Eleinte egy-egy izolált szupercella, éjszaka CMKR

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
hétfő, június 11, 2012 - 08:00

Összefoglalás:

A Magyarország időjárását napok óta meghatározó, újra és újra behullámzó veszteglő front ma is produkálja magát. A DK felől behorpadó melegszektorban (mely fölé 500 hPa-on előresiet a hideg levegő), valamint a front mentén fokozottan veszélyes szupercellák kifejlődésére van lehetőség, szignifikáns heves eseményekkel.
 
Részletezés:

Hazánkban ritkán tapasztalható mértékben átfedésbe kerül a roppant labilis zóna (akár 3000 J/kg SBCAPE) és a jelentős szélnyírás területe (max. kb. 25 m/s 0-6 km-es szélnyírás), nem mindennapi szupercellák létrejöttét előrevetítve. A korlátozó tényező ezúttal az alsó 3 km-es légréteg nedvességének részleges elégtelensége lehet. A fő kérdés az, hogy lesz-e egyáltalán akkora páratartalom a troposzféra alsó 3 km-ében, hogy még napközben kifejlődjön egy-két izolált jellegű szupercella. Egyelőre inkább úgy tűnik, hogy - bár neccesen, de - erre sor kerülhet, a Duna-Tisza közén, a Tiszántúlon a délután folyamán nagymértékben felfokozódó háttéremelés erre lényegesen rásegít. Amennyiben ez a forgatókönyv játszódik le, kiemelten erős, szignifikáns heves eseményekkel kísért szupercellára lehet számítani, akár 5 cm-es átmérőt elérő jégszemekkel, ill. akár 120 km/h-t elérő szélviharral. Erre leginkább a Baja-Kecskemét-Miskolc vonalon és attól K-re van esély. Tornádóra is határozott lehetőség van, főleg a Duna-Tisza köze és Tiszántúl területének középső részén, ahol alacsonyabb felhőalap és 10 m/s-ot meghaladó 0-1 km-es szélnyírás várható. Az ECMWF sem véletlen ad errefelé 0.4-es STP és 10-es SCP értékeket.
 
Az eleinte még meglehetősen izolált konvekció a délután végére, estére egyre inkább átmegy nagyobb skálán is szervezett zivatartevékenységbe, kiterjedt CMKR felépülésére számíthatunk az esti, éjszakai órákban. Ebben feltehetőleg elsősorban a DK-i országrész lesz érintett, ahol a meleg nedves szállítószalag hatékonyan dolgozik, és a kihullható vízmennyiség is 38 mm körül maximalizálódik. A 21 UTC-kor még mindig 2000 J/kg-ot mutató MUCAPE ezt elég határozottan alátámasztja. A konvekció a Délvidék és Erdély határközeli részeire is jó eséllyel kiterjed.
 
Veszélyforrások:
 

  • szignifikáns heves jégeső (átmérő >= 5 cm)
  • szignifikáns heves szélvihar (szélsebesség >= 120 km/h)
  • mezociklonális tornádó ("átlagnál" nagyobb valószínűséggel)
  • elsősorban a CMKR területén hirtelen árvíz (megfelelő terepviszonyok esetén)

 
A mai helyzet előrejelzésének nehézségét az alsó 3 km részlegesen elégtelen nedvessége adja, mely eleinte még inkább csak sporadikus konvekciót enged, de a jelentős háttéremelés és a meleg nedves szállítószalag közreműködésével a folyamat estére, éjszakára átmegy kiterjedtebb, mezoléptékben szerveződött zivatarrendszer kiépülésébe.

érvényesség kezdete: 2012. június 10., 07 UTC
érvényesség vége: 2012. június 11., 06 UTC

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat