Elsősorban a déli országrészben lehet még néhol heves esemény

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
szerda, június 25, 2014 - 06:00

Összegzés:
 
A keddi nap időjárását egy hazánk felett húzódó, (kvázi stacionárius) okklúziós front(maradvány) határozza meg, amely kedvező táptalajt kínál a záporok, zivatarok kialakulásához. Elsősorban továbbra is az ország déli részén mutatnak a modellek instabilabb légkört, ami a jelentős szélnyírással párosulva, esélyt ad jól szervezett zivatarok, akár további zivatarrendszerek (MKR-ek) létrejöttére is. A szervezett konvekció szupercellákban is manifesztálódhat, bár ezek sok helyen beágyazottan jelenhetnek meg. Jelentős bizonytalansági tényező, hogy elegendő mértékű potenciális energia tud-e felhalmozódni a szélnyírással szemben: jelentős esély van rá, hogy az érdemi események a déli szomszédainknál jelentkezzenek. Összességében a helyzet 1-es fokozatot érdemel (bár a bizonytalanságok miatt a 0-s előrejelzés is megállná a helyét...)
 
 
 
Részletezve:
 
Hazánk, egy tőlünk északra fekvő hosszú hullámú teknő déli végén helyezkedik el, miközben nyugat felől is egy teknő közelíti meg az országot: ez utóbbihoz tartozik markánsabb Jet-stream, de ez majd csak a következő napok eseményeibe fog beleszólni. A tőlünk északra található Jet-nek köszönhetően szélnyírásban nem lesz hiány a keddi nap folyamán, valamint nagytérségű emelőhatás is több mint elegendő lesz (700 hPa-on pozitív örvényességi mező vándorol keresztül az országon, melynek még este is lesz egy második felvonása. Valamint 400 hPa-os szinten erőteljes divergens zónák jelzik az akár nagyobb zivatarrendszer(ek) vonulását). Ugyanakkor a konvekció zömmel emelt jellegű lesz, ami már eleve csökkenti a heves események lehetőségét. A kiemelkedően magas nedvességi viszonyok és az örvényességi mező szerveződésre hajlamosító tényezője okán, jó esély van rá, hogy ahol ki is tud alakulni egy-egy szupercella, az inkább beágyazott formában jelenjen meg. A felettünk hullámzó front elhelyezkedése, valamint a modellek által várt magas CAPE (800-1000 J/kg) kicsi területi lefedettsége miatt, az áramlási viszonyokat is figyelembe véve nagy esély van rá, hogy érdemi zivatarképződés inkább a déli határunktól délebbre eső területek felett jelentkezik, illetve a még nálunk kipattanó zivatarok, gyorsan kisodródhatnak az országból.

Összességében van rá esély, hogy főleg a déli határvidék mentén szupercellák is kialakuljanak, melyek okozhatnak heves eseményeket.
 
 
 
Veszélyforrások:
 
-     Felhőszakadás, villámárvíz: lokálisan egyszerre akár 20-30 mm csapadék hullhat, de a villámárvíz esélye kicsi.
 
-     Jégeső: Elsősorban szupercellák környezetében érheti el a 2 cm-t, de döntően az alatt marad.
 
-     Szélvihar:  szintén szupercellák környezetében érheti el a heves mértéket (90 km/h), esetleg picivel fölötte.
 
-   Tuba/tornádó: Nem-mezociklonális és mezociklonális tornádónak is csak kicsi az esélye –utóbbinak leheletnyivel nagyobb, köszönhetően az erősen helikális környezetnek.

Summary: 
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Nem várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat