Éjszaka hidegfront, majd holnap északkeleten némi esély heves eseményekre

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
vasárnap, július 3, 2016 - 22:00

Összegzés:

Éjszakai órákban hidegfront éri el országunkat, melynek előterében már elszórt zivatarok létrejöhetnek szombaton is, de várhatóan heves események nélkül. Holnap K-ÉK -en még továbbra is igen labilis marad a légkör a nap nagy részében, miközben az addig egyébként gyenge szélnyírás is erőre kaphat annyira, hogy erősen bizonytalan esélyekkel, de létrejöhet esetleg egy-egy szupercella. Igen kérdéses viszont mind izoláltsága, mind várható hevessége ezeknek a zivataroknak, így összességében a sok bizonytalan tényező miatt 0 -s fokozat kerül kiadásra.

Részletezve:

Az éjszaka első felében a nyugati országrészt egy hidegfront éri el, de előtte némi sekély ciklonális tevékenység is analizálható, mely jól megjelenik a talajanalízis térképeken is egy picike melegfronti szakasz képében. A szélnyírás, az előttünk álló időszakban szinte folyamatosan lemaradva kullog a labilisabb területek mögött, ami önmagában már jelentősen csökkenti a heves események kockázatát. Figyelembe véve, hogy a front a nappali órákban felhalmozódó potenciális energiáinak is csupán töredékéből fog tudni táplálkozni, a markáns emelési tényezők mellett is valószínűbb, hogy komoly heves események éjjel nem várhatóak. 

Holnap, a nappali órákban, a Dunántúli területek felett már stabilizálódik a légkör, viszont keleten még további konvekciós tevékenységre van kilátás. Mindeközben (főleg ÉK-en), a hazánkhoz közelebb húzódó Jetnek köszönhetően megnő a 0-6 km -es szélnyírás is, valamint markáns emelési tényezők is segíteni fogják a folyamatokat: markáns konvergencia alsó szinteken, komolyabb divergenciák a felső troposzférában, valamint ekkor egy markánsabb pozitív örvényességi mező is áthalad majd az említett területek felett. A bőven elégséges nedvességi viszonyokat is figyelembe véve, mindezen tényezők előrevetítik akár MKR átvonulásának is a lehetőségét, ezzel viszont csökkentve az izoláltabb szupercellák esélyét, főleg úgy, hogy a labilitás igen szűk területen lesz várhatóan szinkronban az elegendő szélnyírással. Így, ha ki is alakulnak szupercellák, várhatóan nem lesznek hosszú életűek, valamint akár gyorsan be is ágyazódhatnak egy szervezettebb zivatarrendszerbe. 

Veszélyforrások:

·         Felhőszakadás: 
Elsősorban É-Ék -en, akár az éjszakai, akár a nappali órákban előfordulhat rövid idő alatt lezúduló jelentős mennyiségű csapadék (>30-40mm), ami főleg a hegyvidéki területek felett villámárvizet okozhat.

·         Jégeső: 
Nem elsődleges veszélyforrás, de lokálisan esetleg előfordulhatnak 2 cm körüli jégármérőt produláló jégesők. Ma este inkább Dny -on, holnap nappal pedig inkább Ék -en.

·         Szélvihar: 
A heves kategóriát (90 km/h -t) elérő széllökéseknek is viszonylag kicsi az esélye, de főleg szupercellák környezetében (ha ki tudnak alakulni) megközelítheti ezt az értéket, illetve maga a frontbetörés járhat az éjszaka folyamán a Dunántúlon komolyabb szélerősödéssel (60-70 km/h).

·         Tornádó / tuba: 
Sem az időjárási helyzet, sem a paraméterek nem különösebben támogatják eme jelenségek kialakulását akár mezociklonális, akár nem-mezociklonális folyamatokról is legyen szó, de utóbbiakra némi esély azért mutatkozik holnap napközben K-ÉK -en.

Készítette: Neofita  

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Nem várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Nem várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat