Gyenge "hidegfront" villámárvizekkel

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
péntek, július 29, 2016 - 08:00

Érvényes: 2016.07.28. 0:00 UTC - 2016.07.29. 06:00 UTC
Valid: 2016.07.28. 0:00 UTC - 2016.07.29. 06:00 UTC

Összefoglalás:

Az időjárási helyzetkép az elmúlt napokhoz képest ( http://szupercella.hu/Legtomegen_beluli_zivatarok_villamarviz_eselyevel_tobb_napon_keresztul) annyiban változik, hogy egy gyenge "hidegfront" éri el, súrolja hazánkat északnyugat felől, melynek hatására a szerdai naphoz képest több helyen várható zivatar. A fronttal érkező dinamikus kényszerhatások (némi pozitív örvényességi mező és az elmúlt napokhoz képest jóval határozottab alacsony szintű nedvességkonvergencia) az itt megülepedő bárikus mocsarból várhatóan jóval több nedvességet fognak majd kisajtolni. Némi bizonytalanságot azért hordoz magában a helyzet, mivel a GFS visszafogottabb a csapadék területi kiterjedése, időzítése tekinetetében, mint pl. az ECM (a hajnali óráktól már komoly konvekciót vár az ország középső sávjában). A termodinamikai tényezők (magas TI, BLI és >=1500 J/kg körüli SBCAPE)  továbbra is kedvező képet festenek, ám a heves kísérőjelenségeket (> 2 cm jég átmérő; > 90 km/h széllökések) támogató környezeti faktorok alapján továbbra is inkább alulról súrolhatjuk ezen értékeket.
Egy másik fontos körülmény, hogy a GFS már jelentősebb 0-3 km-es szélnyírással (10 m/s) és helikalitással (fronttal összeföggésben) számol, ami párosulva a fronthoz köthető háttéremeléssel már szervezettebb zivatarok kialakulását sejteti (MKR).

Veszélyforrás:

  • Villámárvíz: A magas kihullható víz (40 mm) és lassú cellamozgás/terjedés következtében továbbra is a villámárvizek hordozzák magukban a legnagyobb kockázatot.

Megj.: Az alacsonyabb szinteken megnövekedett helikalitás egy-két látványosabb álszupercellát is kiformálhat rövid időre.

Summary: 
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Nem várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat