Hidegfront, esetleg néhány besodródó szupercellával

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
hétfő, augusztus 28, 2017 - 08:00

Ma késő délutántól, estétől, egy érkező hidegfrontnak köszönhetően megnő az esélye, hogy zivatarok pattanjanak ki, melyek közül néhány hevesebb is lehet. A hidegfront a magasban jócskán lemarad, előterében sekély ciklonális mező alakul ki hazánk felett, ezek a tényezők kellőképpen bizonytalanná teszik a konvekciót hevesség szempontjából, amit nem segít az sem, hogy hazánk nagy része felett a nedvességi viszonyok sem mutatnak kielégítő értéket a késő délutáni órákig zivatarok kialakulásához. Kicsi eséllyel, elszigelten, egy-egy zivatar azért napközben is kialakulhat, amely ha bekövetkezik, a legnagyobb veszélyforrásként heves szélvihart okozhat akár 90 km/h körüli szélerősséggel, még kisebb valószínűséggel esetleg nagyobb szemekből (max. ~2cm) álló jégesővel. Ekkortájt ez, a gyér szélnyírás miatt, inkább multicellás konvekcióval jelentkezhet. Később azután, a fronttal együtt nagyobb nedvességtartalom is érkezik, és hazánkra északról ránk húzódó gyenge Jet-nek köszönhetően a szélnyírás is megnő olyan mértékben, ami már előrevetíti akár szupercellás zivatarok kialakulását is. Ez ügyben viszont valószínűbbnek látszik, hogy hazánk felett nem, vagy csak marginális jelleggel alakul majd ki szupercella, viszont északról a Kárpátok térségéből besodródhat néhány markánsabb példány is, melyek szintén okozhatják a fent említett kísérőjelenségeket. Így az északi országrészben van ma a legnagyobb esélye néhány hevesebb zivatar kialakulásának. A fronthoz kisebb zivatarrrendszer is társulhat, de várhatóan nem a legéletképesebb formában. Könnyen lehet, hogy hevesebb szélerősödésen kívül más problémát nem okoz a mai nap folyamán. Villámárvízeknek, nem-mezociklonális, vagy szupercellákhoz köthető légörvényeknek ma elhanyagolható az esélye.

Habár előfordulhat, hogy az események a 1-es fokozat felé mozdulnak el, a mai helyzetet -minden összevetve inkább- egy !-el értékelném.

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Nem várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat