Harmatgyenge hidegfront

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
péntek, július 24, 2015 - 08:00

Valid: 2015.07.23 06:00 UTC - 2015.07.24 06:00 UTC
Érvényes: 2015.07.23 06:00 UTC - 2015.07.24 06:00 UTC
 
Áttekintés
 
Országunkat a mai nap folyamán egy gyenge hidegfront súrolja, amely igazából nagyon át sem vonul felettünk, így lehűlést nem igazán okoz, viszont nedvesebb levegőt sodor felénk, aminek eredményeképpen megnő a zivatarhajlam, főleg a délutáni, esti órákban. E zivatarok fő veszélyforrása várhatóan a nagy mennyiségű (~ 50 mm) csapadék lesz, mely lokálisan villámárvizek kialakulásához vezethet, így egy 1-es fokozatú konvektív előrejelzés került kiadásra.

Részletezés
 
A nap folyamán gyenge hidegfront éri el hazánkat, mely a troposzféra alsó néhány km-es (~ 3 km) vastagságában okoz gyenge hidegadvekciót. A fronthoz némi baroklin mező is társul, ami az alacsonyszintű nedvességkonvergenciával a már így is labilis légköri állapotok mellett könnyen triggerelhet multicellás zivatarokat. Ugyanakkkor az időjárási helyzet nem kedvez szupercelláknak, mivel a szélnyírás alapvetően hiányzik (10  m/s körül várható csak a maximuma). A labilitás mindkét nagy modellünkben 1000-1500 J/kg körül várható a Dunántúlon (Északi-középhegység) a meleg-nedves szállítószallag mentén. A helyi zivatarok a nagymértékű alacsonyszintű kiszáradás miatt produkálhatnak heves kifutószelet (16 fokos DeltaThetaE) és 2 cm-t megközelítő jeget. A legnagyobb veszélyforrás viszont a villámárvíz (40 mm feletti kihullható vízmennyiség a szállítószallag mentén, lassú zivatarmozgás/terjedés).
Napközben már a kora délutáni óráktól kezdve az Alföldön is lehetséges 1-2 hőzivatar kialakulása, majd estefelé egyre többfelé várható képződésük. A zivatarcellák főleg a Dunántúlon egy lassan mozgó rendszerré vagy MKR-ré is összeállhatnak az estéhez közeledve, illetve az éjszaka első felében. Ezt támogatja a hodográf alakja és az a tény, hogy az említett területen megnő a szélnyírás a front mögött.

Veszélyforrások:

- Felhőszakadás:  a legfőbb veszélyforrás a jelenlegi időjárási helyzetben a rövid idő alatt lezúduló 40-50 mm-t elérő, néhol esetleg ezt is meghaladó csapadékmennyiség, amely megfelelő terepviszonyok mellett villámárvizeket okozhatnak.
 
- Szélvihar: erősebb multcellák környezetében a legerősebb széllökések megközelthetik a 90 km/h-t.
 
- Jég:  a jégnövekedési zónában felhalmozódó energia alapján egy-két cellában előfordulhat 2 cm-t (vagy picivel feletti) elérő jégszemek.

Készítette: Bondor "GBond" Gyula
/Viharvadászok Egyesülete/

Summary: 
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Nem várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat