Egy-két szupercella

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
péntek, április 28, 2017 - 08:00

Hazánk időjárását a tőlünk északnyugatra elhelyezkedő hosszan elnyúló hullámzó frontzóna alakítja, melynek talajmenti szakasza elsősorban a délutáni és kora esti órákban okozhat említésre méltó konvektív eseményt (magassági front az ÉNY-i határaink közelében fog vesztegelni). A már jelentősebb dinamikát is magában hordozó nagytérségű hatásokokkal (köz. trop. teknő; poz. örv. adv; jet div.) összefüggésbe hozható konvekciót támogató/erősítő tényezők hiányában (országtól nyugatra), azonban kérdéses az események lefolyása és intenzitása. Tetézi a "bizonytalanságot" a két nagy modell futásai közötti inkonzisztencia, hiszen amíg a GFS egy 1-es konvelőrét súroló paramétereket is felmutat (DNY ~1000-1200 J/kg SBCAPE & 17-20 m/s 0-6 km-es nyírás, de az ország jelentősebb hányadán is említésre méltó instab.), addig az ECMWF jóval visszafogottabb (DNY 300-400 J/kg SBCAPE & 20 m/s 0-6 km-es nyírás, az ország többi részén nem nagyon számol felhalmozódó energiával).
Mindezek ellenére azonban nem lehet kizárni egy-két besodródó (Horvátország északi részéről; labilisabb zóna) vagy épp hazánk területén (DNy felől) kialakuló szupercellát.

A felhalmozódó energia mértéke ("konvektív ablak tisztasága") és akár egy "komolyabb" szupercella létrejötte (déli határ közelében) rizikóssá teheti a helyzetet, de előreláthatólag heves esemény kialakulása nem valószínű.

Vadászat:
Nem egy tipikusan vadászós helyzet, hiszen nemcsak a szupercellák kilakulása kérdéses, de azok áthelyeződési sebessége is igen nagy lesz. Ha valaki mégis elindulna, akkor érdemes a Duna vonalában dél felé pozícionálni.

Summary: 
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Nem várható
MKR?: 
Nem várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat