Szignifikáns heves események lehetősége, akár MKR-ekkel, szupercellákkal

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
hétfő, június 26, 2017 - 08:35

Összegzés:

Egy kialakuló sekély ciklonnak majd egy estefelé felépülő hidegfrontnak köszönhetően ma heves zivatarok kipattanásával lehet számolni az ország több pontján. A zivatarok több ízben is rendszerbe fejlődhetnek, így végre több helyen hullhat jelentősebb mennyiségű csapadék, természetesen, a konvektív jelleg miatt továbbra is lehetnek területek, ahol elenyésző mennyiség érkezik csak az égi áldásból. Sajnos ezen "áldás" több helyre heves eseményeket is hozhat, ami egyarán lehet 2 cm-nél nagyobb szemekből álló jégeső, 90 km/h-nál is hevesebb szélvihar, vagy akár villámárvíz -megfelelő terepviszonyok mellett. A zivatarok jól szervezett multicellás, de akár szupercellás formát is ölthetnek. Az extrém magasra prognosztizált labilitás miatt (ECM) azonban mindkét esetben a fenti események akár szignifikáns heves formát is ölthetnek. Mindezekből adódóan 2-es fokozat kiadása indokolt.

***Megjegyzés: az eltérő ill. folyamatosan változó különböző modell-futások ezúttal nem a zivatarok kialakulását, inkább a hevességüket teszik némileg kérdésessé***
 

Részletezve:
 
Komplex szinoptikus helyzet kezd kirajzolódik az előttünk álló 24 órában: országunk egy nagyobb méretű teknő előterében helyezkedik el, így egyre labilisabb levegő áramlik fölénk. Ebben a labilis levegőben jelenleg is zivatartevékenység zajlik az ország É-ÉNy-i felén egy hullámzó front-maradványhoz kapcsolódóan. A nap folyamán talajszinten sekély ciklon képződik, miközben a magasban egy rövidhullámú teknő érkezése is várható az éjszakai órákban. Ezzel összefüggésben este egy újabb hidegfront is kialakul, így az érvényességi idő második felében már ehhez a fronthoz kapcsolódóan zajlik majd (várhatóan) este is zivatartevékenység. Ha mindez még nem volna elég, elég markáns MNSZ is kezd kialakulni, ami szintén a késő délutáni és esti órákra mutatkozik legkifejezettebbnek az ország keleti felén, és ad jó táptalajt a hidegfront előtti zivatarokhoz.

Emelési tényezők közül pozitív örvényességi mezők, és a közelünkben fellelhető Jet, konvekciót támogató divergens zónái mind-mind segítik a zivatarképződést, ahogy az alsó szintű, és markáns nedvességkonvergenciák szintén jelen lesznek. Mivel ezúttal a nedvessség is kelégítőnek mutatkozik,  a labilitási paraméterek értékei pedig kifejezetten magasra szöknek (akár 2-3000 J/kg-ot is meghaladó sbCAPE; TI és TT > 40 fok; BLI < -5 fok), így minden feltétel adott a heves zivatarokhoz. Segítő tényező, hogy a 0-6 km-es szélnyírás is 10-12 m/s felett várható majd minden bizonnyal az ország nagy részén (lesznek helyek vélhetően, ahol bőven efelett), így szupercellás zivatarok kialakulására is nyílik esély, melyek először inkább izoláltan később beágyozottan is, esetleg rendszerbe szerveződve is előfordulhatnak (magas 0-3 km-es szélnyírás miatt bow-echos zivatarok és zivatarrendszer is kialakulhat - legkiélezettebb forgatókönyv megvalósulása esetén. A rendszerbe szerveződést a markáns nedvességkonvergencia és egyéb emelési tényezők is segítik, valamint az ehhez elegendő mértékben rendelkezésre álló nedvességi mutatók, a 0-2.5 km-es szélnyírásvektorok irányultsága pedig szintén támogatja az MKR(ek) hosszabb életciklusát. Hevesség tekintetében a következő veszélyforrásokra mind-mind oda kell figyelni:
 

Veszélyforrások:

·         Villámárvíz, felhőszakadás: A magas kihullható vízmennyiség (>40mm) és az MKR(-ek) lehetősége többszöri és időnként tartósnak látszó (ÉK) nedvességkonvergencával mindenképpen esélyessé teszi, hogy villámárvíz jöjjön létre megfelelő terepviszonyok mellett. 
 
·         Szélvihar: Az igen magasra szökő delta Theta-E (ECM, de GFS-ben is jelentős), főleg a nappali órákban erősebb légzuhatagokat hozhat létre, melyben a szélerősség elérheti a 90-100 km/h-t a zivatarok környezetében. De lokálisan efölé is mehet. Valamint szupercellákban, bow-echós zivatarokban (esetleg zivatarrendszerben) is meghaladhatja a legnagyobb széllökés a fentebb jelzett értéket.
 
·         Jégeső: Az igen magas értéket felvevő 0-6 km-es CAPE, melynek jelentős része esik a jégnövekedési zónába, még a magas (~3500m környékén lévő) nedves hőmérséklet 0 fokos szintje mellett is felveti a 2 cm-nél nagyobb jégszem átmérő lehetőségét hevesebb zivatarokban. Ha pedig ki tudnak alakulni hosszabb életű, és erősebb szupercellák, akkor ezek a szignifikáns mérték közelébe (5 cm), esetleg afölé is hízhatnak, de akár multicellás zivatarokban is előfordulhatnak 3-4 cm-es jégdarabok.
 
·         Tornádó/tuba: Nem-mezociklonális légörvényeknek elenyésző az esélye, ugyanakkor szupercellákhoz köthető (mezociklonális) tuba / tornádó ezúttal előfordulhat kicsi-közepes esély mellett.
 
Írta: Neofita és Devilstorm21

Summary: 
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat