Sekély ciklonális mezőben esély szupercellákra, esetleg egy-két heves eseményre

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
csütörtök, május 4, 2017 - 08:00

Összegzés:

Tőlünk nyugatra magassági hidegörvény helyezkedik el, mely közeledésével egyre inkább beleszól időjárásunkba, kedvező feltételeket teremtve zivatarok megjelenéséhez. Eközben előterében, az alsó légrétegekbe meleg, nedves levegő áramlik a Kárpát-medencébe, mely az ország nagy részén így még instabilabbá teszi a légkört. A felettünk elhelyezkedő erősebb futóáramlásnak köszönhetően közepesen erős 0-6 km-es szélnyírási értékek figyelhetőek meg, ami jelentős labilitással párosulva, szupercellák kialakulásának lehetőségét vetíti előre.

Ugyanakkor vannak tényezők, melyek árnyalják a fent lefestett képet, így összességében 1-es fokozat kiadása tűnik indokoltnak.
 

Részletezve:

Alacsony szinteken egy Meleg-Nedves Szállítószalag figyelhető meg, mely folyamatosan szállítja fölénk a meleg, páradús levegőt és okozott már eddig is (zömmel záporos jellegű) csapadékot a mai napon. A nap első felében ugyan még nyugaton is esély nyílik mérsékelt konvekcióra, de később várhatóan a zivatarokhoz köthető  események nagy része az ország középső és keleti felére korlátozódik majd. A Jet inkább a Dunántúl felett fog elhelyezkedni, viszont konvekciót segítő tényezőként jobb belépő zónájával támogatólag fog fellépni a zivatarok kipattanásában a keleti országrészben. Emelési tényezők közül szintén segítő hatás mutatkozik pozitív örvényességi mezők valamint alsó szintű nedvességi konvergenciák képében. Bár a felettünk lévő MNSZ némi CIN-el veszélyezteti a talajalapú konvekciót (köszönhetően az igen sok, szállítószalaghoz köthető felhőzetnek), de várhatóan nem lehetetleníti el a zivatarok képződését, valamint emelt konvekcióval egészen az éjszakai órákig elhúzódhatnak az események.

Nedvességi mutatók több mint kielégítőnek mutatkoznak, a cellákat csoportosulásra késztető erőkkel együtt kevesebb esélyt adva izoláltabb zivatarok megjelenésére, mely zivatarok zömmel erősen szervezett multicellás jelleget ölthetnek, de azért esély van szupercellák  kialakulására is. A fokozottabb szélnyírású (15-20 m/s) területek és a magasabb labilitás (sbCAPE 1000-2000 J/kg között) leginkább az Tisza vonalának szélesebb sávjában kerülhetnek ideális átfedésbe, így nem kizárt, hogy a komolyabb zivatarok illetve szupercellák ezeken a területeken pattanjanak ki, de természetesen máshol sem kizárt.

Több jel is arra mutat, hogy MKR(-ek) kialakulása is benne lehet ma a pakliban, de várhatóan nem járnak majd károkozó eseményekkel, inkább szelídebb formában tevékenykedhetnek. Viszont hirtelen lezúduló jelentősebb csapadék veszélyét magukban rejtik, mely megfelelő terepviszonyok mellett villámárvizet okozhat.

A Tisza menti területeken, valamint Ék-en mutatkozik talán leginkább esély heves eseményekre, melyek legfőképpen nagyobb szemű jégdarabokból álló jégeső formájában realizálódhatnak, de nem lehet teljesen kizárni gyenge mezociklonális tuba/tornádó kialakulását sem, amit támogat az alacsony LCL szint mellett némi 0-1 km-es SRH is. De igazából nagyon nehéz területileg behatárolni, hogy a várhatóan nem túl nagy számú heves esemény hol ütheti fel a fejét. Az ECM és GFS modell közötti kisebb különbségek láthatóak ugyan, de mindkettő alapján várhatóak érdemi konvekciós tevékenységek.
 

Veszélyforrások:

Villámárvíz, felhőszakadás: a nedves légprofil miatt elsősorban az Északi-középhegység térségében esetleg gondokat okozhat egy-egy hevesebb zivatargóc, ill. MKR, melyek lokálisan akár villámárvízzel is járhatnak.
 
Szélvihar: az említett nedves légkörben, csak mérsékelt kiszáradás jelei látszódnak, és mivel a felettünk lévő Jet sem tartozik a legmarkánsabbak közé, így csak a leghevesebb cellák, valamint szupercellák környezetében közelíthetik meg a legerősebb széllökések a 80-90 km/h-t (várhatóan nem fogják elérni vagy meghaladni a heves kategóriát).
 
Jégeső: szintén a fentiek miatt kicsi az esélye 2 cm-t elérő, vagy meghaladó jégszemek hullásának zivatarokban, de mivel a CAPE jelentős része esik a jégnövekedési zónába, így teljesen kizárni nem lehet (főleg erősebb és izoláltabb szupercellák közelében, melyek viszont várhatóan nem nagy számban fognak tevékenykedni)
 
Tornádó/tuba: kicsi eséllyel előfordulhatnak mind mezociklonális, mind nem szupercellákhoz köthető tubák/tornádók, de összességében nem tekinthetőek jelentős veszélyforrásnak. Viszont ma kizárni sem lehet ezen jelenségeket.
 
Írta: katabogár és Neofita

Summary: 
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat