Deja vu

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
hétfő, július 18, 2016 - 08:00

Összefoglalás

A tegnapi naphoz igen hasonló időjárási helyzet miatt ma sokunknak Deja Vu érzése lehet a nap folyamán. Jelenleg egy ciklon vonul el Magyarországtól délre fekvő középponttal, nyugatról kelet felé haladva. Az erősebb záporok mellett elsősorban beágyazott zivatarok előfordulhatnak. Elsődleges veszélyforrás lehet a lokálisan továbbra is lehulló jelentős mennyiségű csapadék, ami akár egy-egy hevesebb gócban, illetve azonos útvonalon haladó cellákban rövid idő alatt érhet talajt, ezzel villámárvízet okozva (elsősorban az Északi-középhegység területén ill. a Dunántúli-középhegység Ék-i részein). A ciklon mozgásából adódó jelentős bizonytalanság, valamint a modellek által igen szerénynek mutatkozó labilitás miatt továbbra is 0-s fokozatot érdemel a helyzet.

Részletezve

500 hPa-on jól kirajzolódik az országhatár mentén (illetve attól kicsit délre fekvő középponttal rendelkező) kelet felé haladó ciklon. A meleg nedves szállítószalag és az örvényesség főként az É-i / ÉK-i országrészben fejti majd ki hatását. Ugyanakkor a labilitás tekintetében igen visszafogottak a modellek. A GFS-ben (új futás szerint), és az ECMWF-ben is inkább csak délkeleten halmozódhat fel jelentős CAPE. Ez persze nem is csoda, hiszen a napsütés várhatóan ma is hiánycikk lesz, bár esély van rá, hogy a szombati naphoz képest már itt-ott némi szerephez juthat. Így a (zömmel emelt) konvekciót elsősorban a ciklonhoz kapcsolódó markáns emelési tényezők segítik. A zivatarok típusa elsősorban multicellás lehet, de Ény-on egy-egy izoláltabb mini szupercella sem kizárt, bár ezek inkább látvány szempontjából lehetnek továbbra is érdekesek. A nedvességgel telített légkör és a sok felhő erősen lekorlátozhatják izoláltabb cellák megjelenését. A zivatarok közelében heves kifutószelekre csak minimális esély mutatkozik a fentiek miatt. Hevesebb jégesőre sincs sok esély a gyér labilitást és a magas nedvességi mutatókat figyelembe véve. A ciklonban előforduló konvergenciák mentén, az esetleges hevesebb záporok, zivatarok rövid idő alatt jelentős esővel áztathatják az amúgy is igen nedves talajt, ami megfelelő terepviszonyok mellett csúszás -és villámárvíz veszélyt hordozhatnak magukban. Erre leginkább az összefoglalóban említett területeken van esély, de máshol sem lehet kizárni.

Veszélyforrások

·         Felhőszakadás: 
Elsősorban É-Ék -en előfordulhat rövid idő alatt lezúduló jelentős mennyiségű csapadék (>30-40mm), ami főleg a hegyvidéki területek felett villámárvizet okozhat.

·         Jégeső: 
Nem elsődleges veszélyforrás, hevesebb cellákban is inkább csak apró szemű jégeső fordulhat elő.

·         Szélvihar: 
A heves kategóriát (90 km/h -t) elérő és zivatarokhoz köthető széllökésék ezúttal szinte kizártak.

·         Tornádó / tuba: 
Sem az időjárási helyzet, sem a paraméterek nem támogatják mezociklonális légörvények megjelenését, de nem-mezociklonális tubákra némi esély mutatkozik, ami az időjárás jellegéből adódóan bárhol az országban előfordulhatnak, de elsősorban ott, ahol a Nap némiképp rá tud segíteni majd a folyamatra: vélhetően ez kevés helyen fog előfordulni.

Summary: 
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Villám árvíz?: 
Nem várható
MKR?: 
Nem várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Nem várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat