Esetleges heves zivatar a keleti, északkeleti határvidéken

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
szerda, július 26, 2017 - 09:00

Összefoglalás:

A távozófélben lévő hidegfronthoz köthető konvekció java már lezajlott, de kisebb területen, az ország keleti szélein, különösen az északkeleti határvidéken egy újabb kör zivatartevékenység nyomán akár heves esemény is előfordulhat a délután derekától. A nullásnál nem magasabb fokozatot az indokolja, hogy marginális feltételekkel, viszonylag kis terület lehet erre alkalmas, és az is könnyen kicsúszhat az országból, érdemileg inkább Kárpátalja térségét érintve.

Részletezés:

A különböző modellek elég jól egyetértenek abban, hogy valamiféle konvekció fog zajlani a keleti végeken, különösen az északkeleti csücsökben, de könnyen előfordulhat, hogy egy leheletnyivel keletebbre helyeződve inkább Kárpátalján zajlik majd a lényegi tevékenység. Az már kevésbé egyértelmű, hogy milyen erősségű zivatarok léphetnek fel a térségben. Szokás szerint az ECMWF mind szélnyírás, mind labilitás tekintetében visszafogottabb, mint a GFS. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint annak ellenére, hogy a hidegfront mögött egyre szárazabb levegő áramlik be, északkeleten egy kis bugyor nedvesség megreked és visszatekeredik. Ez jól látszik a 0-3 km-es relatív páratartalom térképein, ill. együtt jár az alacsony szintek egyre fokozottabb nedvesség-konvergenciájával, kéz a kézben az ország legmagasabb, 18 C-fok körüli 2 m-es harmatpontjaival. A labilizálódás nyakon csíphető a 850 hPa-os szint napközbeni folyamatos melegedésében, miközben 500 hPa-on már végig hidegadvekció zajlik egy leszakadófélben lévő magassági hidegcsepp keleti előterében. Ezek a folyamatok feltehetően legalább 1000 (1500) J/kg-os SBCAPE-et eredményeznek, bár a magasabb értékek inkább a határ túloldalán várhatóak. Az instabil területtel szinkronban, kedvező átfedésben 15 m/s-os, vagy valamivel azt meghaladó 0-6 km-es szélnyírás alakulhat ki, és ebben a légrétegben a hodográfok hossza is megnő estére. A 0-3 km-es SRH azonban feltehetően sehol sem emelkedik 100-125-ös értékek fölé. Ha ráadásul figyelembe vesszük, hogy a GFS kicsit túllő a célon, akkor reálisnak a délután derekától várható, erősen szerveződött multicellás konvekció mutatkozik, esetlegesen szupercellával. Mindenesetre a háttérfolyamatok a konvekció tekintetében támogatólag lépnek fel, 300 hPa-on például a nap előrehaladtával egyre divergensebb áramlási viszonyokra lehet számítani. Az Északi-középhegység keleti szélén az orográfia még rátehet egy lapáttal a konvekcióra, Magyarországon belül arrafelé a legvalószínűbb heves esemény. A pakliban elsősorban marginális heves jégeső, esetleg marginális heves szélvihar van benne.

Érdemes még egy mondatban megemlíteni, hogy minimálisan van esélye a késő délután, estefelé délnyugat felől besodródó esetleges zivatarcellának, szupercellának, átmenetileg kis területen a nedvesség, labilitás, szélnyírás és konvergencia kellő átfedésben lehetnek, hogy erre alkalmat teremtsenek. Mindazonáltal itt heves esemény még kevésbé valószínű, mint északkeleten.

Veszélyforrások:

  • esetlegesen marginális heves jégeső
  • esetlegesen marginális heves szélvihar
Summary: 
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Nem várható
MKR?: 
Nem várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat