Elszórt zivatarok akár légzuhataggal, este NY-on MKR lehetősége

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
vasárnap, augusztus 5, 2012 - 10:05

Érvényes: 2012.08.05. 08:00

Összefoglalás:

Tegnapi naphoz hasonlatosan ma is egy tőlünk ÉNY-ra húzódó gyenge hidegfront, és az előterében húzódó nem túl markáns, meleg-nedves szállítószalag okozhat az országban elszórtan zivatarokat. Nagyobb valószínűséggel délután a Dunántúl nyugati felén, valamint az ország északi részén van erre esély. Este várhatóan kissé kedvezőbb feltételek mellett, a fokozódó nedvesség és emelő tényezők hatására máshol is kialakulhatnak elszórtan zivatarok: NY-i, DNY-i országrészt egy zivatarrendszer is elérheti. Az Északi-középhegységben és a Bakony térségében ma is veszélyforrást jelent az egyszerre lezúduló nagy mennyiségű csapadék, mely itt-ott villámárvizet okozhat, valamint a tegnapi napnál nagyobb eséllyel légzuhatagokban komolyabb szélviharok is előfordulhatnak. Összességében nem számíthatunk sok zivatarra és a heves események területi lefedettsége is elég kis területekre korlátozódhat. Mindent összevetve 1-es fokozat kiadása indokolt.
 

Részletezve:

Nyugat-Európa felett egy hosszúhullámú teknő helyezkedik el. Előterében továbbra is tőlünk Ény-ra húzódik egy gyenge hidegfront, mely fokozatos gyengülést mutat. Fronthoz nem túl határozott konfigurációkban, több ágú MNSZ is megfigyelhető. A nappali órákban az ország nagy részén kifejezetten alacsony lesz a 0-3 km-es nedvesség, és ez várhatóan legtöbb helyen ellehetetleníti a zivatarképződést. Kivételt képezhet az ország északi része, azon belül is az Északi-középhegység, ahol az orografikus tényezők segíthetik 1-1 cella kipattanását, valamint a Dunántúl nyugati felén lehet kielégítő a nedvesség. Ezeken a területeken nem lehet kizárni a villámárvíz lehetősét a lassú cellaáthelyeződésnek, és a folyamatosan egy területre korlátozódó képződésnek köszönhetően. Különböző paramétereket vizsgálva légzuhatagok esélye is benne van a pakliban (száraz és nedves egyaránt), bár erősen lokális jelleggel.  Szintén a nappali órák zivatarképződését hátráltatja majd a komolyabb emelési tényezők hiánya, valamit az 500 hPa-on megfigyelhető enyhe melegadvekció.
Estéhez közeledve a nedvességi viszonyok javulása mellett néhány fokos hidegadvekció kezdődik a magasban, valamint az ország nyugati vidéke fölött erőteljes divergens zóna alakul ki 250 hPa-on. Ezek a tényezők, a markáns 400-700 hPa-on megfigyelhető differenciált pozitív örvényességgel megtámogatva, nagyobb esélyt adnak multicellás zivatarok kipattanásához, illetve esély mutatkozik rá, hogy egy MKR is elérje majd DNY felől országunkat. Szintén a multicellás konvekciót támogatja a 0-6 km-es szélnyírás 10 m/s körüli értéke, de nem lehet teljesen kizárni, hogy 1-1 szupercella a határainkon túlról besodródjon a Ny-Dny-i területek fölé. A labilitás is ezeken a területeken mutat kiemelkedő értékeket: 2000 J/kg körüli CAPE és –6,-7 fok körüli BLI, magas Thompson érték mellett.
 

Veszélyforrások:

- felhőszakadás, villámárvíz (>30-40mm)
- jégeső: várhatóan 2 cm alatt, de DNY-on esetleg kicsivel felette.
- szélvihar: javarészt 90 km/h alatt, de légzuhatogkban akár 100 km/h fölött is.

Kiadva: 2012.08.04. 10:00

Készítette: Viharvadászok Egyesülete (Neofita)

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat