Éjszakai és holnapi zivatarok, akár szupercellákkal

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
szerda, augusztus 17, 2016 - 22:00

Összefoglalás
 
A kora esti óráktól kezdve egy Magyarországot É-ÉNY felől súroló magassági hidegcsepp hatására egyre fokozódik a zivatarok kialakulásának esélye, melyek akár heves eseményekkel is járhatnak. Az éjszaka folyamán egyre nagyobb területet felölelő konvekció az ország É-i felében valószínűbb, de D-en is felléphet, valamint az előrejelzési időszak előrehaladtával a fókusza NY-ról fokozatosan K felé helyeződik. A zivatartevékenység akár szupercellás jelleget is ölthet, ill. még másnap napközben is kialakulhatnak forgó zivatarok, főleg az ország K-i, ÉK-i részében. Veszélyforrásként marginális heves szélvihar, ill. esetleg jégeső fordulhat elő, leginkább az É-i Középhegység tágabb térségében.

 
Részletezés
 
Bár a tengerszinti nyomási mező semmilyen határozott karaktert nem mutat, feljebb a légkörben egy ide leszakadó magassági hidegcsepp / hidegörvény mutatható ki, mely az 500 hPa-os szinten egy jól körülhatárolható gócként mozogva súrolja É-ÉNY felől Magyarországot. Ennek peremén a troposzférában felfelé haladva egyre határozottabb jet húzódik, mely egyfelől kellő vertikális szélnyírást biztosít a szupercellás konvekcióhoz, másfelől a 250-300 hPa-os szinteken jól azonosítható jet-mag környezetében tartósan fennálló divergencia megfelelő nagyobb skálájú háttéremelést sejtet. Ez szükséges is a zivatarképződéshez, mert jelentékeny MUCAPE azért nem mutatkozik térségünkben az éjszaka folyamán, hiába csúszik be ÉNY-ról 500 hPa-on a hideg egyre inkább, miközben 850-en még továbbra is DNY-ról áramlik a meleg nedves levegő. A Thompson-index mindenesetre 36-38 C-fokra emelkedik fel az éjszakai órákban, ami elégséges labilitásra utal. Szerdán napközben aztán - főleg a K-i, ÉK-i országrészben - akár 400 J/kg-is felmehet az SBCAPE. Ez ugyan nem tűnik drámaian magas értéknek, de figyelembe véve, hogy az alacsony tropopauza / egyensúlyi szint miatt mindössze 7-8 km magas zivatarfelhőkre lehet számítani, arányait tekintve ez a labilitás megfelelő lehet egyfajta mini-szupercellás jellegű konvekcióhoz - főleg annak fényében, hogy az alap háttéremelés arrafelé még továbbra is segíti a zivatarképződést.
 
A 0-6 km-es vertikális szélnyírás estétől szinte az egész országban a szupercellákhoz általában minimálisan szükséges 15 m/s fölött lesz, É felé haladva fokozatosan növekedve akár 25 m/s is lehet. Mindehhez 200-300-at is elérő 0-3 km-es SRH-ra lehet számítani, ami holnap napközben sem lesz lényegesen alacsonyabb.  Bár a konvekció emelt jellegét figyelembe véve kérdéses, hogy ebből éjszaka mennyi fog hasznosulni, szerdán napközben a K-i, ÉK-i országrészben a talajalapú konvekció a mezociklonban potenciálisan felépülhető örvényesség tekintetében már bőven táplálkozhat ebből. Ha még azt is hozzávesszük, hogy az említett területen 7.5-10 m/s-os 0-1 km-es szélnyírás és kifejezetten alacsony, pár száz méter magasan lévő kondenzációs szint valószínű, akkor összeáll a kép, hogy akár mezociklonális tornádó is benne van a pakliban. Persze heves események tekintetében ennél azért nagyobb az esélye marginálisan heves szélviharnak, esetleg jégesőnek, ill. a fokozott helikalitás miatt látványosabb struktúrával rendelkező szupercellának. A bizonytalansági faktort ezúttal a labilitás mértéke jelenti, mert sem éjszaka, sem másnap a nappali órákban nem egyértelműen elég magas ahhoz, hogy egy adott feláramlás egyensúlyt tartson a szélnyírással, és életképes szupercellák épülhessenek fel. Mindenesetre a valószínűbb forgatókönyv, hogy erre mind az éjszaka során, mind szerdán nappal is sor kerülhet. Éjszaka, hajnalban kisebb MKR összeállására is több modell utal, így annak ellenére, hogy a kihullható vízmennyiség nem kiugró, és a 0-3 km-es átlagos RH is csak átmenetileg és helyenként telítettséghez közeli, felhőszakadások és lokálisan rövid idő alatt lehulló jelentősebb csapadék is felléphet. Ez megfelelő terepviszonyok mellett akár villámárvízzel is járhat, de a szituáció azért nem egy tipikusan és jellemzően villámárvizes felállás. 
 
Összességében tehát elmondható, hogy bár valamekkora eséllyel bármelyik heves esemény és veszélyforrás előfordulhat, mindenből kaphatunk egy csipetnyit, de semmiből nem szignifikáns erősségűt és nagy számosságút. Mindenesetre sok múlik a labilitáson - ha a modellek túlbecsülték még ezt a keveset is, amit adnak, akkor az érdemi konvekció nagyrészt elmarad, ha pedig nagyobb lesz a vártnál, akkor akár egy igazán brutális szupercella is kialakulhat ilyen szélnyírási viszonyok közepette. A labilitási paraméterek tekintetében az ECMWF és a GFS közötti lényeges különbség sem segít a pontos prognózis elkészítésében, és rossz omenként további aggodalomra ad okot, hogy a modelleknek a ma délután a NY-i határvidéken besodródó karakteres szupercellákat sem sikerült megfogniuk, a paraméterek még a konvektív analízis térképeken sem tűntek alkalmasnak a kialakulásukhoz. A bizonytalanságok ellenére azért egy 1-es fokozat indokoltnak látszik.

 
Veszélyforrások
 
- elsősorban heves szélvihar
- másodsorban marginális heves jégeső
- kis valószínűséggel villámárvíz (megfelelő terepviszonyok esetén)
- némileg hangsúlyozottabb esély mezociklonális tornádóra

 

Summary: 
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat