Sekély ciklonális mező, esetleg 1-2 heves eseménnyel

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
csütörtök, június 16, 2016 - 03:00

Összegzés:

Hazánk, sekély ciklonális mezőben helyezkedik el, amelyet továbbra is labilis rétegződésű levegő tölt ki. Ugyanakkor, az előző napokhoz képest, a modellek fokozódó szélnyírással számolnak, így megnő az esélye a jobban szerveződött zivataroknak. Néhol szupercellás konvekció sem kizárt, bár a labilitás és a szélnyírás csak szűk szegmensekben lesz várhatóan átfedésben egymással. Ezért a zivatarok várható hevessége komoly bizonytalanságokkal terhelt. Fentiek miatt, 0-ás fokozat kerül kiadása.

Részletezve:

Nyugat-Európa felett, É-D irányultságú tengellyel egy hosszúhullámú teknő mélyül ki jelenleg, melynek előoldalán foglalunk majd helyet a következő napokban, miközben a teknő egyre jobban megközelíti a Kárpát-medencét. Előterében markáns futóáramlás (JET) is kialakul a magasban, mely napokig elegendő szélnyírást biztosít ahhoz, hogy az alsó légrétegekben egyre magasabbra szökő hőmérsékletet is figyelembe véve, valamint a paraméterek megfelelő szinkronja esetén, akár szupercellás zivatarok legyenek vendégeink több ízben is. Természetesen szükség lesz mindezekhez elegendő nedvességre és trigger hatásra is, és jelenleg úgy tűnik, ezen utóbbi feltételek a következő napokban többször teljesülhetnek majd.

A szerdai nap folyamán egy rövidhullámú teknő nyúlik be észak felől országunkba, ami elsősorban markáns pozitív örvényességi advekcióval, ill. némi hidegadvekcióval támogatja a feláramlásokat. Talajszinten ugyanakkor markáns nedvesség-konvergencia épül ki várhatóan, ami szintén támogatólag fog közreműködni a konvektív folyamatokban. A nedvességi viszonyok ideálisnak mondhatóak, bár némi kiszáradás is látszik a pszeudo-tempeken, ami segíthet hevesebb kifutószél, ill. jégeső kialakulásában - a viszonylag magas (700-1400 J/kg) labilitást és fokozódó szélnyírást is számításba véve. A konvekció típusa egyaránt lehet multicellás, de néhol akár szupercellás is, bár a modellek szerint a szélnyírás kvázi a labilitás mögött „kullog”. A zivatarok már a délelőtti óráktól megjelenhetnek és a nap nagy részében lehet rájuk számítani elsősorban keleten (és este drasztikusan csökkenő eséllyel: a fölénk húzódó gerinc és az ezzel együttjáró felső troposzférikus melegedés miatt). A cellák összeállhatnak nagyobb rendszerekké is, mert a 0-2,5 km-es szélnyírásvektorok irányultsága valamint a háttéremelési tényezők ezt támogatják. A hevesebb zivatarok az ország déli, illetve főleg keleti tájain bukkanhatnak fel. De, ahogy a kiadott fokozat is sugallja, van arra is esély, hogy az országban heves időjárási esemény nem lesz a mai nap folyamán.

Veszélyforrások:

- Felhőszakadás, villámárvíz: Az előző napokhoz képest kisebb esélye van villámárvíznek a gyorsabb cellamozgások miatt, de rövid idő alatt még így is összejöhet 20-30 mm körüli, vagy afeletti csapadék - lokálisan.

- Jégeső: A jégszemek mérete várhatóan nem éri el a 2 cm-t, kivéve szupercella esetén.

- Szélvihar: Szintén szupercellás esetekben haladhatja meg a heves fokozatot (90 km/h –t).

- Tuba/tornádó: Mind mezociklonális, mind nem-mezociklonális tubának / tornádónak kicsit az esélye, de utóbbira a kísérleti paraméterünk szerint pl. sokkal több, ugyanakkor nem árt fenntartásokkal kezelni. Vélhetően nem sok helyen fordulnak majd elő.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat