Továbbra is multicellák és villámárvizek

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
kedd, július 29, 2014 - 08:00

Érvényes: 2014.07.28. 06:00 UTC - 2014.07.29. 06:00 UTC
Valid: 2014.07.28. 06:00 UTC - 2014.07.29. 06:00 UTC

Összefoglalás:

Az előző naphoz hasonlóan hazánk időjárását továbbra is nagy nedvességtartalmú, instabil légrétegzettségű levegő határozza meg, melynek köszönhetően többfelé várható felhőszakadás. Mivel a villámárvizek bekövetkezési kockázatának valószínűsége jelentős, így egy erős 1-es fokozatú konvektív előrejelzés került kiadásra.
 
 
Részletezve:

A továbbra is felettünk örvénylő és egyben végelgyengülő magassági hidegörvény ill. a felszínen azonosítható ciklonális mező a fő dinamikus mozgatórugója a konvektív eseményeknek. Az örvénnyel összefüggésben 850 hPa-on magas ekv. pot. hőmérsékletű levegő áramlik D-DK-i irányból, ill. kedvező pozitív örvényességi mezők és jelentős alacsonyszintű nedvességkonvergenciák tevékenykednek, bár ez utóbbinak pontos területi meghatározása bizonytalanságot hordoz magában. A körülmények egyaránt kedveznek emelt és talajalapú konvekciónak. A termodinamikai paramétereket vizsgálva a felhalmozódó potenciális energia 1500 J/kg (SBCAPE), >39°C Thompson, <-5 BLI már jelentősebb instabilitási viszonyokról árulkodnak (hajnali konvektív események némiképp befolyásolhatják e környezeti faktorok nagyságát és térbeli eloszlását) , melyek a nem túl vérmes szélnyírással összeölelkezve túlnyomóan multicellás zivatarokat (multicellás klaszterek) eredményeznek. A szélnyírási viszonyok, vektorok rendezett zivatarrendszer kialakulásához nem igazán kedvezőek, de elegendő kényszerhatások fennállása esetén szervezettebb képződmények kiépülését azért nem lehet teljesen kizárni (MKR).  

Az igen tekintélyes kihullható víz (~40 mm) és többszöri cellaáthelyeződés komolyabb villámárvizek lehetőségét is magukban hordozzák, főként hegy- és dombvidéki területeinken (orografikus rásegítéssel megfűszerezve). Az esemény kockázatát az is növeli, hogy az elmúlt időszak csapadékos időjárásának köszönhetően a talaj felső rétegei már több helyen is szaturálódtak, így fokozottan áll fenn a közvetlen felszíni lefolyás veszélye.

A viszonylag kedvező 0-2 km-es hőmérsékleti gradinens értékek (8-8,5°C), alacsonyszintű labilitással (nem túl jelentős) és az esetlegesen hosszabb ideig fennálló kvázi permanens talaj menti nedvességkonvergenciákkal táptalaja lehet nem-mezociklonális képződmények létrejöttéhez.

Mindkét modellben (ECMWF, GFS) felfedezhető némi középszintű kiszáradás, melyre a helyenként 16-18°C-os DThetaE és harmatpont depresszió értékek is tanúskodnak. E körülmények már elegendőek lehetnek egy-egy hevesebb zivatargócban a 90 km/h-t elérő vagy kissé meghaladó széllökések kialakulásához.
 

Veszélyforrás:

  • Felhőszakadás: A több helyen, többször előforduló felhőszakadásokból akár 50 mm-t meghaladó csapadék is hullhat rövid idő alatt, amely villámárvizeket okozhatnak.
  • Nem-mezociklonális képződmények:  Ahol a megfelelő meteorológiai körülmények egybeesnek ott tubák (kis bekövetkezési kockázat mellett esetleg tornádó) kialakulását sem lehet kizárni.
  • Szélvihar: Csak hevesebb cellák esetén érheti vagy haladhatják meg a 90 km/h-t a széllökések.
  • Jég: Jellemzően 2 cm alatt marad a jégszemek átmérője, de hevesebb cellákban ez akár a 2cm-t is elérheti.

Megjegyzés:

A zivatarok pontos térbeli és időbeli meghatározása az eltérő modell kimeneteknek köszönhetően nagy bizonytalanságot hordoz magában.

Summary: 
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Nem várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat