Kis eséllyel villámárvizek vagy nem-mezociklonális tubák

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
szombat, május 3, 2014 - 06:00

Érvényes: 2014. 05. 03  06:00
 
 
Összefoglalás:
 
Hazánk időjárását ma még a hosszú ideje fennálló, jellegtelen, (mocsárhelyzetre hajazó) nyomáselrendeződés alakítja. Ez a fajta felállás, ahogy az elmúlt napok, sőt az elmúlt 1,5 hét is bizonyította, egyrészt továbbra is kedvez(het) a nem-mezociklonális tubák/tornádók kialakulásának. Másrészt, akár villámárvizet is okozhat megfelelő terepviszonyok, és ezt támogató légköri feltételek mellett. A modellek szinte percről-perce változó, hektikus előrejelzése a nedvességkonvegenciák várható helyét illetően, ugyanakkor elég nehézkessé teszik a fenti jelenségek prognosztizálhatóságát.
 
A mai napot is erős bizonytalanság terheli, így habár 1-es kategóriának megfelelő események következhetnek be akár több helyen is az országban, erősen kérdéses ezek tényleges megvalósulása, ezért 0-s előrejelzés kiadása tűnik indokoltnak.
 
 
 
 
Részletezve:
 
A mai zivatarok kialakulását a hazánk felett található labilis rétegződésű légtömeg mellett várhatóan egyéb szinoptikus emelési tényezők is segíthetik.
Az 500 hPa-os szinten felfedezhető rövidhullámú peremháborgás mellé folyamatos pozitív örvényességi mező társul, mely segíteni fogja vélhetően a zivatarok életben maradását és a szervettségét. Így, habár a markáns szélnyírási viszonyok hiányozni fognak, a monocellás zivatarokon túl multicellákra is számíthatunk. Valamint a nem túl jelentős szélnyírásnak vektoriális irányultsága is kedvező képet fest ezügyben. A nedvességi viszonyok éppen elégségesnek bizonyulnak az ország nagy részén, mely mellé alsó szinten főleg a Dunántúlon konvergenciamező társulhat, míg keleten markáns divergencia látszik a GFS-en (legalább is a legfrissebb futás szerint, mert tegnap még nem így mutatta…). Ugyanakkor 850 hPa-on a keleti országrész felett is zömmel konvergens mező látszik, és mivel ezeken a területeken jobbak a nedvességi viszonyok, így a magas labilitással (CAPE kb. 800-1200 J/kg) emelt konvekció itt is előfordul majd várhatóan, melyet később talajalapú konvekció is segíthet. Valamint megjegyzendő, hogy az esti órákhoz közeledve MNSZ-jellegű meleg nyelv látszik a modelleken, mely vélhetően az esti órákban is életben tartja majd a zivatarokat. Sőt ÉK-en az esti órákban magasszintű divergencia is megjelenik, mely szintén támogatólag léphet fel. A viszonylag lassú cellamozgás a magassági szelek ellenírányú hatásával előrevetíthet megfelelő terepviszonyok mellett villámárvizet, bár összességében nem jelentős eséllyel.
Szintén ilyen mértékű kérdőjelesség várható a nem-mezós tubák, esetleg tornádók kialakulásának terén, de kis eséllyel bárhol előfordulhatnak (talán inkább nyugaton és az Északi-Középhegységben nagyobb a sansz erre). A szélviharok szintén nem tűnnek dominánsnak a nap folyamán, bár a magasban több helyen és időben markáns kiszáradás látszik. Emiatt lokálisan a szélerősség megközelítheti a 90 km/h-t egy-egy zivatar környezetében.
 
 
 
 
 
Veszélyforrások:
 
-      Felhőszakadás: Lokálisan jelentős mennyiségű (>20 mm) csapadék hullhat, ami megfelelő terepviszonyok mellett villámárvizet okozhat. Ezt támogatja a cellák lassú mozgása, valamint a magassági szelekneknek a 0-6 km-es átlagszéllel szembeni irányultsága.
 
-      Jégeső: Erősebb multicellás zivatarokból előfordulhat 2 cm-t megközelítő jégátmérő, melyet támogat a növekedési zónában felhalmozódó jelentősebb CAPE is.
 
-      Szélvihar: Elsősorban a magasabb légrétegekben több helyen és időben megfigyelhető markáns kiszáradásnak köszönhetően a legerősebb szélerősség megközelítheti a 90 km/h-t, de vélhetően zömmel ezen érték alatt marad.
 
-      Tuba/tornádó: A hosszú ideje fennálló jellegtelen nyomáselrendeződés ma is megteremtheti a feltételeket nem-mezociklonális tuba/tornádó kialakulásához, de vélhetően nem nagy számban. A modellek (továbbra is) hektikusan prognosztizálják az alsó szintek konvergens mezőit, így pontos helymeghatározással élni ez ügyben igen nehézkes. Mindenesetre az alsó szintek erős instabilitása adott lesz.
 
 
Kiadva: 2014.05.02 10:00
 
 
Készítette: Viharvadászok Egyesülete (Neofita)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Nem várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Nem várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat