Délutáni szupercellás esélyek, MKR-ek lehetőségével

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
hétfő, július 30, 2012 - 08:00

Érvényes: 2012.07.30. 08:00

Összefoglalás:
Az időjárási helyzetet egy tőlünk ÉNY-ra elhelyezkedő ciklon, és az ahhoz tartozó lassú mozgású gyenge hidegfront alakítja. A front előtt DNY felől meleg levegő érkezik, ezzel együtt a magasban történő hideg levegő beáramlása labilissá teszi a felettünk elhelyezkedő légtömeget. Ez kedvező feltételeket teremt záporok/zivatarok, helyenként heves zivatarok kialakulásához. Sőt, akár több zivatarrendszer is érintheti hazánkat. A legfőbb veszélyforrás közé tartozik a felhőszakadás, leginkább az Alföldön, de elszórtan előfordulhat 2-3 cm-es szemeket tartalmazó jégeső, és 90 km/h körüli szélvihar is. A Dunántúlon lokálisan ennél hevesebb szelet és nagyobb jégszemeket sem lehet kizárni szupercellákhoz kapcsolódóan. Egy erős 1-es fokozat kiadása indokolt, azzal a megjegyzéssel, hogy a heves események lokálisan megközelíthetik a 2-es fokozat kritériumait: szélsebesség >= 120 km/h, és/vagy jégszem átmérő >= 5 cm.

Részletezve:
Az Ény-Európa felett található hosszúhullámú teknő csak lassan mozdul kelet felé, előterében markáns Jet-divergencia azonosítható, melynek bal kilépő ága megközelíti hazánkat, majd estétől/éjszakától fokozatos gyengülést mutat. Ezzel együtt csökkentve hazánk felett a 0-6 km-es szélnyírást. A teknő országunk felé közeledése több szintű pozitív örvényesség advekcióval, valamint a magasban zajló hidegadvekcióval jár együtt. Eközben alacsony szinten folyamatosan igen magas ekvipotenciális hőmérsékletű levegő áramlik, több ágú MNSZ-ként azonosíthatóan (retop vonalak gerincének és az azzal párhuzamos 850 hPa-os áramlási vonalakkal összefüggésben). A fenti tényezők együttesen komolyan hozzájárulnak majd a megfelelő háttéremeléshez, és a zivatarok élettartamának növeléséhez.
A hidegfronthoz tartozó talajmenti konvergencia 00UTC-kor még a határainktól ÉNY-ra található, napközben lassan halad kelet felé, és hétfő hajnalra csúszik ki az országból. 850 hPa szinten a front enyhén lemaradva követi a talajfrontot, és az esti órákig esélyt ad a nyugati országrészben is további zivatarok kialakulásához. Az események zöme ezen konvergencia mentén várható. A nedvesség is csak itt tűnik elégségesnek, a front előterében viszonylag száraz lesz a légprofil. Későbbiekben is mutatkozik több szinten kiszáradás, ami növeli a szélviharok, és a nagyobb jégszemek esélyét. A középszintű emelőhatásokat megvizsgálva, az 500 és 700 hPa-os szinten összevetve az örvényesség-advekciókat, azt lehet megállapítani, hogy a feltételek támogatják a feláramlásokat, legfőképpen a délután és az este folyamán. A GFS országunkról kissé délre 300 hPa-on igen erős divergenciát mutat, ami ugyancsak nagyobb területre kiterjedő konvekciót valószínűsít. Ennek tengelye a Tiszántúl fölé húzódhat az éjszakai órákban.

A labilitást tekintve is igen impozánsan fest a kép, a SbCAPE maximuma DNY-on a 3000 J/kg-os értéket is elérheti, de az ország nagy részén egyébként is 2000 J/kg közelében lesz a délután folyamán (az MLCAPE is 1000-1500 J/kg). A labilitási indexek az éjszakai órákban sem igen gyengülnek, így esély van a hajnali órákig kitartó konvekcióra –elsősorban a Tiszántúlon. Jelentős CIN az esti órákig nem akadályozza a feláramlásokat, de a későbbiekben is sem lehetetleníti el a zivatarképződés: folyamatosan emelt konvekció is szerephez jut majd.
A 0-6 km-es szélnyírás NY-on elérheti a 17-18 m/s-ot már kora délután, estefelé ez nyírásos zóna kelet felé helyeződik át, de még ekkor is 12-15 m/s körül alakul. A kedvező szélnyírású és a labilitású területek között főleg az ország középső részén és az Alföldön jelentős átfedés van, ami kedvez a szupercellás konvekciónak. A 0-3 km-es helikalitás egy kis sávban eléri a 200 m2/s2 értéket, ami már a hosszabb életű cellákat vetít előre. A nedvesség változatosabb képet mutat. 12 UTC-ig az ország ÉNY-i és É-i sávjában lesz kedvező a 0-3 km-es átlagos nedvesség (65-70% felett), majd a Dunántúl D-i része, később a Duna-Tisza közén is megnövekszik az érték. A kihullható vízmennyiség 32-36 mm körül alakul, majd este/éjszaka eléri a 44 mm-t. Ez is azt sugallja, hogy este egy zivatarrendszer alakulhat ki az ország déli részét érintve, ami éjszaka az ország keleti felének időjárását nagymértékben fogja befolyásolni. Felhőszakadás, 30 mm-t meghaladó csapadék benne van a pakliban. MKR-t támogató tényező még a Thompson index extrém magas, 50 C-os értéke, a lassan mozgó front, illetve annak előterében azonosítható MNSZ, melynek egyik ága ÉNY-i határvidék időjárásába szólhat bele a délután folyamán, míg másik ága az ÉK-i országrészt érintő MKR-t sejtet.

Mindent összevetve, kora délutántól a Dunántúl NY-i felében izolált szupercellás konvekció esélye bontakozik ki, de kezdetben a nedvesség hiánya eleinte akadályozni fogja a zivatarképződést. Ezzel egyidőben az Északi-középhegység területén is előfordulhatnak marginális szupercellák, ahol az orográfia is dolgozni fog, némi Jet-divergenciával megtámogatva.
Esti óráktól a konvekció zöme már a dunától keletre fog zajlani, és a Tiszántúl felé haladva, az éjszakai órákban megerősődő Jet-divergencia okán egyre több és erősebb zivatarra lehet számítani, amik valószínűleg MKR-é szerveződhetnek, ekkor már inkább csak jelentős felhőszakadást okozva. Ugyanakkor 1-2 cm-es jég, és 90 km/h körüli szél még ekkor is benne lehet lokálisan a pakliban. Kis eséllyel az MKR-ból akár egy jelentős méretű MKK is kialakulhat, amit fenti paraméterek mellett a talajmenti ciklonális mező is támogat.

Veszélyforrások:

- felhőszakadás: Este és az éjszaka első felében, elsősorban a Duna-Tisza közén, valamint a Tiszántúlon a szokásosnál nagyobb eséllyel előfordulhat. Lokálisan 30-40 mm csapadék is leeshet: esetleges MKK esetében akár több is.
 
- szélvihar: A széllökések elérhetik a 90 km/h-t, de kicsit meg is haladhatják azt. (Delta Theta-e 18-20 fok, magas DCAPE értékek).                                                             

- jégeső: A jégszemek mérete elérheti a 2-3 cm-t. Izoláltabb szupercellában akár nagyobb jégszemek is előfordulhatnak (magas CAPE a jégnövekedési zónában, bár a wet-bulb zero szintje magasan van)
 
- tornádó: Egyértelműen nem lehet kiemelni területet, de estefelé az ország középső területein és a Dunántúlon kis eséllyel előfordulhat szupercellás zivatar esetén. (alacsonyabb felhőalap, magasabb alacsony szintű helikalitás)

Készült: 2012.07.29 10:00

Kiadta: Viharvadászok Egyesülete (Gbond & Neofita)

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat