör nem igazán kedvez heves kifutószél vagy burst-ök kialakulásának, de szupercellák környezetében előfordulhat 90 km/h feletti széllökés,  illetve ha kialakulna a bow-echós rendszer, akkor a széllökések akár megközelíthetik a szignifikáns értéket is (120km/h) –lokálisan.
 
-          Jégeső: szintén a nagy nedvesség tartalmú légkör hátráltatja komoly jégszenek kialakulását, de főként keleten a magasnak mondható labilitási értékek miatt kialakulhatnak 2-3 cm átmérőjű jégszemek, ill. egy-egy hevesebb szupercellából akár 4-5 cm körüli jégszemek is.
 
-          Tuba, tornádó: késő délután a lecsökkenő felhő alap néhol (eleinte a Duna-Tsiza köze déli részén, később az Alföldön egyre nagyobb területen) átfedésbe lesz a 10 m/s körüli 0-1 km-es szélnyírással, így a konvergencia vonalon előfordulhat egy-egy nem mezociklonális tuba, tornádó, de szupercellák mezociklonjából is kialakulhatnak akár ilyen jelenségek -kis eséllyel. Utóbbit a 150-200-as értékű 0-1 km-es helikalitás is támogatja a késő délutáni óráktól főként délen, délkeleten,  ugyanakkor a zömmel emelt konvekció hátráltató tényezőként fog hatni.
 
Készítette: orkan17 & Neofita
 

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat