Békésebb szupercellák II.

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
szerda, július 15, 2015 - 08:00

Jelenleg egy magassági teknő található hazánk felett, amely fokozatosan helyeződik át keleti irányba. Az áthelyeződéssel a magasban intenzív melegadvekció indul meg, ami a konvekciót erősen gátló tényező, ugyanakkor a melegadvekció keleti peremén, a teknő hátoldalán megjelenő gyűrődésekben még kialakulhatnak zivatarok Magyarország északkeleti határvidékén. A labilitási (CAPE ~ néhány 100 J/kg mindkét globális modellben - azonban vékonyabb rétegre kiterjedően, ezért kövérebb pozitív területet eredményezve) és szélnyírási (némileg 15 m/s felett a 0-6 km-es rétegben) viszonyok akár alacsonyabb felhőtetővel rendelkező szupercellák kialakulását is megengedik a nap folyamán. A zivatarképződést támogatja az intenzív háttéremelés (örvényesség advekció formájában), valamint a domborzat is.
Így mindent összevetve esély van arra, hogy egy-egy mini-jellegű szupercella alakuljon ki az ország északkeleti csücskében vagy sodródjon be erre a területre a Felvidékről. A kialakuló szupercellák heves eseményeket várhatóan nem fognak okozni (legfeljebb apróbb szemű jég képzelhető el) a kismérvű labilitás, illetve a kiszáradás hiánya miatt, ezért ez a helyzet is legfeljebb egy felkiáltójelet érdemel meg.

Summary: 
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Nem várható
MKR?: 
Nem várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat