Még mindig tubaesélyes szituáció

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
vasárnap, június 2, 2013 - 00:00

Érvényes: 2013. 06. 02 00:00
 
 
Összefoglalás:
 
Közép-Európa nagy részének időjárását még mindig egy magassági hidegörvény alakítja, melyhez talajszinten, egy gyengülő okklúziós front tartozik. Ennek felhőzete jól nyomon követhető az infravörös műholdképeken is. Elsősorban az Északi-Középhegység térségében és ÉK-en lesznek a nap folyamán ideális feltételek egy-egy nem mezociklonális tuba vagy tornádó kialakulásához. Mivel továbbra is kifejezetten alacsonynak mutatkoznak a szélnyírási mutatók, így más heves eseményre, illetve szupercellákra nem igazán számíthatunk. A helyzet okán 0-s előrejelzés kiadása indokolt.
 
 
Részletezve:
 
A tegnapihoz nagyon hasonlóan alakulhatnak a mai konvekciós események. Zivatarokat segítő emelési tényezőként még mindig markáns differenciált pozitív örvényességi mezők figyelhetők meg országunk felett, amit 300-400 hPa-on néhol, enyhe divergens mezők fűszereznek. Amíg a hidegörvény gyengülése miatt 500 hPa-on már 1-2 fokos bemelegedés hátráltatná a zivatarok kialakulását, addig 850 hPa-os szinten tegnapinál erőteljesebb bemelegedés várható. Ez az ekvipotenciális hőmérsékleti térképen is jól felfedezhető. Mindezen tényezők összességében még 27 fok körüli VT-t eredményeznek, mely elegendő teret enged a konvekciónak középmagas szinteken. Alacsonyszinten pedig némi konvergens mező fedezhető fel, ami elsősorban majd a Nagykanizsa-Budapest-Miskolc-Nyíregyháza képzeletbeli összekötő vonal mintegy 100 km széles sávjában húzódik majd a GFS szerint. Ez a képzeletbeli vonal jelenti egyben a nem mezociklonális tubák esetleg gyenge tornádók kialakulási helyének legesélyesebb zónáját. Ezen belül is kiemelten alkalmas lehet a helyzet az Északi-Középhegység területein, valamint ÉK-en, mert ezeken a területeken lehet a legmagasabb az alacsonyszintű labilitás (átlagosan 8 fok körüli 0-2 km-es hőmérsékleti gradiens, és 100 J/kg feletti 0-3km-es sbCAPE).
Tegnapinál némileg nagyobb esély lehet a fent említett jelenségek kialakulására, mert amíg tegnap inkább csak a Dunántúlon volt alacsony a felhőalap, ma az egész ország felett 800-1000 méter körül alakulhat. A konvekciót továbbra sem hátráltatja CIN, vagy csak jelentéktelen mértékben. Ráadásul viszonylag lassú mozgású cellák várhatóak, mely tényező szintén támogatólag hathat tubákhoz.
Végül megjegyzésként megemlítendő, hogy az eddig elég sikeresen szereplő új nem mezociklonális örvényekre kifejlesztett paraméterünk mára is komoly értékeket vonultat fel. Ez szintén erősíti annak lehetőségét, hogy ma is várhatóak a mostanság már lassan megszokottá váló nem mezociklonális tubák (esetleg gyenge tornádók). Mivel a zivatarok elég korán megjelenhetnek (várhatóan először a Mátraerdő környékén), ezért a késő délelőtti óráktól a kora esti órákig van esély megfigyelni a jelenséget.
 
 
 
Veszélyforrások:
 
-        Felhőszakadás: mivel a konvergencia vonalakon akár több cella is ugyanazt a területet érintheti, ezért lokálisan jelentős mennyiségű (>30 mm) csapadék hullhat, ami megfelelő terepviszonyok mellett, villámárvizet okozhat.
 
-        Tuba/tornádó: Ma elég nagy esély van nem mezociklonális tubának, tornádónak, mely lakott területek felett komoly károkat is okozhat (igaz, csak lokálisan) elsősorban a fent említett sávban, és főleg az Északi-középhegység térségében, valamint ÉK-en.
 
 
 
Kiadva: 2013.06.01 03:30
 
 
Készítette: Viharvadászok Egyesülete (Neofita)

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat