Fronthoz köthető heves események erős bizonytalanság mellett

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
vasárnap, július 15, 2012 - 08:00

Érvényes: 2012.07.15. 08:00
 
 
Összefoglalás:
 
Időjárásunkat továbbra is a hazánktól északnyugatra elhelyezkedő hosszan elnyúló hullámzó frontálzóna alakítja, amely a mai nap folyamán átvonul hazánk felett. A frontot nagy bizonytalanság mellett szupercellás zivatarok is kísérhetik, amelyekhez kis valószínűséggel heves esemény is társulhat, ezért 0-ás előrejelzés kerül kiadásra. A tegnapi naphoz hasonlóan ismét a csekélynek mutatkozó labilitás az, ami a legkritikusabb pontja az előrejelzésnek. Könnyen előfordulhat, hogy a túlzott szélnyírás ellehetetleníti az erősebb zivatarcellák keletkezését. Kérdés, hogy a háttéremelési tényezők elegendőek lesznek-e ahhoz, hogy ezt a környezeti faktort tudják kompenzálni. Várhatóan az események inkább az esti és az éjszakai órákra korlátozódnak az ország nagy részén. Kivételt képez ÉNY, ahol a front már a délutáni órákban megérkezik. Esti órákban a modellek egy kiterjedtebb csapadékmezővel számolnak, melyben a beágyazott zivatarok lokálisan jelentős csapadékot okozhatnak.
 
 
 
Részletezve:
 
Nyugat-Európa felett egy hosszúhullámú teknő araszolgat a kontinens belseje felé, melynek Magyarország még jó ideig az előoldalán helyezkedik el. Ezzel összefüggésben markáns JET hatása alá kerülünk, ami biztosítja a heves zivatarok szempontjából oly’ lényeges magas 0-6 km-es szélnyírást. A JET-mag a nap folyamán országunktól északra helyezkedik el (holnap délelőtt teljesen ránk húzódik), és az esti órákig várhatóan nem tud jelentős háttéremeléssel rásegíteni a konvektív folyamatokra –ÉNY-i területek kivételével. Esti/Éjjeli órákban némileg nagyobb részben szól majd bele az események alakulásába, a több helyen megmutatkozó divergens mezőivel.
A nappali órákban a középtroposzférában a hideg advekció hiánya várhatóan nem segíti a feláramlásokat, sőt néhány fokos melegadvekció mutatható ki, hiszen a tőlünk tengelyével északnyugatra elhelyezkedő magassági hideg teknő csak megkésve érkezik a fronthoz képest. Az esti órákban már hidegadvekció is segíti a folyamatokat. 700 hPa-os szint örvényességi mezőit vizsgálva szintén az ÉNY-i valamint az É-i területek esnek folyamatosan a pozitív advekciós terület hatása alá, bár a 400/700 hPa-os differenciált örvényesség már kedvezőbb képet mutat több helyen is a nap folyamán. A front várhatóan a délutáni órákban éri el északnyugati határainkat, amely gyorsan vonul kelet-délkelet felé. Hozzá kapcsolódóan talajszinten erős nedvességkonvergencia is társul, illetve előterében egy szállítószalag profil is azonosítható. Előbbi lesz vélhetően a fő triggere az esetleges (sokszor beágyazott) zivataroknak, míg utóbbi valószínűleg Románia területén okozhat komolyabb konvekciót (esetleg keleti határvidék érintésével).
 
 
A nedvességi viszonyokat vizsgálva elmondható, hogy már a front előterében is megfelelőnek tűnnek az értékek, de a fronthoz kifejezetten nedves légprofil is társul, és a 40-42 mm-t is elérő kihullható vízmennyiség komolyabb felhőszakadásokat is előrevetít, amit azonban árnyal majd a cellák ill. a vonalas rendszer relatív gyors mozgása. Az összeszerveződést némileg hátráltatja, hogy a 0-2,5 km-es szélnyírási vektorok közel párhuzamosan helyezkednek el a fronthoz képest, így az egyébként is sietős front celláit a szélnyírás hamar alávágja.
 
A várható eseményeket nagyban befolyásolja a labilitás, amely mértékében a két nagy modell eltérő képet fest. Amíg a GFS jellemzően 500-600 J/kg SBCAPE-el és mindösszesen 150-200 J/kg MLCAPE-el számol az ország nagy részén (DNY-on 1000-1200 J/kg), addig az ECMWF jóval visszafogottabb. A felettünk húzódó markáns jet-nek köszönhetően igen jelentős 0-6km-es szélnyírás várható, ami mindkét modellben eléri/meghaladja a 20-25 m/s-ot. Ez a tényező akár gátat is szabhat a komolyabb zivatarok megjelenésének (esti órákban a 0-3 km-es szélnyírás akár 20(!) m/s környékén is lehet), de várhatóan ezt némiképp kompenzálják majd a háttéremelési tényezők. A magasabb labilitással rendelkező DNY-i megyékben előfordulhat, hogy az Alpokból besodródik majd 1-2 hosszabb életű szupercella, amit támogatnak a magas 0-3 km-es helikalitási értékek is. Máshol kisebb eséllyel és rövidebb időtartamban jelentkezhet marginális szupercella.
 
 
 
Veszélyforrások:
 
-         Felhőszakadás: lokálisan lehullhat rövid idő alatt nagyobb mennyiségű csapadék, de komolyabb villámárvizektől vélhetően nem kell tartani.
 
-         Szélvihar: elsősorban a front mentén számíthatunk hevesebb kifutószelekre. Ez meghaladhatja lokálisan a 90 km/h-t. A magas DCAPE, valamint a pszeudo tempeken  látható középszintű kiszáradás is ezt támogatja. A Delta-Theta értéke ugyanakkor nem jelentős.
 
-         Jégeső: Ez sem tekinthető fő veszélyforrásnak. A nedves hőmérséklet 0 fokos szintje túl magasan helyezkedik el, és a nem túl vérmes labilitás (a jégképződés szintjében is) erre utal. Esetleg szupercellák környezetében várhatóak nagyobb jégszemek, de zömmel ezek nem haladják majd meg a 2 cm-t.
 
-         Tornádó: inkább estefelé (növekvő alacsonyszintű szélnyírás, csökkenő LCL szint) fordulhat elő, igen kicsi eséllyel. De a labilitás ekkorra már igen csekély mértékű és több egyéb tényező is ellene szól (beágyazódott cellák esélye, hidegadvekció hiánya a magasban, gyors mozgású front, stb.)
 
 
Megjegyzés:
 
A konvektív fokozatok leírása napokon belül vérfrissítésen esik át. Egyik fontos változás, hogy minden olyan esetben, amikor kicsi valószínűség mellett, de 1-2 helyen előfordulhatnak heves események (melynek mértéke viszont nem haladná meg az 1-es fokozat kritériumait), akkor a 0-ás előrejelzés kiadása valószínű.
 
Amennyiben a légkörben sokkal nagyobb potenciál van, és akár 2-es fokozat kiadása is célszerűnek tűnne, viszont nagyon magas a beválási kockázat, a kockázatok ellenére természetesen a 2-es fokozat kiadása várható majd a jövőben is.
További részletek hamarosan…
 
 
Készült: 2012. 07. 14. 09:30
 
Kiadta: Viharvadászok Egyesülete (Neofita & Devilstorm)

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat