Egészen minimális esély komolyabb időjárási jelenségekre

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
vasárnap, április 10, 2016 - 06:00

Ahogy a cím is sugallja, jó eséllyel semmi olyan érdemleges eseményt nem fog okozni a hazánk keleti felében tevékenykedő sekély ciklon, ami említésre méltó lenne, de talán két jelenséget ki lehet emelni, amire ha nagyon kicsi esély is ugyan, de kínálkozhat. Az Alföld területe felett elhelyezkedő tartósnak ígérkező konvergencia vonal, elegendő alsó színtű labilitással párosuhat ahhoz, hogy némi horizontális nyírás segítségével nem mezociklonális örvényeket, és tubákat hozzon létre az ország keleti felében. A vélhetően nem sok szerephez jutó napsugárzás ezt a folyamatot a labilitás növelésével jelentős erősítené, így ez lehet az egyik kerékkötője is a folyamatoknak.Szintén a keleti régióban a konvergenciához, valamint ahhoz a tényezőhöz kapcsolódóan, hogy a egyes területek felett a cellák lelassulhatnak, illetve egy helyben toporoghatnak az áramlási viszonyok miatt, nem lehet kizárni egyszerre nagyobb mennyiségű csapadék lehullását sem. Viszont, várhatóan ez csak erősen lokálisan, és csak nagyon kis eséllyel okozhat esetleg villámárvizet megfelelő terepviszonyok mellett.

Összefoglalva: vélhetően nem fog sok említésre méltó jelenséget produkálni az időjárás, melyre a mérsékelt labilitási és enyhe szélnyírási viszonyok jellemzőek a mai nap folyamán, de a fenti, gyenge esélyek miatt egy felkiáltójellel megemlékezünk eme szép szombati napról.

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Villám árvíz?: 
Nem várható
MKR?: 
Nem várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Nem várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat