Halovány esély mini-szupercellára

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
szerda, március 30, 2016 - 09:00
A mai napon É-ÉNY felől egy gyenge hidegfront löttyen be a Kárpát-medencébe, hogy aztán a folytatásban melegfrontként D felől visszatüremkedjen, majd egy darabig itt vesztegeljen, és végül a fronton tőlünk NY-ra kifejlődő újabb ciklon pénteken átvonuljon felettünk. Ennyire azonban ne szaladjunk előre, a mai helyzet egy felkiáltójeles fokozatot érdemel ki.
 
A konvektív komponensek leginkább az ország K-i, ÉK-i részein alkothatnak olyan kombinációt, ami esetleg akár szupercellát is eredményezhet. Itt azonban nem a legbrutálisabb szupercellákra kell gondolni, inkább a látványos, semmint a veszélyes kategóriába eső képződmények jöhetnek létre, bár marginális heves esemény azért nem kizárt (elsősorban jégeső, esetleg szélvihar formájában). Erre leginkább a délután derekán a Tiszántúlon van esély. A fokozott bizonytalansági faktor a pontos időzítés és a labilitás mértéke. Amennyiben a GFS labilitási mutatói (pl. SBCAPE 500 J/kg) realizálódnak, és a feláramlások képesek tartósan megmaradni a 20 m/s-os 0-6 km-es szélnyírásban, korrekt mini-szupercellák is kipattanhatnak, de az is benne van a pakliban, hogy vagy Erdélyben, Kárpátalján jönnek létre, vagy gyorsan kisodródnak oda. Mindenesetre a GFS mellett több egyéb modell is számol némi konvektív gócokkal, bár eltérő helyen/időben.
 
A következő figyelemre érdemes időszaknak a péntek mutatkozik, addig pedig nézzük, mit hoz a mai helyzet.
Summary: 
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat