Felhőszakadások mocsárba ágyazva

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
csütörtök, augusztus 7, 2014 - 08:00

Érvényes: 2014.08.06. 06:00 UTC - 2014.08.07. 06:00 UTC
Valid: 2014.08.06. 06:00 UTC - 2014.08.07. 06:00 UTC

Összefoglalás:

Hazánk időjárását továbbra is nagy nedvességtartalmú és labilis levegő határozza meg, melynek köszönhetően többfelé lehet felhőszakadás (zömmel délen, Duna vonalában és attól keletre). Mivel az elsődleges veszélyforrás a villámárvizek, így 1-es fokozatú konvektív előrejelzés került kiadásra.
 
 
Részletezve:

A magasban egy a közelünkben örvénylő középtroposzférikus alacsony nyomás ill. a felszínen azonosítható gyenge ciklonális mező (DK-i határunk közelében) tevékenykedik, mely a konvektív események fő megkomponálója lesz a nap folyamán. E képződményekhez kapcsolódóan nem túl acélos pozitív örvényességi mezők valamint jelentősebb alacsonyszintű nedvességkonvergenciák társulnak. A termodinamikai körülmények továbbra is kedvezőek, hiszen a hasznosítható konvektív potenciális energia 1500-2000 J/kg (SBCAPE), >40°C Thompson és 16-18°C-os harmatpontok,  már jelentősebb instabilitási viszonyokról árulkodnak, melyek a 5-10 m/s közötti 0-6 km-es szélnyírási viszonyokkal párosulva  multicellás zivatarokat (multicellás klaszterek, gyenge evolúciójú MKR) eredményeznek. Az átlagszél iránya és 0-2,5 km-es nyírási vektorok egymáshoz viszonyított helyzete és az igen lassú cellaáthelyeződés támogatja egy adott pont felett a kiugró csapadékhozamokat, mely az előző napokhoz hasonlóan villámárvizeket okozhat. A jégnövekedési zónában felhalmozódó, már tekintélyesnek (helyenként) nevezhető labilitás és a nedves hőmérséklet 0°C-os szintje magában hordozza a heves jégesők (2 cm-t elérő jégszemek) kialakulásának kockázatát.
A szituáció önmagában nem túl acélos nem-mezociklonális tubák/tornádók kifejlődése szempontjából, de a 8,5-9°C-os hőm. grad., a modellekben előrejelzettnél esetlegesen magasabb értékeket elérő 0-3 km-es labilitással és talajmenti összeáramlással párosulva a jelenség kialakulásához vezethet.

 

Veszélyforrás:

  • Felhőszakadás: Felhőszakadásokból helyenként akár 50 mm-t elérő csapadék is hullhat rövid idő alatt, amely villámárvizeket okozhatnak (jelentős kihullható víz, 34-38 mm).
  • Nem-mezociklonális tuba, tornádó:  Ahol a megfelelő meteorológiai körülmények egybeesnek ott tubák (kis bekövetkezési kockázat mellett esetleg tornádó) kialakulását sem lehet kizárni.
  • Szélvihar: Csak hevesebb cellák esetén közelíthetik vagy érhetik el a 90 km/h-t a széllökések (némi középszintű kiszáradás, 14-16°C körüli DThetaE értékek).
  • Jég: Jellemzően 2 cm alatt marad a jégszemek átmérője, de hevesebb cellákban ez akár a 2 cm körüli átmérőt is elérheti.

Megjegyzés: A hajnali, reggeli konvektív események némiképp befolyásolhatják a modellek által előrejelzett szcenáriót.

 
Summary: 
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Nem várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat