Vasárnap estétől akár szupercellás konvekció, hétfő nappal becsúszhat egy-két szignifikáns heves esemény

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
kedd, július 1, 2014 - 06:00

Összegzés:
 
Vasárnap este hidegfront közelíti meg hazánkat Ny-Ény felől, s ekkortól az ország több pontján alkalmasak lesznek a feltétek heves, lokálisan szignifikáns heves zivatarok létrejöttéhez. A zivatarok közül több is szupercellává fejlődhet a magas szélnyírás miatt, mely tényező jó eséllyel fog hatékonyan együttműködni az elegendő mértékű labilitással ahhoz, hogy akár többfelé heves események következzenek be az országban. A heves események egyaránt megmutatkozhatnak szélviharok, több centiméteres jégátmérők formájában, sőt közepes valószínűség mellett akár mezociklonális tornádó is előfordulhat. Ezért a helyzet 2-es fokozatot érdemel.
 
 
 
 
Részletezve:
A következő 24-36 órában egy hosszúhullámú teknő húzódik a Kárpát-medence fölé, melynek előterében azonosítható Jet-stream egyre magasabb szélnyírást generál. A teknőhöz kapcsolódóan Ny-Ény felől egy front közelíti meg az országot az éjszaka, ami előtt a hétfő nappali órákban még egy sekély ciklonális mező is kialakul. A front emiatt hullámot vet, és ez, a front előtti MNSZ-t is figyelembe véve különösen alkalmassá teszi a légkört zivatarok kipattanásához, melyek közül a magas szélnyírásnak köszönhetően több is szupercellává fejlődhet. A meleg-nedves szállítószalag egyik ága akár még hétfő este is visszakanyarodhat az ÉK-i tájak fölé, így vélhetően legtovább azokon a területeken számíthatunk érdemi konvekcióra –akár kedd hajnalba nyúlóan. A szállítószalag ekkor, de előtte a nappali órákban is, akár MKR-t is létrehozhat, melyet az igen magas Thompson-index, a magas ekvipotenciális hőmérséklet és magas kihullható vízmennyisség is támogat.
 
Az események várhatóan vasárnap estefelé beindulnak, amikor is a 0-3 km-es relatív nedvesség hirtelen növekedése az MNSZ-el és az egyre magassabb ekv. hőmérséklettel zivatarok kipattanását eredményezi majd vélhetően. Főleg, hogy a folyamatot igen markáns alacsonyszintű konvergencia segíti, mely egyben ki is jelöli a zivatarok legvalószínűbb garázdálkodási területeit. A kipattanó zivatarok mellé még 0-1 km-es magasságban is 10m/s körüli szélnyírás párosulhat, ami az egyre csökkenő felhőalappal, és az értékelhető helikalitási értékekkel akár tornádóra is esélyt ad, bár ez utóbbi momentum 0-1 km-en azért erősen határesetnek mutatkozik. Mindenesetre az 1-es értéket jelző VGP paraméter is esélyt ad komolyabb, akár tornádót fejlesztő szupercellákra is. Utóbb említett paraméterek a hétfő délutáni órákban sem zárják ki akár egy-egy tornádó kipattanását sem –a vasárnap estinél nagyobb eséllyel. 
 
Reggeli óráktól a fronttal 700 hPa-on markáns pozitív örvényességi mező is érkezik, valamint kiterjedt magasszintű divergencia is, ami ekkor kiterjedtebb csapadékmező átvonulását sejteti Dny felől, de később is segíti több ízben a nappali konvekciót. A modellek szerint kb. a Duna vonalában válik markánssá ismét alacsony szinten a konvergencia, amihez (modelltől függően) kb. 500-1500 J/Kg-os CAPE, magas Thompson index és 15-25 m/s-os 0-6 km-es szélnyírási értékek adódnak. Ez a konvergencia talajon már magához a fronthoz kapcsolódik, ami ahogy halad kelet felé, úgy termel ki a továbbra is kedvező légköri feltételek között zivatarokat, sőt kisebb zivatarrendszereket (beágyazott szupercellákkal, akár bow echo-s szegmenssel) illetve izolált szupercellákat. A hétfő esti órákban a magasban egy rövidhullámú teknő is érkezik nyugat felől, melyhez tartozó markáns pozitív örvényesség, a már nappali órákban is jellemző, de ezúttal fokozottabb hidegadvekcióval a magasban elsősorban Ék-en további zivatartevékenységet generálhat. A front ugyan a délutáni órákban talajszinten távozik az országból, de emelt konvekció egészen estig kitarthat, sőt az északkeleti országrészben pluszban egy orografikus konvergencia mentén akár hajnalig is.
 
 
 
 
 
Veszélyforrások:
 
-     Felhőszakadás, villámárvíz: a lokálisan jelentős mennyiségű eső hullhat (helyenként >30mm), ami megfelelő terepviszonyok mellett villámárvizet okozhat (elsősorban ÉK hegyvidéki területein az esti órákban fokozódik ennek a veszélye, itt nem zárható ki akár 50mm feletti csapadékhozam sem).
 
 
-     Jégeső: a jégszemek átmérője több helyen elérheti a 2 cm-t, illetve főleg szupercellák környezetében akár meg is haladhatja.
 
 
-     Szélvihar: a szél erőssége egy-egy hevesebb zivatarban eléri a 90-100 km/h-t, de szupercellák környezetében nem kizárt ennél nagyobb szélroham sem (~120 km/h).
 
 
-     Tuba/tornádó: elsősorban mezociklonális jelleggel és közepes valószínűség mellett előfordulhat tornádó is elsősorban hétfő délután a középső és keleti országrészben (de kisebb eséllyel akár vasárnap este máshol is)
 
 
Összefoglalás: Ma várhatóan az esti, késő esti órákban egy MKR súrolhatja hazánk É-i területeit, mellyel párhuzamosan izolált konvekció is előfordulhat határainkon belül, valamint a front előtti MNSZ-en a Duna-Tisza közén is zivatarok jelenhetnek meg. A hétfő hajnali, kora reggeli óráktól gyorsan labilizálódik a légkör, melynek köszönhetően az ÉK-i tájakon 1-2 izolált szupercella kialakulása várható, míg Dny felől egy kiterjedt csapadékmező vonulhat végig a Dunántúlon. Délutántól a háttéremelés érkezésével egyre nagyobb területen alakulnak ki heves zivatarok (szupercellák), jellemzően a középső országrészben és Dunától keletre. E viharok egyaránt lehetnek izoláltak, ill. rendeződhetnek zivatarrendszerekbe (MKR) heves, lokálisan szignifikáns heves eseményeket okozva.
 
 
 
Kiadva: 2014.06.29 15:00
 
Készítette: Viharvadászok Egyesülete (Neofita & Devilstorm)

Summary: 
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat