Helyenként felhőszakadások

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
péntek, július 27, 2012 - 20:00

Érvényes: 2012.07.27. 20:00

Összefoglalás:

A már-már felettünk állandósuló magassági hidegörvény kelet felé araszolva búcsúszik hazánktól, de kárpótlásképpen okoz még főként a Tiszántúlon és északkeleten felhőszakadásokat, illetve egy-két helyen nem mezociklonális tubát. Ahogy a tegnapi napon, úgy ma se a jégesőké és heves szélviharoké lesz a főszerep, hiszen számottevő szélnyírástól és kiszáradástól mentes légkörben mehet végbe a konvekció, amely főként egycellás, illetve konvergenciák mentén gyenge multicellás jelleggel jelentkezhet. Előfordulhatnak olyan helyek, ahol lokálisan 30 mm-t meghaladó csapadék hullhat, ami megfelelő terepviszonyok mellett járhat villámárvíz kialakulásával. A lehetséges események miatt 1-es konvektív előrejelzés kiadása indokolt.

Részletezve:

A napok óta felettünk elhelyezkedő hidegörvény lassan kelet felé távolodik, ezzel párhuzamosan nyugatról egy magassági gerinc épül ki hazánk felett, okozva ezzel középszinten pár fokos melegadvekciót. Az örvény gyengülése jól megfigyelhető az 500/1000 relatív topográfia térképein, illetve a nyugatról próbálkozó gerinc alakja is egyre kifejezettebbé válik. A folyamat nyugatról fokozatosan stabilizálja a légkört, viszont a Dunától keletre (elsősorban a Tiszántúlon és északkeleten) még számottevő labilitás halmozódhat fel: 600-700 j/kg MLCAPE. A GFS nagyobb területre ad magas labilitást, viszont a fokozódó melegadvekció inkább az ECMWF verzióját teszi valószínűbbé.
A konvekciót jelentős konvektív tiltás nem gátolja, illetve bőséges nedvesség áll majd rendelkezésre 40-42 mm-es kihullható víz mellett, amely ilyen hőmérsékleti viszonyoknál igen magas értéknek fogható fel. Mivel semmilyen dinamikus időjárási tényező nincs hatással környezetünkre, így a 3-4 m/s-os extrém lassú cellaáthelyeződés kedvez a hírtelen lehulló, nagy mennyiségű csapadéknak: egy-egy helyen 30 mm feletti csapadékhozammal. A villámárvizek veszélyét a keleti országrész felett húzódó konvergencia jelenléte is fokozza majd, ami mentén gyenge multicellás jelleggel termelődhetnek újra a cellák, illetve az örvény jelenléte pozitív örvényesség advekcióval segíti a konvekciót.
A keleti országrész felett egymással megfelelő átfedésben lévő nagytérségi emelőhatások, a viszonylag alacsony (900-1000 m körüli) LCL szint, illetve a 0-2 km-en határesetnek mondható 8-8,5 fokos hőmérsékleti gradiens pedig a nem mezociklonális tubák lehetőségét veti fel. Egyik paraméter sem túl acélos, így csak igen kis eséllyel fejlődhetnének tornádóvá.

Veszélyforrás:

- felhőszakadás, villámárvíz

Megjegyzés:

A dunántúli labilitás mértéke igen bizonytalan, szinte ahány modell, annyi variáció merül fel annak mértékét tekintve. Bár a melegadvekció stabilizál középszinten, de orografikus emeléssel, illetve egy-egy erősebb kis skálájú konvergencia mentén ott sem zárhatóak ki zivatarok. Összességében a tegnapihoz képest viszont kevesebb helyen fordulnak majd elő.

Kiadva: 2012.07.27. 07:14

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat