Egy-két heves zivatar, esetleg downburst

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
hétfő, augusztus 6, 2012 - 08:00

 
Érvényes: 2012.08.06. 08:00
 
 
Összefoglalás:
 
A mai nap folyamán elsősorban az Északi-középhegység területén alakulhat ki egy-két heves zivatar, amelyeket szélvihar (downburst), heves jégeső illetve nagyobb mennyiségű csapadék kísérhet. Ugyanakkor a különféle környezeti faktorok (nedvesség, meleg advekció stb.) nem túl optimális jelenléte nagy bizonytalanságot hordoz magában, így 0-ás fokozat kiadása indokolt.
 
Részletezve:
 
Nyugat-Európa felett továbbra is egy hosszúhullámú teknő azonosítható, melyhez talajszinten egy DNY-ÉK-i tengelyű frontálzóna is kapcsolódik. A front előterében több szinten is erőteljes meleg advekció zajlik, ami a késő délutáni óráktól már 500 hPa-on is meghatározó lesz. Az előrejelzés egy másik kritikus pontja a légkör nedvességtartalma, amely az idő előrehaladtával dél felől gyor kiszáradást mutat. A 0-3 km-es nedvességi viszonyok (~65 % RH GFS) térbeli karakterisztikája az ország csak egy szükebb területén (É) támogatja a zivatarok kialakulását. A labilitási értékek mindkét nagy modellben jelentősebb értékeket vesznek fel (ECMWF ~1500 J/kg É; GFS északon 1500 J/kg, nyugaton >2000 J/kg), mialatt a 0-6 km-es szélnyírási viszonyok 12-15 m/s-ra tehetőek. Ezen körülmények, a döntően multicellás konvekció mellett már marginális szupercella kialakulásának lehetőségét is magában hordozza. Az igen magas LCL (~2 km) szint és a felhőalap alatti kiszáradás pedig a downburstök kialakulásának esélyét növeli (>20° C Delta ThetaE).
 
A kényszerhatások tekintetében várhatóan a nedvesség konvergencia (Északi-khg), orográfia és a gyenge/mérsékelt magassági divergencia (Felvidékről behúzódó) lesz jelen. Jelentősebb pozitív örvényességi advekció azonban nem várható.
 
 
 
Veszélyforrások:
 

  • Szélvihar: 90-100 km/h-t meghaladó széllökések
  • Felhőszakadás: >30 mm (esetleg villámárvíz)
  • Jégeső: >= 2 cm

 
 
 
Kiadva: 2012.08.05. 09:30
 
Készítette: Viharvadászok Egyesülete (Devilstorm)

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat