Egy szupercellás nap Heves megyében

A hétfőre várható előrejelzés hatására, délután viharvadászatot szerveztünk. Egy kis részlet a szupercella.hu aznapra szóló, 2-es konvektív előrejelzéséből:

" ... egy közelgő teknő és frontrendszer következtében több helyen lesz alkalmas a légkör zivatarok kialakulásához. Ezeket heves események is kísérhetik ... egy-egy helyen szignifikáns jégméret ... előfordulhatnak szupercellák ... rendszerbe szerveződhetnek és MKR-ré is alakulhatnak... "

Fél 4 körül indultunk útnak (én, ZivatarPeti, és egy jó barátom Tamás) Nyékládháza irányába. Nyékre érve tapasztaltuk a radart nézve, hogy még igen messze volt a zivatarrendszer. A tapasztalatokra hagyatkozva viszont tovább indultunk, és bíztunk benne, hogy a rendszer előtt még kipattannak újabb cellák (ami így is lett).

Következő állomásunk Mezőkövesd előtt Mezőnyárád térségében volt, ekkor már észre lehetett venni némi konvekciót, amiből később a Tisza-tavi zivatar lett.


 
A cella láttán kezdtünk bizakodni, hogy nem hiába indultunk el. A radar további tanulmányozása során észrevettem egy Pesttől DNy-ra kipattanó zivatart, és végül ez is lett az uticélunk. A helyszínre érkezvén, (Detktől pár km-re) a már akkor hatalmas szörnyeteggé váló szupercella, előterében egy mini LP szupercella alakult ki, ami igen látványos volt.


 
Az idő múlásával egyre közelebb ért a nem rosszul kinéző szupercella, közepén a nem túl szabályos falfelhővel.

A vihar közeledtével nekünk is távozni kellett, hiszen célba vett minket a csapadékmezejével. Visszafele még egyszer megálltunk, az akkor már brutális esőfüggönyt eresztő cellát, még egyszer lefotózni, és felfelé nézve egy gyorsan pörgő felhőzetet láttunk.

 

A másik irányból pedig ez a látvány fogadott.

Itt se várakozhattunk sokáig, ugyanis a cella erősen közeledett. Lezárásként, egy benzinkútra húzódtunk be (füzesabonyi körforgalom), ahol végignéztük a vihar tombolását.

A vihar heves szélviharral, borsónyi jéggel, illetve felhőszakadással járt.

Hatalmas élményekkel indultunk hazafele, miközben a távolodó cella villámait csodáltuk.

A vadászatról készült videó a http://www.youtube.com/watch?v=3HSNb7yw3vM címen érhető el, érdemes a lejátszó méretén nagyítani, ill. 480p minőségben megtekinteni a felvételt. Alternatívaként az alábbi lejátszóban is megtekinthető, de itt kisebb méretű, érdemesebb közvetlenül a YouTube-on megnézni.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat