Légtömegen belüli zivatarok, villámárvíz esélyével, több napon keresztül

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
hétfő, július 25, 2016 - 08:00

Összegzés
Hazánk jelenleg egy magassági gerincen helyezkedik el. Az országban elszórtan egycellás illetve multicellás zivatarok várhatóak, főként az ország nyugati-délnyugati területein. A zivatarokhoz kapcsolódóan fő veszélyforrást a nagy mennyiségű csapadék jelenti, de lokálisan a heves kategórát megközelítő kifutószelek és jégesők is egyre inkább szóhoz juthatnak.

Elsősorban villámárvíz veszélye miatt 1-es fokozat kiadása indokolt.

Megjegyzés: Mivel a kialakuló kvázi mocsárhelyzet napokon keresztül vendégünk lesz, ami miatt a ma kiadott előrejelzés gyakorlatilag folyamatosan fenntartható, ezért a következő napokban várhatóan új előrejelzést nem fogunk kiadni, csak néhány sorban fogjuk leírni az adott napra látott esetleges kisebb változásokat.

Részletezve
500 hPa-on jól kirajzolódik egy magassági gerinc, mely éppen Magyarország felett terül el. Emiatt a magasban is csak minimális hidegadvekcióról beszélhetünk, ugyanakkor a légkör alsó szintjén igen meleg és labilis légtömeg helyezkedik el, amely támogatja a zivatarok kialakulását. Emelési tényezőkben nem bővelkedik a mai, légtömegen belüli helyzet: ami igazán megemlíthető, az a modellek által Dunántúl nagy részére prognosztizált alacsony színtű nedvességkonvergencia. Összességében a nedvességi mutatók is itt támogatják a konvekciót. A 0-6 km-es szélnyírási értékek alapján főként egycellás illetve multicellás zivatarokra számíthatunk, legfőképp nyugaton, délnyugaton. A zivatarok közelében hevesebb kifutószelekkel is számolni lehet: Dny-on nedves légzuhatagok az ország északkeleti csücskében száraz microburst esélyét mutatják a modellek, de utóbbi területen erősen kérdéses a zivatarok megjelenése a sokkal szárazabb légkör és az emelési tényezők hiánya miatt.
A légkör elegendő labilitást mutat (CAPE, Thompson-index, VT és a pszeudoekvipotenciális hőmérsékletek alapján) hevesebb zivatarok kialakulásához, melyek inkább emelt konvekció útján alakulnak ki, de némiképp szerephez juthat a talajalapú labilitás is. Eme tényező magasabb értékeire Dny-on számíthatunk (1400 J/kg körüli CAPE értéket is elérve -GFS-). A teljes légoszlopra vonatkozó hasznosítható potenciális energia elegendő része (300-400 J/kg) valószínűsíthető a jégnövekedési zónában, de a nedves hőmérséklet 0°C-os szintje 3500 méter körülire tehető, így legfeljebb kisméretű jégeső fordulhat elő, de lokálisan megközelítheti a 2cm-t.
A modellek szerint a relatív nedvesség az ország nyugati felében a 70-75%-ot is elérheti, így helyenként akár 20-40 mm kihullható csapadékra is számíthatunk. Ez potenciálisan (a lassú cellamozgásokat is figyelembe véve) magában hordozza a villámárvíz esélyét.
Habár a 0-3 km-es SBCAPE értékek nem elegendően nagyok, a nem-mezociklonális tubák kialakulására a 0-2 km-es hőmérsékleti gradiens értékeket tekintve lehet esély (elsődlegesen NY/DNY-on illetve az Északi-középhegységben), amit a napsütés csak tovább fokoz. Mezociklonális társaik ezúttal nem várhatóak.

A nap folyamán a hevesebb eseményeknek leginkább kitett terület valószínűsíthetően a DNY-i régió lesz.  

Kiegészítés: friss ECM futása fentieknél nagyobb CAPE és Delta-Theta E értékekkel számol, így egy kicsit még nagyobb az esélye a heves kategórát elérő, esetleg azt némiképp meghaladó szélviharnak ill. jégesőnek. 
 
 
Veszélyforrások

·         Villámárvíz, felhőszakadás: az egycellás, illetve multicellás zivatarokból 30 mm feletti csapadék is lezúdulhat rövid idő alatt, elsősorban az ország nyugati felében, ahol magasabban alakul a kihullható vízmennyiség, és amit támogat a tartósabb nedvességkonvergencián megjelenő lassú cellamozgás is.
 

·         Szélvihar: a zivatarok környezetében heves kifutószelekkel (>90km/h) is számolni lehet -főleg a friss ECM futást figyelembe véve.
 
·         Jégeső: a multicellás zivatarokhoz köthetően döntően kisméretű jégeső fordulhat elő (várhatóan zömmel 2cm alatt), de az ECMWF által előre vetített jelentősen nagyobb labilitás miatt (akár > 2000 J/kg SBCAPE) helyenként a jégszemek mérete 2 cm fölött is lehet, nem elérve a szignifikánsan heves kategóriát.
 
·         Tornádó/tuba: az SBCAPE03 értékei nem elegendően magasak, azonban a 0-2 km-es hőmérsékleti gradiens értékek alapján nyugaton, délnyugaton és az Északi-középhegység területén számíthatunk nem-mezociklonális tubákra, melyek esélyét a napsütés csak tovább fokozza. Mezociklonális tubák ezúttal nem várhatóak.
 
Írta: katabogár és Neofita

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Nem várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Nem várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat