Csökkenő szélnyírás, némi esély K-ÉK-en

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
péntek, április 15, 2016 - 00:00

Mai nap folyamán, a tegnap érkező peremciklon hideg, később pedig  okklúziós frontja alakítja hazánk időjárását. Konvektív események elsősorban K-ÉK fordulhatnak elő (minimális eséllyel a nap második felében DNY-on), ahol a ciklon visszahajló meleg szektora  is besegít a labilitás felhalmozódásába.  A szerdai napra jellemző, kifejezett szélnyírás ma jelentősen csökkenni fog, ahogy a magasban fölénk húzódó teknő „derékba töri” azt a magassági futóáramlást, ami közvetve biztosítaná az elégséges szélnyírást szupercellák kialakulásához. Az alacsonyabb szélnyírás pozitív hozadéka lehet, hogy ma könnyebben létrejöhetnek zivatarok, hiszen a közepesnek mondható CAPE értékek könnyebben tudnak a zivatarképződésnél érvényesülni. Ezt a markáns hidegadvekció is segíti a magasban, valamint a frontokhoz kapcsolódó emelési tényezők is kifejezettnek mondhatóak. Ugyanakkor megemlítendő, hogy a fokozott nedvességi mutatók miatt a zivatarok várható előfordulása csak időszakosan tűnik lokálisnak,  a makroszinoptikus szervező erők, viszonylag hamar kisebb-nagyobb rendszerekbe foghatják a cellákat.

Mivel minden tényezőt számításba véve, heves kísérőjelenségeknek egészen minimális az esélye a mai napon, ezért tipikus „riasztási” fokozat nem kerül kiadásra. A „!”-nek, mint figyelemfelkeltésnek elsődleges oka, hogy K-ÉK -en némi esély mutatkozik nem-mezociklonális tubára/tornádóra is, valamint az alacsony fagyhatár miatt az erősebb cellákból a szokásosnál nagyobb mennyiségben hullhat jégeső, ahol viszont a jégszemek mérete nem haladja meg várhatóan a 0,5-1 cm-t. Megemlítendő még, hogy szupercellára hajazó hibrid celláknak van azért némi esélye a hodográfok és szélnyírási viszonyok alaposabb vizsgálatának fényében. 

Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó kis eséllyel várható - T1

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat