Villámárvíz veszély, esetleg néhány szupercellával

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
hétfő, szeptember 18, 2017 - 08:00

Összefoglalva:
 
A tegnapi előrejelzésünkben említett hidegfront csak lassan hagyja el az országot kelet felé, előtte a modellek alapján még felhalmozódhat akkora mértékű labilitás, ami a továbbra is magas szélnyírású környezetben szupercellákat hozhat létre, ezzel felvetve hevesebb események lehetőségét. Ugyanakkor a legfőbb veszélyforrás ma a villámárvíz, ami miatt indokolt az 1-es fokozat kiadása.

 
 
Részletezve:

A mai nap konvekciós eseményei teljesen hasonlóan alakulnak a tegnap leírtakhoz, talán annyi különbséggel, hogy amíg tegnap inkább a hosszan elnyúló front előtti MNSZ volt a főszereplő, addig ma már maga a front szolgáltatja majd a konvektív eseményeket. A felállás tehát teljesen hasonló. Bőven elegendő mértékű nedvesség áll rendelkezésre, hogy a tegnap elkezdődött események ma is kitartsanak viszont ma már kicsit kevesebb az esélye komoly szupercellák kialakulásának, de még ma is benne lehetnek a pakliban. Ahogy tegnap is, úgy ma is a labilitás mértéke a fő kérdés és egyben bizonytalansági faktor. A zömmel erősen felhős ill. borult idő mellett, ha kinyílik a konvektív ablak (szerephez tud jutni a napsütés), akkor a tegnapihoz akár hasonlóan sülhet el a mai nap is, viszont nagyobb esély van ezúttal emelt jellegű és egyre inkább beágyazott zivatarokra, melyek között lehetnek szupercellás jelleget mutató képződmények a továbbra is erős szélnyírású környezetben. Az említett események ma elsősorban a Pécs-Miskolc vonaltól keletre jöhetnek lére, azon belül is a DK-i régóban!

Amennyiben ki tud alakulni egy-egy komolyabb szupercella, azok környezetében előfordulhat akár 2 cm-nél nagyobb szemekből álló jégeső, valamint 90 km/h-nál erősebb szélvihar, egyéb esetben ezeknek a kísérőjelenségeknek ma sokkal kisebb az esélye. Fokozottabb viszont a villámárvíz veszély, tekintve a viszonylag magas kihullható vízmennyiséget és elsősorban azt a tényezőt, hogy a viszonylag lassan mozgó front konvergenciáján továbbra is szalagrendszerben érkezhetnek az újabb és újabb (várhatóan zömében inkább multicellás) zivatarok, így egy-egy terület fölött rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék hullhat. Megfelelő domborzati viszonyoknál illetve nagyvárosainkban problémát okozhat a hirtelen lezúduló nagy csapadék. Tovább erősíti ezt a veszélyforrást az a komoly lehetőség, ami az MKR(-ek) kialakulása mellett szól, ami a fenti leírásból már szinte sejthető is. 

 

Veszélyforrások:

·         Villámárvíz, felhőszakadás: ez ma a fő veszélyforrás! MKR(-ek), szalagrendszerben érkező, akár nagy csapadékkal érkező zivatarok gondokat okozhatnak bizonyos terepviszonyok mellett elsősorban az ország keleti részén.
 
·         Szélvihar: erősebb széllökések inkább csak szupercellás környezetben és előző naphoz képes kisebb eséllyel fordulhatnak elő.
 
·          Jégeső: teljesen hasonló a szélviharnál leírtakhoz: ma ez sem jelentős veszélyforrás, de amennyiben ki fog tudni alakulni komolyabb szupercella, ott akár 2 cm fölé hízhatnak a jégszemek, viszont összességében kicsi most ennek az esélye (legnagyobb DK-en).
 
·        Tornádó/tuba: nem-mezociklonális tuba/tornádó nem igazán fordulhat ma elő, és a tegnapinál kevesebb a lehetőség szupercellához kötődő társaikra is, mert bár az LCL-szint alacsony, a szélnyírás pedig viszonylag magas, a konvekció zömmel emelt jellegű lesz, ami már önmagában is hátráltató tényező, de ami ennél fontosabb, hogy a modellek sokkal kevésbé helikális környezetet vázolnak fel az alsó légrétegekben (bár az ECM-ben sokkal jobban fest, de ott viszont a labilitás szerényebb valamivel).
 
Írta: katabogár és Neofita

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat