Esély marginális szupercellára és nem-mezociklonális légörvényekre

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
csütörtök, április 6, 2017 - 06:00

Hazánk időjárását a nap nagy részében sekély ciklonális mező alakítja, majd  az éjszaka folyamán hidegfront érkezik. Habár a szélnyírás nagyon határon mozog felettünk, és átfedése a labilis területekkel több ízben sem tűnik optimálisnak, ma van némi esély (zömmel marginális) szupercella megjelenésére. Kiemeltebb terület erre a Dunántúl középső és keleti régiója, valamint az Északi-Középhegység területe. Szintén ezeken a területeken előfordulhat nem-mezociklonális tuba, esetleg kisebb tornádó is. A viszonylag magas nedvességi mutatók, a többféle (bár nem túl markáns) emelési tényezőkkel kevésbé kedveznek az izolált megjelenésnek, várhatóan lesz azért néhány elszigeteltebb és erősebb zivatar, melyek átmenetileg hordozhatnak szupercellás jegyeket - viszont vélhetően nem okoznak heves eseményeket. “Morcosabb” cellák kiadósabb (de inkább apróbb szemű) jégesőt okozhatnak, valamint lokálisan előfordulhat rövid idő alatt 10-20 mm közötti csapadék, ami az erre alkalmas terepviszonyok mellett akár kisebb villámárvizet okozhat (ugyanazon terület felett több cella  is áthaladhat rövid időn belül, ami felveti ennek lehetőségét).   
 
Az ECM kicsit fokozottabb, a GFS inkább visszafogottabb lehetőségeket vetít előre a fentiek megvalósulására, az alaphelyzetet viszont alapvetően hasonlóképpen festik le, így a mai napot már nem hagyhatjuk szó nélkül, és egy ! –el értékeljük a helyzetet.

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Nem várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat