Hullámzó front mentén MKR-ek, marginálisan szupercella nagy bizonytalansággal

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
kedd, szeptember 12, 2017 - 08:00
Valid: 2017.09.11 10:00 UTC - 2017.09.12 06:30 UTC
Érvényes: 2017.09.11 10:00 UTC - 2017.09.12 06:30 UTC

Összegzés:

A délutáni/esti órákban egy hullámzó, jelenleg veszteglő frontrendszer éri el hazánkat, mely jelentős bizonytalanság (!) mellett főként az esti óráktól mezoléptékú konvektív rendszer(ek) (MKR) kialakulását eredményezheti (D-DK felől), ám ennek hevessége, kialakulásának pontos helye és szervezettsége körül is van jócskán bizonytalanság, ám egy "high end" szcenárió esetén a nagyobb területet is érintő szélvihar (~90 km/h) és esetleg marginális villámárvízek kockázata fokozott veszélyt hordozhat magában. Nem lehet teljesen kizárni izolált szupercellás konvekció megjelenését sem, noha számos tényező gyengíti esélyét. Mindazonáltal az esetlegesen kialakuló szupercellák gyorsan beleolvadhatnak a zivatarhalmazokba, így az is kétséges, milyen mértékben képesek heves események előidézésére. A fentiek fényében egy nullás konvektív előrejelzés kerül kiadásra amellett, hogy a helyzet egyaránt elmozdulhat egy gyenge 1-es, vagy épp egy felkiáltójeles fokozat felé.

Részletezve:

Egy Ausztriában hullámzó, ott jelenleg inkább melegfrontként viselkedő frontrendszer befolyásolja hazánk időjárását az elkövetkező két napban. A front csak lassan indul meg kelet felé, holnap reggelig az ország középső részéig fog eljutni. Előtte erőteljes délies áramlást biztosítva meleg-nedves szállítószalag (MNSZ) tevékenykedik már jelenleg is, a fronttal együtt ez is lassan kelet felé fog mozdulni. A magasban egy leszakadó hideg örvény közelít délnyugat felől, amely keleti peremével az esti órákban ér az ország déli része fölé, határozott hideg- és örvényességadvekcióval, amely kifejezetten támogatólag lép fel a konvektív folyamatok szempontjából. Mindehhez ugyanakkor mérsékelt labilitás társul a modellek szerint, a talaj alapú konvekció szempontjából lényeges SBCAPE értékek jellemzően 500 J/kg alatt maradnak napközben (csak helyenként haladják meg az ECMWF szerint), és éjjel sem várható számottevő - az emelt konvekció szempontjából érdekes - MUCAPE (a GFS sem különbözik lényegesen ebben, legfeljebb némileg más területi eloszlásban). A labilitásra inkább a magasabb, de nem kifejezetten magas (35-37 fokos) Thompson-indexek utalnak, azok is főleg az éjszakai órákban. Az MNSZ hatására ugyanakkor napközben jelentős, 50-100 J/kg körüli konvektív gátlás (CIN) is kiépül, ami tovább csökkenti a talajalapú konvekció esélyét. 
A szélnyírási értékek mindazonáltal jelentősek, 20-25 m/s-os 0-6 km-es, 10-15 m/s-os 0-2,5 km-es értékekkel lehet számolni, ráadásul a helikalitás sem elhanyagolható, nem kis területen a 200 m2/s2-es értékeket is meghaladja. A korábban említett gátló folyamatok (kis labilitás, nagy CIN) miatt azonban erősen kérdésessé válik, hogy a nyírási feltételek mennyire realizálódhatnak. Mindent összevetve nem lehet teljesen kizárni egy-egy szupercella kialakulását, amelyek azonban gyorsan beleolvadhatnak a kialakuló zivatarhalmazokba vagy rendszerekbe. Amely zivatarrendszerek megjelenését éppen a már ecsetelt markáns nagyskálájú folyamatok (azaz a front konvergenciája, a magassági teknő támogatása, illetve az MNSZ nedvességutánpótlása) valószínűsítik az esti óráktól először a déli országrészben, majd a kialakuló rendszer(ek) észak felé haladva az ország belsejében is tevékenykedhetnek. 

Veszélyforrások:

  • Szélvihar: Egy jól szervezett zivatarrendszer (MKR -esetleg bow echós kitüremkedéssel/beágyazott szupercella) akár a heves kategóriát súroló szélvihart is produkálhat.
  • Jégeső: a nap folyamán nem ez a jelenség lesz az elsődleges veszélyforrás!A jégszemek átmérője várhatóan 2 cm alatt marad.
  • Villámárvíz: Annak ellenére, hogy jelentős a cellák áthelyeződési sebbessége, egy MKR kialakulása és/vagy egy konvergencia mentén tartósabban fennálló konvekció esetén egy-két helyen nem lehet kizárni kialalkulásukat az esti, éjszakai órákban.
  • Mezociklonális tornádó: Egy izolált és hosszabb életű szupercella estén a kedvező alacsonyszintű helikalitási viszonyok potenciálisan magukba hordozhatják a mezociklonális tornádó létrejöttét, azonban mivel a forgó zivatarok létrejötte is kérdéses, így várhatóan e jelenség kialakulásának esélye is rendkívül alacsony.
Summary: 
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat