Záporok, zivatarok, esetleg nem mezociklonális tubával/tornádóval.

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
hétfő, május 27, 2013 - 00:00

 
Érvényes: 2013. 05. 27.  00:00
 
 
Összefoglalás:
 
Közép-Európa nagy részének időjárását egy magassági hidegörvény alakítja, melyhez köthetően talajszinten, több helyen és időben sekély ciklonok és azok frontjai tartoznak. Mai nap folyamán délnyugat felől egy ilyen gyengülő sekély ciklon, illetve későbbiekben ciklonális mező húzódik ránk melyhez markáns nedvesség konvergencia is kirajzolódik alacsony szinteken. Várhatóan a nap folyamán több ízben megjelenhetnek záporok, zivatarok, melyek vélhetően nem járnak majd heves eseményekkel, kivéve, ahol ki tud alakulni egy-egy nem mezociklonális tornádó, erre ugyanis a modellek szerint az elmúlt napokénál némileg nagyobb esély mutatkozik. A jelenség okán, és a bizonytalanságok miatt is 0-s előrejelzés kiadása indokolt.
 
 
Részletezve:
 
Alig távolodott el tőlünk az egyik sekély ciklon, mely az elmúlt 24 órában többfelé okozott konvektív csapadékot, délnyugat felől máris újabb érkezett és a hidegcsepp folyamatosan szolgáltatja nekünk a következő napokban is a változékony, sokszor záporokkal, zivatarokkal tarkított időjárást. A felettünk lévő légoszlop meglehetősen nedves, nem nagyon fedezhetőek fel benne egyik magassági szinten sem kiszáradás jelei. Ezt a különböző szintek nedvességi viszonyainak vizsgálata mellett, az emagram vizsgálata is megerősíti. Amíg 400 hPa-os szinten értékelhető divergencia zónák, valamint 400-700 hPa-os szinteken pedig markáns pozitív örvényességi mezők szolgáltatják a háttéremelést a zivatarok kialakulásához, addig alacsonyszinten kifejezett nedvesség konvergenciák töltik be ugyanezt a funkciót, tartósan, sokszor egy-egy területre korlátozódva. Ez a momentum, a mai nap folyamán erős alsó szintű labilitással párosulhat: 0-3 km-es sbCAPE = 100 – 160 J/kg, valamint a 0 – 2 km-es hőmérsékleti gradiens legtöbb helyen nagyobb, mint 7,5 fok. Az alacsony LCL szint, a markáns 925 hPa-os pozitív örvényesség, a CIN hiánya, és egyéb tényezők is mind-mind annak lehetőségét erősíti, hogy a tartósan fennálló konvergencia vonal mentén, ahol legmagasabb hőmérsékletek és legerősebb alacsonyszintű feláramlások éppen átfedésbe kerülnek, nem mezociklonális tubák/tornádók alakulhatnak ki. Erre legnagyobb esély a Duna vonalában, Alföld középső és északi részén, valamint ÉK-en és az Északi középhegység területein van, tehát a keleti országrészben is több helyen megjelenhetnek. A Dunántúlon és a déli országrészben kisebb erre az esély, bár utóbbi vidékeken sem teljesen kizárható. A 0-6 km-es szélnyírási mutatók kis helyre koncentrálódva érhetik el azt az értéket, hogy marginális szupercella is létre tudjon jönni, és időben is erősen szűk időintervallumra koncentrálódva, így a konvekció típusa inkább multicellásnak mutatkozik. A helyzet egyik fő bizonytalansága a labilitás mértéke, mert az alsó szintek magas labilitása csak kellő besugárzás által tud realizálódni, viszont a modellekre és műholdképre pillantva is kétségek merülnek fel, hogy a Nap jelentős szerephez tud-e jutni a mai nap folyamán.
 
 
 
Veszélyforrások:
 
-        Felhőszakadás: mivel a konvergencia vonalakon akár több cella is ugyanazt a területet érintheti, ezért lokálisan jelentős mennyiségű (>30 mm) csapadék hullhat, ami megfelelő terepviszonyok mellett, villámárvizet okozhat
 
-        Jégeső: a jégszemek mérete várhatóan 2 cm alatt marad, mert a CAPE nagy része nem a jégnövekedési zónába esik, és légprofil is kellően nedves, nem kiszáradással terhelt.
 
-        Szélvihar: a kellően nedves légprofil szintén nem támogatja a hevesebb kifutószelek kialakulását. Más paraméterekkel egybevetve kijelenthető, hogy ez sem lesz fő veszélyforrás, kivéve nem mezociklonális tornádó kialakulása esetén.
 
-        Tuba/tornádó: a fentiekből következően ma nagyobb esély van nem mezociklonális tubának, tornádónak, mely lakott területek felett komoly károkat is okozhat (igaz, csak lokálisan) elsősorban Magyarország középső és keleti tájain, de teljesen máshol sem lehet kizárni megjelenésüket.
 
 
 
Kiadva: 2013.05.26 09:45
 
 
Készítette: Viharvadászok Egyesülete (Neofita)

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat