Néhol előfordulhat ma heves esemény

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
hétfő, augusztus 4, 2014 - 06:00

Összegzés:
Észak felé lassan távolodó hidegörvény, nyugat felől közelítő teknő közös áramlási rendszerébe kerül Magyarország a mai nap folyamán. Elsősorban az ország középső harmadán, de kisebb számban máshol is zivatarok pattanhatnak ki, amelyek akár heves eseményekkel, esetleg villámárvizekkel járhatnak. Emiatt 1-es fokozatú előrejelzés kerül kiadásra.
 
 
Részletezve:
Hazánktól ÉK-re egy gyenge hidegörvény tartózkodik továbbra is, amely majd az esti óráktól távolodik el északi irányba. Mindeközben Nyugat-Európa felől egy hosszúhullámú teknő közelít, melynek köszönhetően az alapáramlás egyre inkább átvált déliesbe. Ez utóbbival egyúttal egyre labilisabb levegő áramlik a Kárpát-medence fölé. 30 fok fölé emelkedő VT index, 1500-2500 J/kg CAPE (ECM-ben a nagyobb értékek), igen magas ekvipotenciális hőmérséklet és Thompson index jellemzi majd a légkört, mindezzel csúcsra járatva az eddig se könnyen viselhető fülledtséget. A magas labilitáshoz éppen elegendő mértékű nedvesség párosulhat ahhoz, hogy az országban a szombati naphoz viszonyítva több zivatar pattanhasson ki. A 36 mm körüli kihullható vízmennyiség a lassú cellamozgásnak, és az esetleges orográfiai hatásoknak köszönhetően, megfelelő terepviszonyok mellett villámárvízet okozhat. Mivel a 0-3 km-es nedvesség éppen határon mozog, és magasabb szinteken is több helyen és időben komolyabb kiszáradás látszik, ez megnöveli az esélyét a komolyabb szélviharoknak és a nagyobb szemű jégesőknek is. Szélvihart erősítő tényező a magasnak mondható DCAPE és harmatpont deficit. Utóbbi száraz légzuhatagok lehetőségét veti előre. Jégesővel kapcsolatban kiemelhető, hogy a CAPE jelentős része esik a jégnövekedési zónába, de a nedves hőmérséklet 0 fokos szintje kicsit magasan helyezkedik el. A zivatarok mellé alacsony szélnyírás társul, így szervezettebb rendszereknek kicsi az esélye, bár némi szerveződést segíthet a nap első felében a nyugatról kelet felé terjeszkedő pozitív örvényességi mező, majd az esti órákban kifejezettebbé váló alacsony szintű nedvesség konvergencia, illetve ekkor északon némi magas szintű jet-divergencia lehet jelen. Ezen tényezők miatt a konvekció éjszakába nyúlóan kitarthat akár. Amennyiben az ECM magasabb CAPE értéi valósulnak meg, úgy esélye lehet olyan, ún. pulse-type zivataroknak is (a multicellásokon túl), melyek egycellás tulajdonságuk ellenére a fenti heves kísérőjelenségekkel járhatnak.
 
 
 
 
Veszélyforrások:
 
-     Felhőszakadás/villámárvíz: megfelelő terepviszonyok mellett a hirtelen lezúduló csapadék (30-50 mm) villámárvizet okozhat
 
-     Jégeső: hevesebb zivatarok jégesővel járhatnak, ahol a jégátmérő elérheti 2 cm-t, esetleg kicsivel meg is haladhatja.
 
-     Szélvihar: lokálisan a legerősebb széllökések elérhetik a ~90 km/h-t.
 
-     Tuba/tornádó: minimális az esélye a mai nap folyamán.
 
 
 
Kiadva: 2014.08.03 10.30
 
 
Készítette: Viharvadászok Egyesülete (Neofita)

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Nem várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat