Békésebb szupercellák

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
hétfő, július 13, 2015 - 22:00

Érvényes: 2015.07.12. 21:00 - 2015-07.13. 22:00

Az éjszakai, holnap hajnali óráktól kezdődően az ÉNY-ról érkező hidegfront hatására nyugat felől újból szupercellák érhetik (vagy alakulhatnak ki az érintett térségben /Alpokalja, DNY) el hazánk területét (egy-két helyen az  ÉK-i országrészben is), majd napközben főként a délutáni órákban további posztfrontális szupercellák képződhetnek elsősorban a már fent említett terségekben (események súlypontja már inkább az ÉK-i országrész). A termodinamikai körülmények a következő 24 órában nem túl acélosnak mutatkoznak ám a szélnyírási (15-17 m/s-os  0-6 km-es nyírás) viszonyokkal a gyenge labilitást a háttéremelési (közeledő rövidhullámú teknő, nedv-konv. ; magassági div. ; örv. adv.  ) tényezőkkel megtámogatva már jó eséllyel eredményezhetnek forgó zivatarokat. A Szentgotthárd-Balaton vonal mentén kiépülő NY-K-i tengelyű (tartósabb) nedvesség konvergencián a zivatarok egymást követhetik így a viszonylag magas kihullható víz (30-35 mm) és a többszöri cellaáthelyeződés egy-két villámárvizes szituációt is magában hordozhat. Hajnalban a zivatarok kis eséllyel egy gyenge MKR-t (multicellás klasztert) is létrehozhatnak mely kelet, délkelet felé fejlődik tovább.

Mivel a konvektív paraméterek nem igazán támogatják a heves kísérőjelenséggel tűzdelt zivatarok létrejöttét így a helyzet egy felkiáltójeles konvektív előrejelzést érdemelt meg.

Írta: Devilstorm

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat